Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na veletržnicu u Tasovčićima stigli i njemački krumpiri, raštika 4 do 6 KM

Na veletržnicu u Tasovčićima stigli i njemački krumpiri, raštika 4 do 6 KM

by | 1. veljače 2019. 16:20 | Vijesti

   Bura prošlog, a kiša ovoga petka razrijedili su ponudu, pa i tražnju na veletržnici u Tasovčićima. Zbog učestalih kiša otežano je branje zeleni s otvorenog, kao što su blitva, špinat, raštika kao i još neke druge vrste povrća. Cijena raštike stabilizirala se na 4 do 6 KM za kilogram, na veliko, dok u trgovinama na malo, dostiže kažu i 10 maraka. Kod povrća registrirali smo tri poskupljenja kupusa koji je sada od 0,80 do 1 KM, što mu je rekordna cijena ove zime. Skočila je i cijena zelene salate koja je sada 2 do 2,5 KM, a nešto skuplji je i bijeli luk, odnosno povećao se raspon cijene od 4 KM refuza pa do 7 KM vijenci. Od pregleda cijena koncem siječnja, jeftinije je nekoliko proizvoda, u padu su cijene karfiola 2 do 2,5 KM, kupusa pupčara 1,3 do 1,6 KM, brokula 2 do 3,5 KM, te špinata koji je također od 2 KM s otvorenog, pa do 3,5 plastenički.

   Ostalo povrće zadržalo je cijenu, a od novina vrijedi istaknuti da su stigli stigli i njemački krumpiri, skuplji su za šezdeset posto nego lani kada su se prodavali po 0,6 do 0,7 KM, ove godine su marku za kilogram. Istu cijenu ima i uvozni čakovački krumpir, dok se razne vrste domaćeg kreću u rasponu od 0,7 KM banjalučki, pa do 1 KM glamočki. U ponudi su još i južnohercegovački krumpiri, pa nevesinjski, fojnički itd, ali je cijena od 0,7 do 1 KM s tendencijom daljeg rasta. Kelj se cijeni od 1 do 1,2 KM, blitva je od 3 do 3,5 KM, a prasa od 2 do 3 marke. Cikla je od 0,7 KM do 1 KM, mrkva uglavnom uvozna srbijanske 0,8 do 1,2 KM, crveni luk je od 1,4 KM uvozni austrijski, pa do 2,8 KM nevesinjski, mladi luk – pera, je 4 do 5 KM, a bijeli luk – 4 refuza, pa do 7 KM vijenci. List peršina i celera cijene se 5 do 6 KM za kilogram, hren je 10 KM, grah od 1,9 američki 3 do 3,2 su kanadski i argentinski pa do 6 KM domaći. Od povrća zamijetili smo još repu i rodokvu koje se cijene 1,5 KM za kilogram.

   Voće, i dalje je obilna ponuda domaćih jabuka koje se cijene od 0,5 pa do 1 KM, ima i domaćih krušaka čija je cijena od 1,1 do 1,6 KM, a nepromijenjene su i cijene ostalog voća, suhe smokve su 4 do 7 KM, kivi od 0,5 do 1,2 KM. Jezgra domaćih oraha je 15 do 17 KM, dok su orasi u ljusci 4 do 5 KM. Zanimljivo, pojavile su se i manje količine dunja lijepe žute boje, a cijenile su se 1,5 KM kilogram. Od voća iz Neretve ima samo naranči čija je cijena 1,8 do 2 KM, te limuna koji je 2,3 do 2,5 KM. Sve navedene cijene voća i povrća su na veliko.

   Ispred veletržnice unatoč kiši standardna ponuda ribe i mliječnih proizvoda, a obilna drva, čiji se prodavači očekuju, kažu, još jedno zahlađenje. Riba se cijenila od 9 KM pastrva iz uzgoja, 11 KM bio je šaran, a 14 fileti. Somići su bili 6 maraka, a od morske bilo je samo lubina i orade po 15 KM kilogram. Jegulje nije bilo. Ponuda mliječnih proizvoda sve bogatija, u prvom redu sira koji se nudi od 4 KM mladi pa do 20 KM suhi ovčji sa Zelengore. Suhi ovčji sir s Morina i livanjski u kolutovima, cijenio se po 18 KM iz Podveležja po 15, dok je kajmak iz kace, bio 14 do 16 KM. Ražovo brašno bilo je 1,5 KM za kilogram, a u ponudi su bila domaća jaja, perad, ljekovito bilje i druga roba. Vreća drva je 6 KM, dok je vreća stajskog gnojiva 5 KM, prostorni metar oblovine i cijepanih drva, kreće se od 80 pa do 100 KM, pri čemu umijeće cjenkanja može odigrati značajnu ulogu itd.

{gallery}2019/pijaca2{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...