Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Čapljinski pčelari zadovoljni sezonom, investicijama, brine ih jedino Pravilnik za pčelarstvo

Čapljinski pčelari zadovoljni sezonom, investicijama, brine ih jedino Pravilnik za pčelarstvo

by | 4. veljače 2019. 15:51 | Vijesti

Dobar odziv prvi je dojam s redovite godišnje izvještajne skupštine Udruge pčelara „Pčela“ Čapljina. Na godišnju sesiju pristiglo je stotinjak članova i gostiju, pa je samim time iskazano priznanje radu udruge. Izvješće o radu od protekle skupštine, nepunih godinu dana, podnio je Slaven Cvitanović predsjednik Udruge. Prethodno su uz protokolarna riješena i određena kadrovska pitanja, pa je tako za rizničara udruge izabran Ante Petrović, dok je Upravni odbor proširen sa tri na pet članova.
Financijsko izvješće do potankosti obrazložio je Filip Cvitakovića. Uglavnom zahvaljujući prihodu od članarine 3.805 KM, pomoći općine 10.000 KM i Županije 20.000 KM, čapljinska pčelarska udruga uspjela je privesti kraju i investiciju u pogon za proizvodnju voska za kojeg je USAID odobrio više od 63.000 KM. Predsjednik Cvitanović je najavio da bi pogon trebao proraditi do konca veljače. Skupština je usvojila i cjenik, za članove udruge cijena će biti 1,5 KM po kilogramu, a za ostale 2 KM.
Procijenjeno je da je za pčelare prošla godina bila medonosna, dobiveni su i poticaji, ali im na ruku ne ide usvojeni Pravilnik za pčelarstvo koji pčelarima donosi niz teškoća i nedorečenosti. Na tu temu izlagao je agronom Zvonko Barišić, savjetnik za stočarstvo u Zavodu za poljoprivredu Zapadno-hercegovačka županije. Primjerice, prema tom pravilniku pčelinjak može biti pedesetak metara od dječjeg vrtića, ali mora biti bar dvjesto metara od drugog pčelinjaka i slično.
Uz nadu da će u dogledno vrijeme i taj problem riješiti, čapljinski pčelari su svoj godišnji skup zaključili druženjem.

{gallery}2019/PCELARI{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...