Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Rekordne cijene kupusa, a niske bijelog luka

Rekordne cijene kupusa, a niske bijelog luka

by | 1. lipnja 2018. 18:03 | Vijesti

   Cijena kupusa na veletržnici u Tasovčićima, uzletjela je na za ovaj dio godine rekordnu razinu, trenutačno je od 1,2 do 1,4 marke. Kupus je tako skuplji od primjerice krumpira, pa zelene salate, krastavaca, crvenog luka, manje kvalitetnih višanja i trešanja, a izjednačio se s cijenom rajčica. Zaista jedinstven slučaj, koji je svakako posljedica obilnih padalina tijekom zime i ranog proljeća zbog čega povrtlari nisu uspjeli zasaditi planirane površine, pa sada cijene lete u nebo, a s obzirom na ponudu mogu samo rasti.

    Valja reći da je ponuda voća i povrća na veletržnici u Tasovčićima, za ovaj dio godine, više nego skromna, umjesto redova kamiona u petak oko podneva na kupce su čekala samo dva, tri vozila s manjom količinom krumpira i trešanja. Od barometra cijena koncem prošlog tjedna jeftiniji su – rani krumpiri 80 feniga do marku, uvozni njemački krumpiri su i dalje od 65 do 70 feniga. S povećanjem ponude pojeftinili su rajčice 1,2 do 1,5 marku, paprike 2 do 2,5 marke, krastavci 60 d0 80 feniga, tikvice 70 feniga do marku, cikla 90 feniga do marku, crveni luk 70 do 90 feniga. Neočekivano niska za ovaj dio godine je i cijena bijelog luka – samo 2,3 do 2,5 marke, a nešto jeftinije su i mahune koje se uglavnom cijene od 3 do 4 marke.

   Uz kupus od zadnjeg pregleda cijena skuplji je i karfiol 2,3 do 2,5 marke, zatim peršin 3,5 do 5 maraka, te celer 2,5 do 4 marke. Novina u ponudi su patlidžani koji se cijene od 2,3 do 2,5 marke, dok su stabilne ostale cijene raštike 2 do 3 marke, zatim kelja 1,2 do 1,5 marku, brokula 2,2 do 2,5 marke, zelene salate 1 do 1,5 marku, blitva i špinat su po 2 do 3 marke, prasa je 1,2 do 1,5 marku, a grašak od 2 do 2,5 marke za kilogram.

   Isključivo uvozne jabuke cijene se od 1,5 do 2,2 marke, jagode su skuplje 2,5 do 3 marke, dok su jeftinije višnje 1 do 2 marke, te breskve 1,7 do 2 marke za kilogram. Prve marelice – kajsije, su od 3 do 4 marke, bilo je i malina čija je cijena 7 maraka za kilogram, a stigao je i prvi domaći bostan cijena 2,5 do 2,7 maraka. Sa trešnjama je i dalje specifična situacija, plodovi krupnih sorti tzv. hrušt, cijeni se do četiri marke, sitnih plodova ima već po marku, dok je prosječna cijena od 2 do 3 marke kilogram. Višnje su samo od 1 pa do 2 marke kilogram. Od uvoznog povrća i voća ističemo da su albanske rajčice 1,2 marke, turske lubenice 1,10, a bostan oko 2 marke, dok je limun iz Grčke od 2,5 do 2,6 marka.

   Ispred veletržnice slika slična prošlotjednoj, presadnica povrća s iznimkom paprika roga, nema, ali zato ima cvijeća koje je kako ističu prodavači, traženo. Ponuda ribe standardna, cijena 3 marke za kilogram babuške i keljavci, pet maraka cinkva, devet maraka je pastrva iz uzgoja, a 11 šaran, dok je jegulja bila standardnih 40 maraka za kilogram. Mliječni proizvodi, nudili su se na četiri štanda, cijena 4 do 6 maraka mladi sir, pa do 18 maraka suhi ovčji s Morina i kupreški sir u kolutovima. Maslo je bilo od 12 do 14, a kajmak od 14 do 16 maraka. Ističemo da su se na prilazu veletržnici nudili perad, pilići su bili 4 marke, mlade koke nosilje 12,5 maraka, dok su domaća jaja samo 22 do 23 feniga komad. U ponudi su bili i kunići cijena zavisno od veličine 5 do 10 maraka. Navedeno je dio onoga što se nudilo na prilazu gdje je sve manje drva, a sve više druge robe, među kojima i odjevnih predmeta.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...