Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Bosna i Hercegovina svečano obilježila početak predsjedavanja Fondom za zapadni Balkan

Bosna i Hercegovina svečano obilježila početak predsjedavanja Fondom za zapadni Balkan

by | 13. ožujka 2024. 16:30 | Aktualno, Vijesti

Bosna i Hercegovina danas je na svečanosti u Sarajevu obilježila početak jednogodišnjeg predsjedavanja Fondom za zapadni Balkan (WBF).

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić izjavio je kako naša zemlja želi pokazati da je pouzdan partner u svim procesima približavanja naših država i ekonomija, te u konačnici u približavanju regije Europskoj uniji.

– Smatramo Fond važnim instrumentom koji se pokazao kao snažan pokretač suradnje u regiji, a posebno kroz osobne kontakte ostvarene u okviru brojnih projekata – dodao je Brkić.

Istaknuo je kako je Fond kroz zajedničke projekte postao most između vlada i civilnog društva, što predstavlja okosnicu demokracije.

Brkić je naglasio kako BiH tokom ovog predsjedavanja želi promovirati važnost fonda i u široj međunarodnoj zajednici.

Izvršni direktor Fonda Gjergj Murra poručio je kako su u toj organizaciji uvjereni da će Bosna i Hercegovina tijekom novog predsjedavanja biti jednako ili još uspješnija od prethodnog puta iz 2018.

Bosna i Hercegovina je 1. siječnja 2024. od Republike Albanije preuzela jednogodišnje predsjedavanje Fondom za zapadni Balkan. Članice Fonda su zapadnobalkanska šestorka, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Kosovo*, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Osnovni cilj WBF-a je jačanje civilnog društva uz suradnju članica i poticanje europskih integracija. Ciljevi fonda se ostvaruju kroz financiranje projekata civilnog društva u oblasti promocije kulturne suradnje, istraživanja i suradnje u obrazovanju, znanstvene razmjene, te održivog razvoja.

Javni pozivi za projekte se objavljuju jednom godišnje, a u tijeku je realizacija 6. javnog poziva. Vrijednost pojedinačnih projekata iznosi do 15.000 eura. Osim toga, WBF dodjeljuje i MOVE grantove, koji omogućuju pojedincima da sudjeluju u istraživanju, ili sastancima u nekoj od članica regije.

Fond za zapadni Balkan je osnovan 2015. odlukom ministara vanjskih poslova zapadnobalkanske šestorke, a počeo je sa radom dvije godine kasnije. Sjedište Tajništva Fonda je u Tirani.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...