Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Čapljinski slikar Ernesto Markota oduševio radovima na božićnoj izložbi u Vitezu

Čapljinski slikar Ernesto Markota oduševio radovima na božićnoj izložbi u Vitezu

by | 20. prosinca 2017. 10:07 | Vijesti

U galeriji AC Ovnak Vitez održana je Božićna izložba. 
 
Izložba slika otvorena je svečano u  četvrtak, 14 prosinca. 
 
Uz veliki broj zvanica i gostiju, izložbu je otvorio direktor poduzeća “Ovnak” i “CM” Drago Kafadar, koji je izrazio zahvalnost prvenstveno svim umjetnicima-slikarima, čiji su trud i zalaganje vidljivi na svakom djelu.
 
Fra Marko Kepić, koji je dobrim dijelom i zaslužan za izložbu slika, u svom kratkom obraćanju prenio je zvanicama poruku duhovnosti i Božića te svoj osvrt na izložbu:
“Naša je česta konstatacija, kako je u ovom svijetu sve komercijalizirano. Ta naša tvrdnja je uglavnom točna ali ovaj događaj u ovom prostoru ipak je do kraja ne potvrđuje. U prostoru u kojem bismo baš očekivali neku blagdansku akciju – mi smo ovdje zbog nečeg drugog. Kao da nam sve ovo govori da je čovjek ipak tragalac za višim, za onim vječnim.
Prostor koji je ograđen bijelim zidom, u koji smo se zbili, kao da bismo htjeli zamišljati da nas on opet odvaja od svega ali ipak on nosi slike i sa druge strane i biva samo kulisa i tako mi ostajemo dio ovog svijeta i u tom svijetu tragaoci za vječnim. 
 
Na zidu, unutra i izvana, su dijela različitih umjetnika, sudionika kolonije u Vitezu, koja nam pomažu da naš pogled duha plovi dalje, traga i nikad se ne miri sa prosječnošću. 
Ova blagdanska izložba je obogaćena djelima umjetnika iz Čapljine – Ernesta Markote. Koji nas kroz svoja djela vodi čitati početak Lukina evanđelja – pisca Isusova djetinjstva. Za Ernesta možemo reći da je mladi umjetnik velike stvaralačke energije i prodorne intuicije koja mu omogućava gledanje i onoga što nije „pri vidu“, a što na različite načine određuje ljudsko djelovanje. To što nije „pri vidu“ učiniti vidljivim i dati mu oblik očite nazočnosti cilj je koji si je umjetnik postavio. Ove slike snažnog kolorita pomažu našem pogledu čitati ove događaje evanđelja na jedan živ, razigran i uzvišen način. Novina ovog događaja u Ernestovom izražaju je i mistično plavetnilo, koje je tako veličanstveno zaogrnulo događaje Utjelovljenja. 
Želja ove izložbe je da priskoči u pomoć našem duhu, koji plovi u svakodnevnici, stalno traga i traži odgovor na mnoga pitanja -da u ljepoti kolorita čita događaje – u kojima Bog ulazi u naš svijet i živi odgovor.” istaknuo je fra Marko Kepić.
 
Svi koji žele posjetiti izložbu, mogu doći i pogledati istu svakim radnim danom od 8.00-16.00 h i subotom od 8.00-14.00 h do 6.siječnja 2018. godine.
 
{gallery}2017/Ernesto_Markota_{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...