Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Procvjetala ponuda presadnica cvijeća: Meksikanski divlji mak alergičan na ljudski dodir, ali odlična salata!

Procvjetala ponuda presadnica cvijeća: Meksikanski divlji mak alergičan na ljudski dodir, ali odlična salata!

by | 28. svibnja 2020. 16:28 | Vijesti

   Da nije svako zlo za zlo pa ni padnemija korona virusa, potvrđuje ovoproljetna prodaja presadnica povrća i cvijeća na jugu Hercegovine. Prodaja presadnica povrća nikada nije išla tako dobro čak je proizvođače motivirala da narodski kazano „na vrat na nos“, zasnivaju nove proizvodne cikluse. Slično je i s cvijećem. Jasno prodaja presadnica povrća motivirana je prije svega bojazni od posljedica pandemije korona virusa, odnosno nestašice hrane. Posredno korona je zaslužna i za prodaju cvijeća. Ograničeno kretanje, duži boravci u kućama i stanovima, odnosno u krugu obitelji, naprosto su potaknuli ljude na povratak cvijeću.

   Čapljina, svojedobno proglašavana najuređenijim gradom bivše države, nekada je u organizaciji Turističke zajednice, imala i natjecanje za najuređeniji balkon. Prava rapsodija boja s čapljinskih balkona počela se povlačiti početkom milenija, pa je zadnjih godina tek dio balkona odisao cvjetnim sjajem. Međutim, po svemu sudeći (ankete nismo vršili), pandemija korona virusa je posredno potaknula građanke, pa i građane, da ukrase intimni okoliš.

   Međutim, korona nije jedini, a moguće ni glavni razlog dobre prodaje presadnica cvijeća. Dobrim djelom nametnuli su je i sami proizvođači koji su primjerice, prilaz čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima, pretvorili u svojevrsnu cvjetnu izložbu. Ponuda je raznovrsna, cijene po našoj prosudbi, pristupačne od 0,30 KM pa naviše, a proizvođači inventivni. Jedan od inovatora je i Vlatko Bošković, cvjećar i konceptualni umjetnik iz Višića koji je za kraj sezone, nakon sadnica ukrasnog rogača na početku, priredio nova iznenađenja.

   „Ljudi su zasićeni više vrstama surfinijama, pelargonijama, maćuhicama u proljeće, kako se moda mijenja, ‘ajmo mijenjati i balkone, i ponudu cvijeća. Ja sam sa sajma u Zagrebu prije dvije godine, donio i potentilu žutu, koja prekrasno izgleda, stvara kugle kao krizantema za Mrtvi dan, ali posebnu pažnju izaziva ukrasni meksikanski mak. Njegova specifičnost je što ne dozvoljava diranje rukama!? Kad se takne on se jednostavno osuši, uvene. Znači on je samo za gledat, ako se prenosi u veću saksiju ili sadi, obvezno treba staviti platnene rukavice“, ističe izgledom makova nadahnuti gospodin Bošković, pa nastavlja:

   „Zbilja je endemičan, jedna posebna vrsta, u našim podnebljima perfektno uspijeva. On formira prekrasnu crvenu kuglu na velikoj zelenoj rozeti, listovi se jedu kao salata! Nema sadnice, ima sjeme koje opadne, pa ga imate godinama. On je trajnica koja se iz sjemena samoobnavlja.

   -Dakle jede se i miriše, samo se ne smije dirati?

   -Ne smije se dirati, ha, ha, ha…, zbilja. Ako se odlučimo koristiti ga za salatu, onda se naravno iskriža. Lijep je i dekorativan, zainteresirao je ljude, pa u ponudi još imam samo desetak „pitara“, ističe gospodin Bošković koji je podsjećamo, početak sezone presadnica cvijeća obilježio ponudom ukrasnog rogača. Naravno, kao novinu brzo ga je rasprodao.

Tekst i foto: D. Musa

 

{gallery}2020/dusanslikecvijece{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...