Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Cijene nafte na najvišoj ovogodišnjoj razini

Cijene nafte na najvišoj ovogodišnjoj razini

by | 11. rujna 2023. 16:59 | Aktualno, Vijesti

Cijene nafte rasle su i prošlog tjedna, te se došle do  najviše razine u ovoj godini jer su najveći svjetski proizvođači odlučili zadržati smanjenu proizvodnju.

Na londonskom tržištu cijena je prošlog tjedna porasla 2,4 posto, na 90,65 dolara, što je najveća razina od studenog prošle godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel pokupio 2,9 posto, na 87,50 dolara, što je najveća razina od rujna prošle godine, javlja SEEbiz.

Rast cijena drugi tjedan zaredom je posljedica odluke Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje. Saudijska Arabija objavila je prošlog tjedna da će smanjiti proizvodnju za milijun barela dnevno do kraja godine, iznenadivši trgovce koji su očekivali da će donijeti odluku o smanjenoj ponudi samo do kraja listopada.

Rusija je, pak, odlučila smanjiti izvoz do kraja godine za 300 tisuća barela dnevno. Smanjenjem proizvodnje te zemlje nastoje zadržati povišene cijene nafte, s obzirom da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Trgovci su se nadali jačanju potražnje iz Kine, nakon što su početkom godine ukinute restriktivne Covid mjere. Ne, oporavak druge po veličini svjetske ekonomije od korona krize znatno je sporiji nego što se očekivalo.

Nakon rasta dva tjedna zaredom, cijene su nafte veće nego što su bile početkom godine. Na londonskom je tržištu, u odnosu na početak godine, cijena barela u plusu više od 5, a na američkom gotovo 9 posto, javlja SEEbiz.

Tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...