Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Božićno ozračije stiglo pred veletržnicu u Tasovčićima međutim ne i u tržnicu

Božićno ozračije stiglo pred veletržnicu u Tasovčićima međutim ne i u tržnicu

by | 21. prosinca 2018. 17:02 | Vijesti

Na veletržnici u Tasovčićima predblagdansko ozračje osjeća se samo na prilazu, gdje je obilna ponuda drva, ali i tipično predblagdanskih ukrasa – pšenice u posudama, božićnih aranžmana i božićnih drvaca. Unutar veletržnice bonaca, cijene tek s malim gibanjima u odnosu na konac prošloga tjedna. Dakle, ni traga od nekadašnjih gužvi i skoka cijena od po nekoliko desetaka posto i slično. Očito je da se vremena i to radikalno, mijenjaju kada je u pitanju trgovina voćem i povrćem.
U odnosu na pregled cijena koncem prošlog tjedna bez promjena ostale su cijene krumpira 0,5 do 0,7 KM, kupusa 0,6 do 0,8 KM, kelja i mrkve 0,8 do 1 KM, cikle 0,7 do 1 KM za kilogram. Stabilne su i cijene blitve 1,5 do 2 KM, pa špinata od 1,6 s otvorenog pa sve do 3 KM plastenički, Postojana je i cijena prase 1,5 KM debele pa do 2 KM tanke stabljike, bijelog luka 3 refuza do 6 KM vijenci. Stabilna je i cijena graha, domaći je 5 do 6 KM, a uvozni od 2,5 do 4 KM. Specifična je situacija sa zelenom salatom, čija se cijena ujednačila na 1 KM kristalka do 1,3 KM puterica, dok je koncem prošlog tjedna, bila 0,8 do 1,5 KM.
Za nijansu su jeftiniji kupus pupčar 1,5 do 2 KM, paprike roge koje se još mogu naći, 0,8 do 1,5 KM i tikvice 1,5 KM, dok su nešto skuplji raštika 2,5 do 4 KM, mladi luk – pera 2,5 do 3 KM, dok je cijena domaćeg crvenog luka dostigla rekordnu cijenu od otvaranja veletržnice, kada se pojavi cijena je od 2 do 2,5 ispred veletržnice čak i 3 KM za kilogram, a nije jeftin ni uvozni – austrijski i nizozemski, čija je cijena od 1,3 do 1,5 KM.
Voće, na cijene oraha nije se odrazilo predblagdansko razdoblje, jezgra domaćih oraha i dalje je 15 do 18 maraka, dok su orasi u ljusci 5 do 6 KM. Bilo je i lješnjaka u ljusci, koji su se cijenili od 6 do 7 KM. Ponuda domaćih jabuka i dalje je obilna, cijena uglavnom od 0,7 do 1,2 KM, dok ponuda krušaka pada, a cijena je od 1,2 do 2,2 KM. Suhe smokve i dalje su od 3,5 do 6 KM, kivi od 0,5 do 1,3 KM za kilogram. Još se mogu naći i dunje čija je cijena 1,2 do 1,4 KM. Od voća iz Neretve, mandarine su i dalje 0,5 do 0,8 KM, klementine su nešto skuplje 1 do 1,4 KM, a naranče jeftinije 1 do 1,5 KM. Limun je od 2 do 2,7 KM, a grejp od 1,5 do 2 KM za kilogram.
Ispred veletržnice pravo obilje, pšenica u posudama zavisno od veličine, cijeni se 3 do 5 maraka, božićna drvca također zavisno od veličine, su 20 do 60 KM. Zanimljivo, prodavači ističu da su se najprije prodala najskuplja – srebrene smreke i slična vrste. Ponuda ribe standardna, a cijena 2 do 4 KM zavisno od veličine, glave šarana, pa do 40 KM jegulja. Somići i smrznuta srdela, bili su po 6 KM, pastrva iz uzgoja 9, šaran 11, a fileti 14 KM za kilogram. Tražen je bio sir koji se cijenio od 4 marke mladi, pa do 18 suhi ovčji s Morina i Somina. Suhi ovčji sir iz Podveležja bio je 15 KM, svježi kajmak 16, a kajmak iz kace 18 KM itd. Drva unatoč obilnoj ponudi, imala su također standardnu cijenu 80 do 85 KM bio je prostorni metar oblovine, a 90 do 95 KM cijepanih. U ponudi su bila domaća jaja, perad, suho meso, vidjeli smo čak i jedan pršut, te razna druga roba. Uglavnom, prilaz veletržnici obilovao je različitom robom za svačije ukuse pa i džepove.

{gallery}2018/bozic_trznica{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...