Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Mili Čerkez: Sušno ljeto natjeralo sakupljače ljekovitog na vrhove planina

Mili Čerkez: Sušno ljeto natjeralo sakupljače ljekovitog na vrhove planina

by | 3. studenoga 2021. 14:08 | Vijesti

Da je vrelo ljeto manje-više ostavilo traga na poljoprivredu i manje-više sve djelatnosti u prirodi potvrđuje se na primjeru sakupljača ljekovitog bilja.

Mili Čerkez iz Stoca koji petkom na čapljinskoj veletržnici nudi različite ljekovite trave i njihove tinkture o dijelu sezone kada se isključivo bavi prikupljanjem bilja kaže:

Ja stvarno ne znam da je neka godina bila kao ova. Čim se krenulo brati trave u brdu je već bila suša, nisi imao što ubrati. Da bi sakupile trave moralo se hodati puno više i penjati se u planinu, ići tamo gdje sunce nije dopiralo. Uz puno veći trud nego ranijih godina uspio sam sakupiti koliko ja smatram da je dovoljno, tako da će sastavit sve čajeve kao i ranijih godina, kao i trave.

Uplašio sam se u startu, hoću li naći dovoljno za sezonu, koja za mene počinje s prvim jesenskim danima i traje do konca proljeća, kada krećem u sakupljanje trava. Puno više hodajući uspio sam pronaći neka nova nalazišta i osigurati količine koje smatram da će mi biti dostatne“.

Na upit je li uspio naći slatki pelin koji se prošle godine tražio gospodin Čerkez kaže:

Ja sam prošle godine dotjerao pelina s autom nekoliko puta. Na istom mjestu ove godine nije bilo ništa? To je jednogodišnja biljka koje ove godine na tom mjestu nije bilo. Raspitivao sam se i tražio dalje, da osiguram bar manje količine pelina. Na kraju sam uspio, nije to količina kao prošle godine, ali mislim da će biti dovoljno“, kaže gospodin Čerkez koji osnovicom svog poziva drži jačanje imuniteta, a to se postiže različitim čajevima i njihovim mješavinama.

{gallery}2021/11/travar{/gallery}

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...