Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Trešnje u Čapljini 2 KM, u Milanu 40 eura, kupus 0,10 KM u Milanu 1,5 euro…

Trešnje u Čapljini 2 KM, u Milanu 40 eura, kupus 0,10 KM u Milanu 1,5 euro…

by | 20. svibnja 2020. 11:10 | Vijesti

   Bosna i Hercegovina na žalost ovdašnjih poljoprivrednika, potvrđuje se iznimkom i po cijenama povrća i voća i u doba pandemije korona virusa. Cijene pojedinih artikala – kupusa, zelene salate, blitve, špinata…, dotakle su dno dna. Istodobno kolega Silvije Tomašević, dopisnik Večernjaka iz Rima, javlja da preprodavači u Milanu cijene trešnje 40 eura (lani su bile 20 eura), u Rimu su 10 eura… Na veletržnici u Tasovčićima kraj Čapljine, trešnje su od 2 do 3 KM za kilogram, s tendencijom pada!?

   U Italiji uzroci skoka cijena voća, trešnje su samo ilustracija, i povrća obrazlažu se vremenskim prilikama i nedostatkom berača. Zbog pandemije korona virusa na Apeninskom poluotoku nedostaje radne snage, odnosno „sezonaca“ iz drugih zemalja, koji bi obrađivali polja i brali voće. Za ilustraciju možemo navesti prošlogodišnje dojmove predstavnika Poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“ iz Ljubuškog, koje su za studijskog putovanja u Italiju, više od tehnoloških dostignuća u poljoprivredi, iznenadili brojni radnici iz Bangladeša.

   Da su izjave o zaokretu domaćoj proizvodnji bh. političara na početku pandemije korona virusa, bile samo trenutačni „modni krik“ potvrđuje se ovih dana na veletržnici u Tasovčićima, gdje se domaći kupus trži po 0,10 KM!? Dakle, za kavu u nekom od kafića može kupiti paket od 15 kg kupusa. S malo mesa i nešto masti obitelj se za muku, može desetak dana hraniti, spravljajući ga na različite načine. Od Grge Matića stalnog prodavača na veletržnici koji ima sestru baš u Milanu, doznajemo da je kupus u gradu mode 1,5 euro. Ni salati se ne piše bolje, glavnina proljetnog uroda je preorana u plastenicima ili bačena na odlagališta povrća, da susjedi ne vide. Ljudi „muče“, a trenutačna istaknuta cijena je 0,3 do 0,6 KM, i to ako netko hoće uzeti, u Milanu je 2,2 eura.

   Već smo kazali što su razlozi visokih cijena voća i povrća u Italiji, dok su u Hercegovini posve drugi razlozi za niske cijene. Berača se još i nađe, međutim nema kupaca. U Hercegovini ovoga proljeća, nema svadbi, nema turista, nema krizmi, nema pričesti, nema maturskih svečanosti, nema uobičajenih obiteljskih okupljanja i fešti različitim povodom kod sva tri naroda, dok istodobno uvoz „pokupi kajmak“ prve robe. Tako su, 19. svibnja, prve domaće rajčice startale s cijenom od 2,5 KM, uvoznih – Albanija, Turska itd., ima već od 1,2 do 2,2 KM. Za Hercegovce je 2,5 KM za rajčice, s obzirom na troškove – grijanje i slično, 3,0 KM za prve paprike…, niske su cijene, dok primjerice albanski poljoprivrednici zahvaljujući klimatskim pogodnostima, već završavaju berbu ranih nasada.

   Jasno, domaću proizvodnju bi trebalo štititi prevelmanima i na druge načine, poticati izvoz, kako to rade druge zemlje. Što bi Milan Bandić kazao „treba delati, a ne pričati“.

{gallery}2020/koronacijena{/gallery}

 

D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!