Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Centru za obuku i prekvalifikaciju Čapljina certifikate dobilo 26 kuhara i konobara

U Centru za obuku i prekvalifikaciju Čapljina certifikate dobilo 26 kuhara i konobara

by | 3. ožujka 2018. 18:36 | Vijesti

Centar za obuku i prekvalifikaciju Čapljina u povodu završetka drugog ciklusa obuke za zanimanja kuhar i konobar organizira svečani ručak i dodjelu certifikata polaznicima 2-og ciklusa. Svečanost je održana u prostorijama Centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina, restoranu “Storija” u Tasovčićima.

Voditelj projekta Ivan Beno u kraćem obraćanju je istakao:

„Ovo je promocija drugog ciklusa polaznika za kuhare i konobare u Centru za obuku i prekvalifikaciju Čapljina. Projekt financira EU, a provodi ga ILO, Međunarodna organizacija rada i sufinancira sa 196.000 3ura. Ukupna vrijednost projekta je oko 213.000 eura. Partneri u projektu su – vodeći partner REDAH, razvojna agencija, Općina Čapljina, Služba zapošljavanja H-N županije, Srednja škola Čapljina, Turistički klastewr Hercegovina, Turistička zajednica H-N županije i „Bizz Solutions d. o. o. Čapljina“, kazao je voditelj Beno, te naglasio:

„Ovo je drugi od pet ciklusa koje provodimo, na kojem ćemo promovirati 26 kandidata, 15 kuhara i 11 konobara, što je ukupno do sada 48 kandidata koji su završili ovu obuku od planiranih 150.“

Ispred Europske unije obratio se Gianluca Vannini, šef sektora za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju u Izaslanstvu Europske unije u BiH:

   „Želim zahvaliti načelniku općine Čapljina, gosp. Vidiću, i svima koji su sudjelovali u projektu, koji su zapravo omogućili da se realiziraju sve aktivnosti unutar projekta. Drago nam je što ovakva vrsta projekata uzima u obzir lokalne potrebe. U ovom području naročito smo prepoznali da postoji velika potreba za radnom snagom u ugostiteljstvu, tako da nam je veliko zadovoljstvo što smo mogli pomoći načelniku općine i općini da se organizira ova obuka za buduće kuhare i konobare“, kazao je predstavnik Europske unije dodajući da mu je zadovoljstvo što mu se pružila prilika da uruči certifikate polaznicima drugog tečaja.

   Svečanom uručenju certifikata prisustvovao je i dr. Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina koji posebice istakao:

   „Ja sam na samom početku projekta rekao da je općina Čapljina prepoznala veliki potencijal i značaj efekata koji će dati. Na žalost bili smo jedina općina koja je razmišljala na takav način. Da smo bili u pravu pokazuje i ova svečanost uručenja certifikata obučenim kuharima i konobarima, kao i prethodna prije dva, tri mjeseca kada je prva generacija završila ovaj program. Danas imamo novu skupinu. Ono što je važno istaknuti iz prve skupine polaznika, već se njih desetak zaposlilo. Cilj ovog projekta, ovog programa, je da ovi ljudi dobiju radno mjesto i to da ga dobiju ovdje u Hercegovini. Ja relativno često kažem, više mi je dosadilo pričati o našim turističkim potencijalima, stalno pričao o nekakvom potencijalima, a malo toga radimo da od toga potencijala imamo i konkretnu gospodarsku dobit. Ovaj projekt kojeg radimo ovdje u Čapljini, je zbilja na tom tragu“.

   Među polaznicima drugog ciklusa obuke za konobare i kuhare ovoga puta bio je najveći broj Čapljinaca – 18, petoro je bilo iz Stoca, a troje iz općine Mostar. U prvom ciklusu najviše polaznika bilo je iz Jablanice.

   Inače, obuka za zanimanje kuhar traje 60 dana, ukupno 350 sati teorijske nastave i praktične obuke, a dužina obuke za zanimanje konobar, bila je 45 dana, odnosno 250 sati teorijske nastave i praktične obuke.

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2018/obuka2{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...