Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Cijene žitarica i stočne hrane veće za oko 100 % u odnosu na prošlu godinu

Cijene žitarica i stočne hrane veće za oko 100 % u odnosu na prošlu godinu

by | 20. travnja 2022. 16:03 | Vijesti

Mjesecima se već priča o inflaciji i poskupljenju osnovnih životnih namirnica, goriva ali i ostalih proizvoda važnih za poljoprivrednike i stočare, poput mineralnih gnojiva i stočne hrane.

Kako se kreću cijene žitarica i stočne hrane provjerili smo u čapljinskim prodajnim centrima koji se bave prodajom ovih namirnica.

Cijene kukuruza, ječma, pšenice, zobi idu od 0,79 do 0,94 KM po kilogramu. Mekinje su dostigle cijenu od 0,50 KM.

Naravno žitarice i stočna hrana prodaju se u vrećama. Tako vreća kukuruza od 25 kilograma košta 22,90, odnosno kilogram je 0,91 KM, vreća pšenice iste težine cijeni se 23,50 marke, tj. kilogram je 0, 94 KM.

Vreća ječma koja teži 20 kilograma je 16,80 KM, kilogram je 0,84 KM, a vreća zobi od 29 kilograma 23 marke – kilogram 0,79 KM .

Krmne smjese dolaze u količini od 10 kilograma vreća, a za vreću smjese za perad treba izdvojiti 12,20 KM, što je po kilogramu 1,22 KM, a vreća jednake težine za prasad cijeni se 13,50 maraka, što je 1,35 KM po kilogramu.

Vreća mekinja od 30 kilograma je 15,30 KM, odnosno kilogram je 0,51 KM.

Kako smo doznali od trgovaca, u odnosu na prošlu godinu, cijene su veće za oko 100 posto. Na primjer, vreća kukuruza od 25 kilograma lani je varirala između 12 i 13 KM. Nadalje, najavljuju da će cijene ubuduće rasti, odnosno ne očekuje se skoro snižavanje ili zaustavljanje rasta cijena.

Usprkos poskupljenju, oni koji se bave uzgojem životinja i krmnog bilja, smatraju da se domaće životinje uvijek isplati držati, jer svakako rastu i cijene mesa u trgovinama i mesnicima. Osim toga, domaće je uvijek zdravije, te znate što jedete.

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...