Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Čapljina domaćin promociji knjige “Pripremanje glavne rasprave”- kapitalnog pravnog djela

Čapljina domaćin promociji knjige “Pripremanje glavne rasprave”- kapitalnog pravnog djela

by | 7. lipnja 2023. 11:48 | Aktualno, Vijesti

U Čapljini će u srijedu, 14. lipnja, biti upriličeno predstavljanje knjige “Pripremanje glavne rasprave”, čiji su autori prof. dr. sc. Jozo Čizmić, prof. dr. sc. Viktorija Haubrich i dr.sc. Mirjana Kevo.

Promocija će biti održana u hotelu President s početkom u 17:00 sati, a knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Alena Huseinbegović, rektorica Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara, prof. dr. sc. Marija Vidić, izvanredna profesorica Sveučilišta u Mostaru, recezenti knjige, te Bajro Avdić, predsjednik Općinskog suda u Mostaru i Ana Primorac, odvjetnica iz Mostara i dopredsjednica Federalne odvjetničke/advokatske komore Sarajevo.

Radi se o kapitalnom pravnom djelu koje ima 508 stranica s ukupno 1573 fusnota, a sastoji se od predgovora, popisa pokrata i kratica, i ima 12 dijelova: I. Pojam građanskog parničnog procesnog prava u Bosni i Hercegovini, II. Izvori građanskog parničnog procesnog prava u Bosni i Hercegovini, III. Načela građanskog parničnog procesnog prava u Bosni i Hercegovini, IV. Tužba, V. Postupak za rješavanje spornog pravnog pitanja u bosanskohercegovačkom zakonodavstvu, VI. Stadiji za pripremanje glavne rasprave, VII. Prethodno ispitivanje tužbe, VIII. Dostava tužbe tuženiku na obvezan odgovor, IX. Odgovor na tužbu u zakonima o parničnom postupku u Bosni i Hercegovini, X. Pripremno ročište, XI. Zakazivanje ročišta za glavnu raspravu, dok je u XII. dijelu priložen iznimno opsežan popis korištene domaće i strane literature, legislative i sudske prakse.

“Kako u Bosni i Hercegovini nije dovoljno obrađena ova tema, posebice na ovako sustavan način, knjiga predstavlja važan znanstveni doprinos jer se na jednom mjestu sistematično obrađuje cjelokupni sustav pripremanja glavne uz pojmovnu obradu instituta te detaljnu analizu svakog zasebnog dijela pripremanja glavne rasprave. Naglasak se stavlja i na bogatoj sudskoj praksi koja se obrađuje”,  istaknuli su autori.
Posebna vrijednost knjige ogleda se u tome što su na jednom mjestu sabrani relevantni propisi i sudska praksa što će značajno pridonijeti boljoj preglednosti relevantnih propisa, njihovoj učinkovitijoj primjeni i većoj pravnoj sigurnosti.
Knjiga je ujedno i prva ovako kompletna publikacija takve vrste u bosanskohercegovačkoj stručnoj i znanstvenoj publicistici. “Ovo znanstveno djelo će svakako biti od velike koristi prvenstveno osobama koje će neposredno primjenjivati zakone, sucima, odvjetnicima, notarima, ombdusmanima i pravnim zastupnicima u javnom i privatnom sektoru, s područja Bosne i Hercegovine, ali i susjednih država i Europske unije, te profesorima i studentima studija prava (preddiplomskog, diplomskog i doktorskog studija) kao i ostalim zainteresiranim čitateljima, građanima koji se trebaju poučiti o pravima kojima mogu zaštititi svoje pravne interese i pravnu sigurnost s posebnom edukacijom mladih”, dodaju autori.

Recezenti knjige su prof. dr. sc. Alena Huseinbegović, Pravni fakultet Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara, prof. dr. sc. Dinka Šago, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Dejan Bodul, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci i prof. dr. sc. Marija Vidić, Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru.
Autori su pozvali sve zainteresirane da nazoče promociji knjige u srijedu, 14. lipnja, u 17:00 sati, u hotelu President, u Čapljini. Knjiga je tiskana uz podršku Gradske uprave Grada Čapljine – gradonačelnika dr. Smiljana Vidića.

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...