Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Lubenice iz Gabele zasadile regiju uz posao za preko stotinu ‘sezonaca’

Lubenice iz Gabele zasadile regiju uz posao za preko stotinu ‘sezonaca’

by | 8. svibnja 2020. 15:46 | Vijesti

   Čapljinsku tvrtku „Adria histhil“ iz Gabele, bosanskohercegovačkog lidera u proizvodnji presadnica povrća, pandemije korona virusa koja je prouzročila izvanredno stanje i različite restrikcije, zatekla je pred najvećim sezonskim poslom – otpremom pedesetak kamiona i tegljača presadnica. Sumirajući za ovu kompaniju osjetljivo razdoblje agronom Ivica Borovac, voditelj službe prodaje, kaže:

   „Uz sve nedaće koje je korona donijela sa sobom, što se posla tiče, prošlo je više nego dobro. Budući da su ljudi bili vezani na relaciju kuća – posao, svi smo maksimalno bili fokusirani na posao. Dobro smo organizirali stvari i mogu reći da smo više nego zadovoljni kako je sve proteklo. Devedeset posto robe koja je bila spremna za isporuku u travnju kao najfrekventnijem mjesecu, otišla je na svoje destinacije, do zadovoljnih kupaca koji su također biti u strepnji i čekanju, hoće li funkcionirati tranzit i granice i ostalo. Na kraju je prošlo je više nego dobro“, naglašava ing Borovac, te dodaje:

   „Nije išlo baš glatko, bilo je zastoja, bilo je problema, čekanja, pogotovu u zemljama koje nisu u EU, pogotovu Srbija i Makedonija, gdje su po sedam do deset sati trajale kontrole i ulaz u državu. Kamini su išli u konvojima, pa je recimo prolaz kroz Srbiju prema Rumunjskoj, nekih stotinjak kilometara, trajao po trideset sati, što je apsolutno neuobičajeno. Međutim, vođeni ranijim iskustvima transporta na daleke destinacije tipa Moldavije, Sicilije, juga Rumunjske, Bugarske itd., već smo predvidjeli da će se nešto slično događati tako da smo same biljke, ljude, kamione, odnosno kompletnu logistiku pripremali da to podnesu. Upozorili smo i kupce na izvanredne okolnosti i moguća kašnjenja. Mogu reći da su i kupci bili maksimalno tolerantni, neki sretni da su uopće dobili presadnice, jer s nekih drugih destinacija je bilo više problema oko isporuke. Mislim da smo kao kompanija uz pomoć carinskih i graničnih službi, fito inspektora, a poglavito vozača koji su iznijeli najveći teret, uspjeli sve povezati i uspješno završiti udarni dio sezone.

   Valja reći da su presadnice po dopremi, zbog predugog putovanja zahtijevale razdoblje prilagodne, što je podrazumijevalo odgodu sadnje, postupno izlaganje svjetlosti itd. Ovoga proljeća presadnice iz Gabele su putovale u manje-više okolne zemlje.

   „To su već naši standardni kupci, poglavito susjedni, u Hrvatskoj – Dalmacija i Slavonija, zatim Mađarska, Rumunjska, sjever i jug Srbije, Makedonija i Crna Gora. Bilo je i nekih egzotičnijih zemalja kao što je Moldavija, nešto je išlo za Italiju i Sloveniju, dakle, sve zemlje u regiji koje inače servisirano opet smo odradili na isti način“, konstatira Ivica Borovac voditelj prodaje kompanije „Adria histhil iz Gabele, koji naglašava da je vrlo živo bilo i domaće tržište:

   „Prodaja sadnica za domaće tržište, bila na iznenađujućem nivou, sve što se pojavilo viškova, sve bi se rasprodalo u sat vremena“!

   Treba svakako istaknuti podatak da je u sezonskoj kampanji proizvodnje presadnica povrća u pogonima „Adria histhila“ uz stalno zaposlene posao na određeno vrijeme našlo preko 100 sezonskih radnika, uglavnom ženskog spola.

{gallery}2020/sadnicelubenica{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!