Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Čapljinci proslavili blagdan sv. Franje

Čapljinci proslavili blagdan sv. Franje

by | 5. listopada 2017. 15:53 | Vijesti

Ribarska večer za stogodišnjicu župe svetkovina za pamćenje

Veliki broj Čapljinaca i njihovih gostiju, okupio se na ribarskoj večeri koja je u povodu 100. obljetnice župe sv. Franje, priređena u dvorištu čapljinske crkve. Za više tisuća posjetitelja na otvorenom u posebnom ritualnu, spremani su opuzenski brudet, crni rižoto, pržena riba i druge delicije. Scenu spremanja trebalo je zaista vidjeti. S puno žara i ljubavi članovi Udruge “Pivčeva kala” iz Opuzena “svrćali” su “teću” od 225 litara. Činjenica da je u tu “teću” bolje rečeno tećetinu stalo tridesetak kilograma ribe, a da druge sadržaje ni ne spominjemo, jasno govori o kakvom je kuharskom pothvatu riječ. Sve su to radili muški članovi Pivčeve kale, a samo im je oko sjeckanja peršina pomogla Kaštelanka, gospođa Ljubica.
“Mi smo u Čapljini već domaćini, dolazimo redovito zadnjih godina, ono dolaze kod nas, postali smo prepoznatljivi po našem, opuzenskom brudetu, kojeg spremamo na poseban način. Ljudima je interesantno što mi posudu “svrćemo”, odnosno “voltaramo”, kako mi to kažemo, pa gledaju i čude se, misleći zašto to ne rade kutlačama. Prilaze, zapitkuju, moraš objasniti da se sadržaj ne miješa, jer će se riba raspasti. To je razlog što se teća “svrće”. To je jedna naša tradicija”, pojašnjava susretljivi Dubravko Simić Suba.
Što bi Hercegovci rekli za “svrćanje” ili “voltaranje” treba “života”, a posao je pipav, jer se cijeli proces odvija polako, a polako samo kutlačama crni su rižot u jedna nešto manjoj teći spremali članovi Bratovštine s Bune. Oko rižota “igrala” je ekipa od sedam, osam “momaka”, bez pomoći dama. Stipe Andačić neslužbeni glasnogovornik družine s Bune, pažljivo je nadzirući postupak kuhanja, dodaje:
“Mi smo startali pripremanjem čobanca za ručak, a za večeru pravimo crni rižoto. Nije to lako u velikim posudama, treba dobro odmjeriti. Rižoto se pravio i u manjim posudama, pržile su se srdele, pekli uštipci… Ukratko, proslava stote obljetnice čapljinske župe i blagdana sv. Franje, Dana općine i zaštitnika župe i Grada, pretvorila se u pravu narodnu veselicu za čiju organizaciju je angažirano oko 150 volontera.
U glazbenom dijelu nastupila je grupa Tri forum i solistica Anamarija Vučina. Posebni gosti večeri bili su učenici poljoprivredne škole „Car“ iz Argentine koji su se zatekli u posjetu Čapljini.
Svečanosti u dvorištu crkve prisustvovali su dr. Smiljan Vidić, čapljinski načelnik, Pero Knežević dopredsjedavajući Općinskog vijeća sa suradnicima, kao i mnogi drugi gosti među kojima je bio i poznati majstor kulinarstva – Veljko Barbijeri. Proslava 100-te obljetnice župe sv. Franje potrajala je do duboko u noć. Vrijedi istaknuti da su hranu i piće za ovu svečanost uglavnom, donirali sami Čapljinci.

{gallery}/2017/galerija/Franjo{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...