Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Proljetno sunce topi cijene zeleni

Proljetno sunce topi cijene zeleni

by | 13. travnja 2018. 17:45 | Vijesti

   Cjenovni polet zeleni početkom travnja, na veletržnici u Tasovčićima, dijelom potaknut blagdanima – katoličkim Uskrsom i pravoslavnim Vaskrsom, vraća se u kolotečinu. Najbolje se to vidi na cijeni za čapljinski kraj bitne zelene salate, mada se ne može govoriti o nekom velikom pojeftinjenju, tražnja opada, posebice kada je riječ o tzv. kristalki čija je nova cijena od 1 do 1,2 marke, dok puterica još uvijek dostiže zavidne 2,3 marke. Od barometra cijena koncem prošlog tjedna jeftinija je i raštika 2 do 3 marke, čak i isključivo uvozni ponovo naglašavao, uglavnom njemački krumpiri, koji se nude za 60 do 70 maraka. Male količine planinskih krumpira s područja Morina i Kupresa ispred veletržnice, cijene se od 80 do 90 feniga. Od zadnjeg barometra cijena jeftiniji je i špinat, nova cijena je 1 do 1,5 marku, a jeftiniji su peršin i celer čija je cijena pala na 2,5 do 3,5 marke. Jeftiniji je i mladi kupus čija se cijena spustila na 1 do 1,2 marke.

   Od proizvoda iz redovitog barometra cijena RPČ, dva su poskupila, a to su karfiol koji se cijeni od 1,8 do 2,2 marke, te cikla čija je cijena skočila na 1 do 1,4 marke. Ostalo povrće zadržalo je cijene, zimski kupus je 40 do 60 feniga, kelj 50 do 70, a prasa od 90 feniga debele, pa do 2 marke tanke stabljike. Kupus pupčar – prokulice kada se pojave, cijene se od 1 do 1,4 marke, a isto tako rijetke brokule oko 2,5 marke za kilogram. Blitva se cijeni 1 do 1,3 marke, mrkva je od 90 feniga do marku, dok je crveni luk od 80 feniga nizozemski i austrijski, pa do 1,7 maraka domaći i vojvođanski. Ponuda bijelog luka je i dalje obilna, a cijeni se od 5 do 7 maraka za kilogram, dok je grah zrno, od marku kineski, pa do 3,8 maraka za kanadski.

   S 10, cijena jagoda se spustila na 7 do 8 maraka za kilogram. Isključivo uvozne jabuke nude se 1,5 do 2 marke i to su rekordne cijene toga voća u zadnjih deset godina. Pravo iznenađenje je da još ima domaćih krušaka, a dovozi ih proizvođač s Kupresa. Od prodavača, odnosno proizvođača, doznali smo da je riječ o kruškama sorte ‘đilda’ koje se čuvaju u trapu, iznimne kvalitete, cijena je 2,7 maraka. Od domaćeg voća može se naći još jezgra oraha, čija je cijena 15 do 20 maraka. Vezica kuka cijeni se od 1 do 1,5 marku. Izvan sezonsko voće i povrće, cijena rajčica i paprika je u padu, rajčice su oko 2, a paprike 2,9 maraka, jeftiniji su i krastavci 1,8 maraka, kao i tikvice čija je cijena 1,7 do 1,8 maraka. Sve navedene cijene su na veliko.

   Ispred veletržnici glavnu riječ vode proizvođači presadnica povrća, cvijeća, pa i voća. Cijene presadnica povrća su stabilne, zelena salata i peršin cijene se 10 feniga komad, raštika i blitva su po 20, a različite vrste kupisa po 25 feniga komad. Rajčice domaće sjeme i paprike su po 30 feniga, presadnice jagoda 30 do 50 feniga, krastavci i tikvice 40 do 50 feniga komad itd. Jasno kupovina većih količina podrazumijeva i nižu cijenu po komadu. Ponuda ribe vrlo dobra, prodavači kažu tražnja slabija nego prethodna dva petka, a cijene uobičajene, riječna – babuške, keljavci i gere 3 marke za kilogram, somići 6, pastrva iz uzgoja 9, a šaran 11 maraka. Bilo je i jegulje po standardnoj cijeni od 40 maraka za kilogram. Sve bolja je i ponuda mliječnih proizvoda, cijena standardna, mladi sir je 4 do 6 maraka, kravlji 8 do 10, a suhi ovčji 14 do 15 maraka iz Podveležja, a 18 maraka s Morina i kupreški u kolutovima. Navedeno je samo dio obilne ponude na prilazu veletržnici gdje petkom ima svega, od ljekovitog bilja, domaćih jaja i peradi, preko sijena, drva i stajskog gnojiva, pa do različitih alatki kovača iz Vareša, te odjeće i obuće. Prilaz veletržnici u Tasovčićima, petkom treba posjetiti da bi se mogla sagledati raznovrsnost ponude, odnosno ljudske mašte.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...