Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

AUDIO: Čapljina Kolonom sjećanja odala počast žrtvama Vukovara

AUDIO: Čapljina Kolonom sjećanja odala počast žrtvama Vukovara

by | 16. studenoga 2023. 21:24 | Aktualno, Vijesti

Povodom obilježavanja 32. obljetnice dana pada Vukovara i sjećanja na žrtve Vukovara, večeras je u Čapljini upriličena Kolona sjećanja koja je krenula od Trga kralja Tomislava te se nastavila ulicama braće Radića, Ante Starčevića, Mate Bobana do Trga hrvatske slobode.

U Koloni sjećanja  sudjelovali su učenici O.Š. “Vladimir Pavlović” Čapljina, učenici O.Š. “Lipanjske zore” Višići, učenici Srednje škole Čapljina, Dječji vrtić Čapljina, učitelji, roditelji i građani našega grada.

Na Trgu hrvatske slobode upriličen je i prigodan program kojeg su pripremili učenici u kojemu su recitirali pjesme i priče o gradu Vukovaru.

“Dječaci odlaze na vojnu” pjesma je koju je recitirala Ema Dodig učenica 9. b razreda OŠ Vladimira Pavlovića, a Vladimir Pavlović je i autor spomenute pjesme. Recitiranje pjesme pratila je učenica 8. f Marija Perić na gitari.

Iako Čapljina osjeća ljubav i pijetet prema Vukovaru, tek su ove godine Vukovar i naš grad postali i službeno gradovi prijatelji. U Srednjoj školi Čapljina tradicionalno se održava literarni natječaj posvećen Vukovaru, a prijateljstvo gradova bilo je inspiracija za ovogodišnju temu: Vukovar, grad prijatelj.

Najboljim radom proglašen je rad učenice prvog razreda gimnazije Ane Buntić.

Govoriti o Vukovaru i događajima u Vukovaru te 1991. godine bilo bi skoro nemoguće bez Siniše Glavaševića. Njegove priče o Vukovaru bude suosjećanja za ono što su Vukovarci prolazili, ali su i nadahnuće mnogim umjetnicima, pa je tako Martina Baričević napisala zbirku pjesama “Krik za Vukovar”. Stihove pjesme recitirala je učenica VI. a razreda OŠ Lipanjske zore Tea Putica.

U tjednu obilježavanja pada, grada heroja Vukovara kao i stradanja Škabrnje, u svim našim školama i u Dječjem vrtiću Čapljina, odgojitelji i učitelji su na primjeran, edukativan i zanimljiv način pričali djeci o toj bolnoj prošlosti. Ne radi življenja u prošlosti, nego radi znanja o tome što se dogodilo, poštovanja prema tome vremenu i ljudima koji su omogućili da mi budemo sada tu gdje jesmo, radi shvaćanja sadašnjosti i građenja bolje i svjetlije budućnosti. Učenici viših razreda su kroz sat povijesti sa svojim nastavnicima upoznati sa stradanjem i padu grada Vukovara, opsadom koja je trajala 87 dana i u kojoj je grad sravnjen sa zemljom. Također su, kroz likovne i literarne radove, učenici iskazali svoje viđenje na taj događaj.

 

 

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...