Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Čapljinske paprike na Veletržnici u Tasovčićima cijene se od 3,5 do 4 KM

Čapljinske paprike na Veletržnici u Tasovčićima cijene se od 3,5 do 4 KM

by | 20. svibnja 2022. 15:50 | Vijesti

Na Veletržnicu u Tasovčićima polako ali sigurno pristiže domaće povrće. Ovih dana najtraženije su paprike čija se cijena kreće od 3 KM američka pa od 3,5 do 4 KM čapljinska. Ima i ponešto domaćih rajčica, a cijena im je oko 3 KM. Od domaćeg povrća pristigao je i grah, a drži cijenu od 4,20 KM, dok je kilogram mahuna 5 KM.

Domaći mladi krumpir košta do 1,20 KM po kilogramu, dok se starog krumpira može naći po cijeni od 0,90 KM do 1 KM.

Cijene gotovo svog povrća su niže u usporedbi s proteklim tjednom. Zelena salata pala je na 0,50 do 0,80 KM. Kupus košta 0,50 KM, kelj 0,80, karfiol od 0,50 do 0,70 KM, a raštika je 2 KM. Cijene blitve i špinata su do 1 KM, a peršina i celera od 4 do 5 KM. Prasa košta od 1,20 do 2 KM.

Niža je i cijena krastavaca – 1 KM za kilogram, a kornišoni su do 1,20. Crveni luk je od 1 do 1,20 KM, bijeli od 3,5 do 4 KM, a luk pera do 2 KM. Cikla košta od 1,5 do 1,70.

Tikvice su rijetko povrće koje je u usporedbi s prošlotjednim barometrom cijena košta nešto više i cijeni se od 1,40 do 1,70 KM, kao i domaća mrkva čija cijena varira o veličini od 1 do 2 marke.

Od domaćeg voća, ranih trešanja ima u velikim količinama, a prodaju se od 2 KM one sitnije, pa sve do 5 KM krupnijeg ploda. Niža je i cijena jagoda, 2,30 do 3 KM, a jabuke su od 1 do 1,70 KM.

Sve navedene cijene su naveliko.

Ispred Veletržnice uvijek je zanimljivo i raznoliko, a uz povrće i voće po maloprodajnim cijenama, mogu se kupiti i presadnice, te suho meso, riba, sir i razne potrepštine za vrt, ali i dom. Bogata je ponuda cvijeća, a cijene su iste kao i proteklih godina. Dakle, ovisno o vrsti i veličini, mogu se kretati od 2, pa sve do 80 KM

Treba istaknuti da su još od proteklog tjedna, mliječni proizvodi, dakle sve vrste sira, većinom skuplji za oko 2 marke, a nešto više su i cijene ribe, ovisno o veličini. Pa tako lubin i orada se prodaju od 17 do 20 KM, a pastrva i šaran su većinom zadržali cijene oko 10 KM, kao i somić i cinkva oko 6 KM po kilogramu. Jegulja je 50 KM kilogram.

Zanimljivo je vidjeti i ručno rađeno oruđe, sjekire, krampe, srp, ali i ručno rađene posude, pletene korpe, male vjetrenjače, ukrase i drugo.

{gallery}2022/5/trznicasvibanj{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...