Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Nakon šetnje novim čapljinskim kvartom i dalje vrijedi tradicijska: Mila majko Čapljina je fina…

Nakon šetnje novim čapljinskim kvartom i dalje vrijedi tradicijska: Mila majko Čapljina je fina…

by | 2. prosinca 2020. 14:05 | Vijesti

   Čapljina ostaje vjerna svom arhitektonskom i urbanostičkom skladu zaključak je nakon šetnje prostranom alejom novog čapljinskog kvarta, koji je dio projekta ADA-BAD. Kroz kvart vodi široka aleja s obje strane prostrane ulice i nogostupi. Danas kada se zgrade tiskaju jedna uz drugu, na uštrb dječjeg igrališta, zelenih površina, šetališta za stanare…, novi čapljinski kvart djeluje nestvarno. U osnovnim crtama ispoštovan je projekt ADA-BAD iz 1986. godine. Naravno, taj projekt usvojen 2002. godine, u međuvremenu pretrpio je izvjesne promjene, ali one nisu bile na štetu urbanističkog sklada. Platani koji krase glavnu čapljinsku ulicu koja je ujedno i regionalna prometnica M – 6, prelili su se i na taj novi dio grada.

   Na poslu smo zatekli radnike tvrtke „Rotim” koji uređuju nogostupe, a voditelj radova Kristijan Rotim, govoreći o poslu kojim su zaokupljeni kaže:

   „Slažemo kocku, popločavamo, pravimo parkinge. Kao vozač mogu reći da ima dosta parkinga, cesta je široka. Dobro je ima posla, širi se grad, šire se ulice počeli smo od Rive prema novom dijelu grada…”

    Nešto dalje u razgovoru zatičemo radnike „Putova” Grude, koji nam rekoše da je sve spremno za asfaltiranje. „Ako nas vrijeme posluži bit će gotovo do nedjelje. Kiša koju najavljuju mogla bi odgoditi asfaltiranje za idući tjedan”, mišljenje je radnika spomenute grudske tvrtke. Dakle, drveće je posađeno, trava posijana, popločavanje je pri kraju, pa će asfaltiranje biti kruna ukupnog posla uređenje tog novog dijela Čapljine, odnosno novih stambenih blokova.

   Parking koji vozačima u manje više svim hercegovačkim gradovima i gradićima, zadaje glavobolju u Čapljini i dalje ne bi trebao biti problem. Uz podzemne garaže osigurano je najmanje jedno parking mjesto po stanu. Poslovni prostori moraju imati od 30 do 60 „kvadrata” parking prostora, zavisno od namjene objekta.

   Podsjećamo, na javnoj raspravi koja je održana u veljači 2017. godine, istaknuto je da će se u tom dijelu grada izgraditi 486 stambenih jedinica, odnosno stanova, koje bi trebale biti dom za 1.700 stanovnika itd. Uglavnom, poznat – Mila majko Čapljina je fina…, nastala prolaskom željeznice kroz grad, ostaje i dalje, samo u skraćenom obliku.

{gallery}2020/urbanizam{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...