Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Londonski Decanter pokazao da – Bosanski vinari dostižu Hercegovačke!

Londonski Decanter pokazao da – Bosanski vinari dostižu Hercegovačke!

by | 15. srpnja 2021. 16:16 | Vijesti

   Da hercegovački vinari imaju razloga da se dobrano zamisle i razmisle gdje su i što rade, pokazuju rezultati ocjenjivanja vina u Londonu. Ovoga puta na Dekanteru su se natjecala 34 vina iz Bosne iz Hercegovine, 29 iz Hercegovine, a pet iz Bosne. Među vinima koja su bila na ocjenjivanju 25 je dobilo brončano, a devet srebreno odličje. Ako bi se rezultati sumirali prema olimpijskim mjerilima prema kojima se poredak vrednuje sukladno sjaju medalje, vjerovali ili ne – vinari iz Bosne bili bi uspješniji od hercegovačkih!

   Od tri vina koja su osvojila više od 90 bodova, dva su iz Bosne i jedno iz Hercegovine. Najvišu ocjenu među našim vinarima 93 boda, dobile su vinarija Rubis iz Čitluka za barique od blatine berbe 2017. i vinarija Jungić iz Čelnica kod Banje Luke, za vino šikar berbe 2009. godine. Da hercegovački vinari moraju mijenjati pristup i umjesto dosadašnjeg defanzivnog preći na ofanzivni, što podrazumijeva i češće nastupe na prestižnim manifestacijama, upućuje i sljedeći podatak. Treće bosanskohercegovačko vino po zbiru bodova je pinot noir vinarije „Fazan” iz Prnjavora koje je ocijenjeno s 92 boda!

   Ako razlažemo dalje od ukupno devet vina koja su dobila srebreno odličje dva su, dakle, iz Bosne, a sedam iz Hercegovine. To opet potvrđuje da su bosanski vinari bili uspješniji jer je iz Bosne srebrom nagrađeno skoro svako drugo od ukupno pet vina, a iz Hercegovine tek svako četvrto od ukupno 29 vina. Zanimljivo i iznenađujuće, a za hercegovačke vinare i vinogradare upozoravajuće – manje priče, više rada i zajedništva.

   Na najprestižnijem svjetskog natjecanju u ocjenjivanju vina londonskom Decanteru 2021., vino vinarije „Vino Matić” iz Trebižata, žilavka barique, osvojilo je brončanu medalju za kvalitetu. Vino ove čapljinske vinarije ocijenjeno je s 87 bodova. To je ujedno i jedino vino iz čapljinskog vinogorja koje je zavrijedilo odličje.

   Među bosanskohercegovačkim vinarima najzastupljeniji bili su Ljubušaci koji su na natjecanje poslali čak 16 uzoraka vina. Ljubušacima je na nastupu pomogao i grad koji je svakoj vinariji koja se kanila natjecati, subvencionirao po jedan uzorak. Inače, o rejtingu Dekantera u Londonu govori podatak da se u konkurenciji natjecalo preko 18.000 vina iz 56 zemalja svijeta. Valja reći da prijava za nastup u Londonu košta 400 eura po jednom uzorku vina.

D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...