Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Božićna drvca, odnosno jelke iz Tasovčića i ove će godine ukrašavati brojne domove

Božićna drvca, odnosno jelke iz Tasovčića i ove će godine ukrašavati brojne domove

by | 21. prosinca 2017. 15:59 | Vijesti

Uoči katoličkog Božića i Nove godine, jug Hercegovine ima i svoju fibru s tradicijom u vidu predbožićnog drvca ili kako to neki kažu – jelke, mada se najčešće radi o smrči. Prizor s prilaza čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima, navodi na zaključak o utemeljenosti izreke – bolje da izumre selo nego običaji. Nisu to kao nekada brda, nabacanog zimzelena, nerijetko iz šume, nego očito je za ovu prigodu namjenski odgajana stabla.

Govoreći o ponudi i tražnji, Čapljinka Željka Kapular kaže:
„Ko je navikao uzeti ‘živi bor’ on i dalje kupuje, kome je skupo snalazi se s plastičnima“, konstatira gospođa Željka pa pojašnjava:
„Ponuda je fina, imamo prekrasne stabljike, obične, bijele i nordijske smrče iz rasadnika u Uskoplju. Cijena smrče je 20 do 30 maraka, manje su 20 do 25, veće 30 KM. Nordijske, pa i bijele, su dvostruko skuplje, 40 do 50 KM. Većinom kupuju isti ljudi, iz Čapljine i okolice, pa Neuma i Metkovića. Ovim poslom se bavim devet godina, pa sam većinu kupaca i upoznala. Kod kupovine cijena nije presudna, gotovo da više prodam ovih skupljih, nordijskih koje su 40 do 50, pa i 60 maraka, nego jeftinijih. Kupci imaju sliku što hoće, pa se tako i ponašaju“, zaključuje gospođa Željka, dok Stanko Artuković, poljoprivrednik iz Klobuka kod Ljubuškog, koji ovim prigodnim poslom „produžava“ sezonu, naglašava:
„Već više godina ‘jelke’ nabavljam iz rasadnika u Busovači i prodajem. Imam štand u Čapljini i Ljubuškom. Cijena je od 20 do 30 maraka, dok su one veće do 50 maraka. Tražnja je rekao bih stabilna, niti raste, niti opada. Čak bih mogao reći da iz godine u godinu ‘jelke’ kupuju isti ljudi. Pored Čapljine, kupci su iz Stoca, Neuma i Metkovića.“
Gospodin Artuković uz božićna drvca, nudi i metalne stalke po cijeni od 20 maraka. Naravno, oni su trajni, kada se jednom kupe mogu služiti godinama. Uz blagdansko drva, u Tasovčićima se može nabaviti i tzv. božićna pšenica. Prodavačica koja je nudila uzgojenu pšenicu kaže da je pripremila oko petsto posuda. Nada se da će sve prodati, a cijena je tri marke.
Prodavači prigodnih božićno-novogodišnjih ukrasa ne kriju da se posao odvija sukladno očekivanjima, odnosno u znaku slogana -nešto će se zaraditi. To ujedno znači, da dio građana juga Hercegovine i susjedne Dalmacije ostaje vjeran tradiciji, „živog bora“ za blagdane.

{gallery}/2017/galerija/jelke_dusan2017/{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...