Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Hercegovci kaskaju u pakiranju maslinovih ulja, a posebice u preradi maslina za Dalmacijom, Istrom i Slovenijom

Hercegovci kaskaju u pakiranju maslinovih ulja, a posebice u preradi maslina za Dalmacijom, Istrom i Slovenijom

by | 26. ožujka 2019. 17:47 | Vijesti

   Treća večer 21. Manifestacije maslinara u uljara Noćnjak, lijepo je ocrtala razliku u toj oblasti, između Hercegovine, te Dalmacije, a posebice Istre i Slovenije. Naime, dok su na večeri svečanog uručenja otvorenih maslinovih ulja iako brojčano relativno skromno zastupljeni, Hercegovci blistali, uz ostalo ulje čapljinske tvrtke OLIVA d. o. o. proglašeno je šampionom, na svečanosti uručenja priznanja za kvalitetu i izgled pakovina maslinovog ulja, te proizvoda od masline, bili su prisutni samo u trgovima. U konkurenciji 105 pakovina i 44 proizvoda od masline, zlatne medalje za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinova ulja, dobila su samo dvojica Ljubušaka – Jure Sušac iz Cerna i Dragan Mikulić iz Radišića. Pomno smo pratili, treće večeri po nagradama su nas prešišali i Crnogorci, regija Ulcinja, a posebice Slovenci čije maslinarsko područje nije veće od južnohercegovačkog. Zaključak, za sada prodajemo kvalitetnu sirovinu, odnosno ulje, ali vrlo brzo Hercegovina mora ići dalje kako bi se uključila u modernije trendove.

  Inače, svečanim uručenjem priznanja za kvalitetu i izgled pakovina maslinova ulja i proizvoda od masline, praktično je završen 21. Noćnjak, koji je u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i u suorganizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara, održan u hotelu „Grand” u Neumu. Ovogodišnji šampion za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinova ulja sorte oblica je OPG Matijašić Zamask u Istri, dok je šampion za izgled pakovine maslinova ulja Lintar poljoprivredno-braniteljska zadruga Kaštel Šućurac.

   Osim šampiona odlukom stručno-ocjenjivačkog povjerenstva, dodijeljena su i priznanja za monosortno ekstra djevičansko ulje sorte leccino obrtu za uzgoj maslina Magram, vlasnika Nikole Bodiša iz Pule, dok je priznanje za višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje premium intenso sljubljenih sorti pripalo OPG-u Brist d.o.o.o. – Silvano Puhar iz Vodnjana također u Istri.

   Uglavnom, priznanja su šetala priobaljem od Ulcinja do Pirana, a samo dva istina zlatna, skoknula su do Hercegovine. Marijana Petir hrvatska eurozastupnica dobila je priznanje „Marko Vrsalović“ za doprinos unapređenju i promociji poljoprivrede, posebice maslinarstva i uljarstva. Zahvaljujući na priznanju Petir je istaknula da je najdraže dobiti priznanje u vlastitoj Domovini. Posebice je naglasila dobru suradnju sa Zadružnim savezom Dalmacije. Osvrćući se na primjedbe maslinara na nelojalnu konkurenciju patvorenih ulja na tržištu, Petir je naglasila da je potrebno provjeravati maslinovo ulje na tržištu kako bi se utvrdilo odgovara li stvarno stanje kvalitete napisanom na deklaraciji. Eurozastupnica je podcrtala da će u tom smjeru EU Komisija provesti prilagodbe zakonodavstva kojom bi se trebala ograničiti prodaja patvorenih ulja na tržištu.

   Dakle, uz nagrade za pakiranje maslinovih ulja, dodijeljen je i niz nagrada za proizvode od maslina, uz ostalo s bademima, ribom, hobotnicom itd., zatim sapuni, kreme, proizvodi od maslinovog drva… U top deset najboljih ušlo je sedam proizvođača od kojih su neki imali i više od jedne nagrade, a to su: OPG Josip Kulaš Polača, Magran obrt za uzgoj maslina, Brist OPG Silvano Puhar Vodnjan (dva proizvoda), OPG Matijašić Zamask, Marijan Jericio Kojsko, Slovenija (tri zlatna proizvoda), Poljoprivredna zadruga Maslina i vino Polača i Franc Morgan, Slovenija.

   Svečanost uručenja nagrada i priznanja ovogodišnjeg Noćnjaka, imala je svoj uvod studijski obilazak uz praktično maslinarstvo pa su tako posjetili Franjevački samostan na Humcu, razgledali muzej i Galeriju Majka, a potom obišli maslinik i uljaru Dragana Mikulića, na Mostarskim Vratima kod Ljubuškog. Valja reći da su mnogi maslinari priznali da nešto slično nisu vidjeli. Koliko je Noćnjak moćna manifestacija upravo se vidjelo po koloni od čak šest autobusa i pedesetak osbnih vozila koja su prošetala Hercegovinom. Posjet unutrašnjosti Hercegovine završen je obilaskom Podruma Andrija u Paoči kod Čitluka.

   Ovogodišnji Noćnjak završio je izletom na Komarnu i degustacijom maslinovih ulja s Noćnjaka i vina Vinarije Terra Madre, te obilaskom maslinika i vinograda.

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...