Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Članovi HU “Cvijet” obilježili Dan osoba s Down sindromom

Članovi HU “Cvijet” obilježili Dan osoba s Down sindromom

by | 21. ožujka 2024. 15:45 | Aktualno, Vijesti

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Datum simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma (trisomija), što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom.

Svjetski dan syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine. Tijekom godina mnoge organizacije širom svijeta pridružile su se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se danas obilježava u čitavom svijetu.

Ove godine glavni fokus međunarodne nevladine organizacije European Association for Down Syndrome posvećen je zdravstvenoj pravdi.

Ukazuje se na nužnost aktivnog poboljšanja položaja djece s Downovim sindromom posebno primjerice, u razmatranju inicijative vezane za doplatak za njegu i uzdržavanje.

Tijekom ovog tjedna, povodom obilježavanja 21. ožujka, članovi udruge „Cvijet“ posjetili su Dječji vrtić, gdje su se zabavljali s mališanima. Naime, mješovite skupine “Zvjezdice” i “Pčelice” su realizirale zajedničku radionicu humanitarnog karaktera sa korisnicima HU „Cvijet“. Svi radovi će biti izloženi tijekom sljedećeg tjedna kod ulaznih vrata vrtića te će sav prikupljeni novac prodajne izložbe biti dostavljen HU Cvijet.

A u prostorije Udruge dolazili su učenici osnovnih i Srednje škole Čapljina. Više poslušajte u tonskom zapisu.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...