Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Božićno ozračije stiglo pred veletržnicu u Tasovčićima međutim ne i u tržnicu

Božićno ozračije stiglo pred veletržnicu u Tasovčićima međutim ne i u tržnicu

by | 21. prosinca 2018. 17:02 | Vijesti

Na veletržnici u Tasovčićima predblagdansko ozračje osjeća se samo na prilazu, gdje je obilna ponuda drva, ali i tipično predblagdanskih ukrasa – pšenice u posudama, božićnih aranžmana i božićnih drvaca. Unutar veletržnice bonaca, cijene tek s malim gibanjima u odnosu na konac prošloga tjedna. Dakle, ni traga od nekadašnjih gužvi i skoka cijena od po nekoliko desetaka posto i slično. Očito je da se vremena i to radikalno, mijenjaju kada je u pitanju trgovina voćem i povrćem.
U odnosu na pregled cijena koncem prošlog tjedna bez promjena ostale su cijene krumpira 0,5 do 0,7 KM, kupusa 0,6 do 0,8 KM, kelja i mrkve 0,8 do 1 KM, cikle 0,7 do 1 KM za kilogram. Stabilne su i cijene blitve 1,5 do 2 KM, pa špinata od 1,6 s otvorenog pa sve do 3 KM plastenički, Postojana je i cijena prase 1,5 KM debele pa do 2 KM tanke stabljike, bijelog luka 3 refuza do 6 KM vijenci. Stabilna je i cijena graha, domaći je 5 do 6 KM, a uvozni od 2,5 do 4 KM. Specifična je situacija sa zelenom salatom, čija se cijena ujednačila na 1 KM kristalka do 1,3 KM puterica, dok je koncem prošlog tjedna, bila 0,8 do 1,5 KM.
Za nijansu su jeftiniji kupus pupčar 1,5 do 2 KM, paprike roge koje se još mogu naći, 0,8 do 1,5 KM i tikvice 1,5 KM, dok su nešto skuplji raštika 2,5 do 4 KM, mladi luk – pera 2,5 do 3 KM, dok je cijena domaćeg crvenog luka dostigla rekordnu cijenu od otvaranja veletržnice, kada se pojavi cijena je od 2 do 2,5 ispred veletržnice čak i 3 KM za kilogram, a nije jeftin ni uvozni – austrijski i nizozemski, čija je cijena od 1,3 do 1,5 KM.
Voće, na cijene oraha nije se odrazilo predblagdansko razdoblje, jezgra domaćih oraha i dalje je 15 do 18 maraka, dok su orasi u ljusci 5 do 6 KM. Bilo je i lješnjaka u ljusci, koji su se cijenili od 6 do 7 KM. Ponuda domaćih jabuka i dalje je obilna, cijena uglavnom od 0,7 do 1,2 KM, dok ponuda krušaka pada, a cijena je od 1,2 do 2,2 KM. Suhe smokve i dalje su od 3,5 do 6 KM, kivi od 0,5 do 1,3 KM za kilogram. Još se mogu naći i dunje čija je cijena 1,2 do 1,4 KM. Od voća iz Neretve, mandarine su i dalje 0,5 do 0,8 KM, klementine su nešto skuplje 1 do 1,4 KM, a naranče jeftinije 1 do 1,5 KM. Limun je od 2 do 2,7 KM, a grejp od 1,5 do 2 KM za kilogram.
Ispred veletržnice pravo obilje, pšenica u posudama zavisno od veličine, cijeni se 3 do 5 maraka, božićna drvca također zavisno od veličine, su 20 do 60 KM. Zanimljivo, prodavači ističu da su se najprije prodala najskuplja – srebrene smreke i slična vrste. Ponuda ribe standardna, a cijena 2 do 4 KM zavisno od veličine, glave šarana, pa do 40 KM jegulja. Somići i smrznuta srdela, bili su po 6 KM, pastrva iz uzgoja 9, šaran 11, a fileti 14 KM za kilogram. Tražen je bio sir koji se cijenio od 4 marke mladi, pa do 18 suhi ovčji s Morina i Somina. Suhi ovčji sir iz Podveležja bio je 15 KM, svježi kajmak 16, a kajmak iz kace 18 KM itd. Drva unatoč obilnoj ponudi, imala su također standardnu cijenu 80 do 85 KM bio je prostorni metar oblovine, a 90 do 95 KM cijepanih. U ponudi su bila domaća jaja, perad, suho meso, vidjeli smo čak i jedan pršut, te razna druga roba. Uglavnom, prilaz veletržnici obilovao je različitom robom za svačije ukuse pa i džepove.

{gallery}2018/bozic_trznica{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...