Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Čapljini na padinama opožarene Gradine: Akcija pošumljavanja bijelog i crnog bora

U Čapljini na padinama opožarene Gradine: Akcija pošumljavanja bijelog i crnog bora

by | 1. studenoga 2021. 14:59 | Vijesti

Članovi Udruge mladih „Čaplja“ iz Čapljine, uz podršku volontera i vatrogasaca sadnicama bijelog i crnog bora pošumljavali su padine Gradine, brda iznad grada, gdje je u velikom požaru 2017. godine izgorjela kultura alepskog bora. Uvod u akciju pošumljavanja bila je sadnja drvoreda od 25 sadnica čempresa kao simbol 25 godina djelovanja OESS-a u Bosni i Hercegovini.

Akciju smo planirali duže vremena, drago nam je da se projekt pošumljavanja realizira. Naša je želja da nakon ove prve bude više ovakvih akcija. Svakako lijepo će za koju godinu biti pogledati formiranu mladu šumu, koju ne sadimo samo zbog nas nego i zbog generacija koje dolaze“, kazali su Marko Škipina predsjednik Udruge mladih „Čapljina“ i njezin član Vlatko Repar.

Akciju pošumljavanja financira Gradska uprava Čapljine Ured gradonačelnika. Nino Stojić, stručni suradnik za kulturu Grada Čapljine, govoreći o akciji otkriva i zanimljive detalje.

Zaposlenici JP „Šume“ Herceg-Bosne , kada su saznali što kanimo raditi uz traženih 500 odlučili su nam pokloniti još 200 sadnica, pa ćemo tako u ovoj akciji posaditi ukupno 700 sadnica, 400 bijelog i 300 sadnica crnog bora. Uz podršku dobili smo i savjete kako provesti akciju, kao što su razmak sadnje i ostale pojedinosti“.

Da mlade sadnice prežive prvih nekoliko dana brinuli su čapljinski vatrogasci koji su nastojali zaliti svako od njih. U prvoj akciji pošumljavanja posađeno je oko 400 sadnica crnog i bijelog bora, preostalih oko 300 sadnica članovi Udruge mladih „Čapljina” kane posaditi u srijedu 3-eg studenog, ukoliko vremenske prilike dopuste, ako ne bit će to neki drugi nadnevak do kraja tjedna. Treba svakako reći da su organizatori bili pomalo razočarani malim odzivom u odnosu na obećanja, za utjehu možemo im poručiti – svaki početak je težak.

Uglavnom, bila je to prva organizirana akcija pošumljavanja poslije 23 godine, kada je manju akciju provela tadašnja Šumska uprava Čapljine. Od same posađene količine sadnica i pošumljene površine, značajnija je promjena percepcije, umjesto doskorašnjeg zbrajanja broja požara i izgorjelih hektara, da se počne govoriti o broju posađenih sadnica, a time i novih zelenih površina.

{gallery}2021/11/gradina{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...