Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Čapljini promovirana knjiga: Poduzetnici vs. inspektori Zlatka Glavinića

U Čapljini promovirana knjiga: Poduzetnici vs. inspektori Zlatka Glavinića

by | 8. listopada 2021. 16:33 | Vijesti

   Da i stručne knjige mogu imati svoju draž, a time i publiku pokazala je promocija knjige Zlatka Glavinića „Poduzetnici vs. Inspektori“.

Predstavljanje ove knjige u sklopu programa obilježavanja Dana općine Čapljina, 4. listopada, privuklo je veliki broj posjetitelja, među kojima nisu bili samo autorovi prijatelji i ljubitelji knjiga, nego prije svega poduzetnici i oni koji se kane baviti biznisom! Zahvaljujući tomu popunjeni parking prostor i dvorana čapljinskog hotela „President“ u kojem je održan program predstavljanja, neupućene su mogli navesti na zaključak da je riječ o ovećoj svadbi. Gledajući s tog aspekta može se reći da je predstavljanje ove stručne knjige bilo praznik pisane riječi i priznanje autoru od sugrađana.

   „U knjizi „Poduzetnici vs. inspektori“ nastojao sam definirati sve moguće situacije u kojima se nalaze poduzetnici, te naglasiti koja su njihova prava i obveze, što se događa s inspektorima, koje mogu biti vrste inspekcija u Bosni i Hercegovini, kako se ponašaju inspektori, kako se smiju, a kako ne smiju ponašati. U zadnjem poglavlju obrađen je dolazak inspektora u firmu – što može tražiti, što poduzetnik mora dati, ako nije dao koje su sankcije…“ kratko je o sadržaju knjige kazao Zlatko Glavinić, dugogodišnji federalni tržišni inspektor, inače aktivni sudionik izrade niza zakonskih i podzakonskih akata iz oblasti trgovine na svim razinama u BiH.

   U programu je uz autora, nastupilo čak šest predstavljača, međutim odrađen je efektno za nešto više od pedesetak minuta. Prvi predstavljač bio je prof. dr. Miro Džakula, direktor UINO BiH, inače jedan od recenzenata, potom je slijedilo obraćanje Zlatana Vujanovića, Federalni ministar trgovine, zatim Anis Ajdinović, direktor federalne Uprave za inspekcijske poslove, Zoran Krtalić, predsjednik Suda H-N županije u Mostaru, pa dr. sc. Dragan Gabrić, profesor na Sveučilištu u Mostaru, dr. Smiljan Vidić gradonačelnik Čapljine i na koncu sam autor, koji je poslije niza koji je poslije niza govornika bio kratak zahvalivši onima koji su mu pomogli pri izradi djela od 776 stranica, te posjetiteljima.

   Ako bi se ukratko sumirale tvrdnje i konstatacije predstavljača i ostalih koji su sudjelovali u programu, moglo bi se reći da je knjiga „Poduzetnici vs. inspektori iscrpan, sveobuhvatan i praktičan priručnik, koji će dobro doći ne samo aktivnim poduzetnicima nego i onima koji kane zaploviti u te vode. Oni koji se spremaju za poduzetništvo, mogu se upoznati s onima što ih čeka od strane inspekcije, koja se u žargonu često doživljava kao bauk. Naravno knjiga – priručnik, može posložiti i samim inspektorima da ne lutaju u praksi.

   Upravo je segment praktične važnosti knjige „Poduzetnici vs. inspektori, naglasio i dr. Smiljan Vidić, ističući na osnovu vlastitog iskustva da je „najlakše poslovati sukladno zakonskim propisima, međutim da bi se do toga došlo treba znati, kako, a upravo je ova knjiga na tragu rješenja tih dvojbi“. Upravo to je je u recenziji naglasio i dr. sc. marko Šantić uz ostalo ističući da će „knjiga jako dobro doći svima koji razmišljaju krenuti u poduzetničke vode, svima koji njima već plove, kao i svim akterima unutar vladinog sektora, bilo da kroz zakonodavnu vlast sudjeluju u kreiranju zakona ili pak, sudjelujući u izvršnoj vlasti provode“.

Recenzenti knjige su pokojni akademik jakov Pehar, zatim Miro Džakula direktor Uprave za neizravno oporezivanje i Marko Šantić, direktor Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH. Knjigu „Poduzetnici vs. inspektori“ tiskao je Grafotisak iz Gruda, a naklada je 2.000 primjeraka. Moderatorica programa bila je Misijana Brkić Milinković, dok su u glazbenom dijelu programa nastupili Gabrijela Glavinić i Luka Dragičević.

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2021/10/810inspektorglavinic{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...