Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Mili Čerkez: Sušno ljeto natjeralo sakupljače ljekovitog na vrhove planina

Mili Čerkez: Sušno ljeto natjeralo sakupljače ljekovitog na vrhove planina

by | 3. studenoga 2021. 14:08 | Vijesti

Da je vrelo ljeto manje-više ostavilo traga na poljoprivredu i manje-više sve djelatnosti u prirodi potvrđuje se na primjeru sakupljača ljekovitog bilja.

Mili Čerkez iz Stoca koji petkom na čapljinskoj veletržnici nudi različite ljekovite trave i njihove tinkture o dijelu sezone kada se isključivo bavi prikupljanjem bilja kaže:

Ja stvarno ne znam da je neka godina bila kao ova. Čim se krenulo brati trave u brdu je već bila suša, nisi imao što ubrati. Da bi sakupile trave moralo se hodati puno više i penjati se u planinu, ići tamo gdje sunce nije dopiralo. Uz puno veći trud nego ranijih godina uspio sam sakupiti koliko ja smatram da je dovoljno, tako da će sastavit sve čajeve kao i ranijih godina, kao i trave.

Uplašio sam se u startu, hoću li naći dovoljno za sezonu, koja za mene počinje s prvim jesenskim danima i traje do konca proljeća, kada krećem u sakupljanje trava. Puno više hodajući uspio sam pronaći neka nova nalazišta i osigurati količine koje smatram da će mi biti dostatne“.

Na upit je li uspio naći slatki pelin koji se prošle godine tražio gospodin Čerkez kaže:

Ja sam prošle godine dotjerao pelina s autom nekoliko puta. Na istom mjestu ove godine nije bilo ništa? To je jednogodišnja biljka koje ove godine na tom mjestu nije bilo. Raspitivao sam se i tražio dalje, da osiguram bar manje količine pelina. Na kraju sam uspio, nije to količina kao prošle godine, ali mislim da će biti dovoljno“, kaže gospodin Čerkez koji osnovicom svog poziva drži jačanje imuniteta, a to se postiže različitim čajevima i njihovim mješavinama.

{gallery}2021/11/travar{/gallery}

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...