Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Zbog korona virusa tijesne bačve pa: Hercegovačko-neretvanska županija podržala 12 vinarija

Zbog korona virusa tijesne bačve pa: Hercegovačko-neretvanska županija podržala 12 vinarija

by | 18. siječnja 2021. 15:02 | Vijesti

   Čapljinske vinarije „Vina Zadro” iz Domanovića i „Vino Matić” iz Trebižata shodno Zakonu o novčanim potporama primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno – prerađivačkoj proizvodnji ispunile su uvjete za dodjelu novčane podrške – Interventna mjera – ulaganje u izgradnju, proširenje, rekonstrukciju i opremanje građevinskih objekata u vinarstvu. Zahvaljujući interventnim mjerama vinariji „Vina Zadro” za interventna ulaganja odobreno je 16. 286 KM, dok je vinarija „Vino Matić” iz Trebižata, dobila sredstva u iznosu od 17.451 KM. Obje čapljinske vinarije dobile su sredstva za opremu u vinarstvu.

   Sredstva po spomenutom osnovu na razini Hercegovačko-neretvanske županije ostvarilo je ukupno dvanaest subjekata, odnosno vinarija. Uz dvije čapljinske sredstva su dobila po dvije vinarije iz Mostara i Ravnog, te šest vinarija s područja Čitluka. Najveći iznos dobila je „Vinarija Čitluk” iz Čitluka, a najmanji 4.755 KM Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo „Bio-Popovo” iz općine Ravno.

   Novčanu podršku dobile su još vinarije – Vivant d. o. o. Služanj 13.450 KM, zatim Rubis d. o. o. Vionica 11.035 KK, „Monako 2000” d. o. o. Potpolje 8.965 KM, te „Podrumi Tolj” iz Blatnice 7.301 KM, sve četiri iz općine Čitluk za opremu u vinarstvu, dok je šesta čitlučka vinarija „Vino Brkić” „povukla” sredstva u iznosu od 13.163 KM za projekt Proširenja i nadogradnje građevinskog objekta i opremu u vinarstvu.

   S gradskog područja Mostara sredstva za opremu u vinarstvu dobile vinarije „Ereš-Commerce” d. o. o. Sretnice u visini od 12.934 KM i vinarija PTP „Hercegovina vino” d. o. o. Bišće Polje u iznosu od 11.999 KM. Dvanaesti korisnik sredstva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije je Obrt „Podrum Skaramuca” iz Ravnog u iznosu 5.306 KM.

   Važno je napomenuti da sukladno Programu i Uputstvu, pravo na podršku za ulaganje u izgradnju, proširenje, rekonstrukciju i opremanje građevinskih objekata u vinarstvu ima klijent koji zbog zaliha vina u objektima ima potrebu za izgradnju, proširenje, rekonstrukciju i opremanje građevnih objekata u funkciji prerade i skladištenja.Inače, posebnim ugovorom će se detaljno utvrditi predmet ugovora, uvjeti korištenja sredstava, način plaćanja, obveze, kao i kontrola utroška sredstava.

   Za sredstva iz programa – Interventne mjere koja je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaslužna je pandemija korona virusa koja je već u prvih pola pola godine prepolovila prodaju vina, pa se poslije posebice kvalitetom dobre 2020. godine pojavio problem sa skladištenjem vina. Dakle, u ovom slučaju HNŽ je pomogla dio vinarija. Uoči kampanje berbe u opticaju su bila najave Staše Košarca, ministra trgovine i ekonomskih odnosa za mjerama na državnoj razini, ali će sve izgleda ostati na riječima. Neke države poput Hrvatske, od vinarija su vršile otkup kvalitetnih vina, koje se koristi za proizvodnju sredstva za dezinfekciju i slično.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...