Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Boćarski savez BiH navršio 30 godina od osnutka – u godini preokreta stigla i medalja

Boćarski savez BiH navršio 30 godina od osnutka – u godini preokreta stigla i medalja

by | 29. prosinca 2018. 8:35 | Vijesti

Boćarski savez Bosne i Hercegovine 24. prosinca, navršio je punih trideset godina rada. Kronike bilježe da su Savez 24. prosinca 1988. godine u Sarajevu, osnovali klubovi koji su djelovali u Čapljini, Mostaru, Sarajevu, Ljubuškom, Čitluku i Neumu. Tadašnji boćarski klubovi nastupali su 2-oj Međurepubličkoj ligi koja je obuhvaćala BiH, Crnu Goru, Dubrovnik, te Dalmaciju do Splita i općinskim ligama.

Uz kratak predratni razvoj, valja reći da se boćanje u BiH relativno brzo obnavljalo nakon prekida rada zbog ratnih djelovanja u prvoj polovici devedesetih godina prošloga stoljeća. Zamah razvoju dali su klubovi iz Hercegovine, pa je tako već 1994. godine osnovan BS Herceg-Bosne. Tijekom prvenstva Europe u Zagrebu u rujnu 1995. godine, BS BiH primljen je u članstvo Europske boćarske federacije – FIB-e. Tih prvih godina nakon rata, nije sve teklo glatko, međutim boćari nisu posustajali, a nakon okončanja organizacijskih problema 2002, godine slijedi snažan uzlet boćanja koje je u narednih desetak godina po uspješnosti, bilo u samom vrhu bh. sporta. Što više u dva navrata boćar Markica Dodig, biran je za najboljeg sportaša BiH!

Zenit je dostignut na Svjetskom prvenstvu u Grudama 2007. godine, kada je reprezentacija BiH osvojila dvije zlatne medalje. Teško je bilo zadržati tu razinu, ali se i narednih godina na velikim natjecanjima – europska i svjetska prvenstva, osvajaju medalje. Prvi znak veće krize bio je otkazivanje svjetskog juniorskog prvenstva u Grudama 2013-te godine. Natjecanje je otkazano u „minut do dvanaest“, što je nanijelo štetu ugledu bh. boćanja u cjelini. Slijedili su organizacijski problemi, neodlazak na svjetsko prvenstvo u Argentini, nesudjelovanje pojedinih klubova u europskim kupovima…, da bi koncem siječnja ove godine, predstavnici desetak klubova odlučili promijeniti kurs. Za predsjednika je izabran aktivni boćar Mate Grubišić iz Posušja.

Vođen sloganom „boćanje vratiti boćarima“, kojeg je isticao novi predsjednik Grubišić, Upravni odbor BS BiH uspio je u kratkom vremenu organizirati domaće prvenstvo i kup, prijaviti nastup prvaka Čapljine u Kup nacija, C2 natjecanje, te osigurati odlazak na seniorsko prvenstvo Europe u talijanskom Alassiju i svjetsko juniorsko prvenstvo u kineskom Jiaxingu.

Možemo biti zadovoljni ostvarenim u ovoj godini“, kaže Mate Grubišić, predsjednik Saveza sumirajući ukupni učinak, te obrazlaže:

Istakao bi da smo prije svega uspjeli organizirati domaća ekipna natjecanja, kao i većinu pojedinačnih. Novi prvak i pobjednik kupa je mostarski Ante Rozić, što je meni kao predsjedniku Saveza, osobno drago. Mislim da je za boćanje važno da Mostar bude jak centar. Tu su brončana medalja Ivana Galića na europskom prvenstvu, te peto mjesto Mate Ćorluke na juniorskom prvenstvu svijeta u kineskom Jiaxingu. Kao poseban uspjeh istakao bi činjenicu da smo se izborili da prvak BiH, kroz kvalifikacije s prvacima Srbije i Crne Gore, ponovo ima pravo sudjelovanja u boćarskoj Ligi prvaka. Pred nama su još veći zadaci u narednom razdoblju, jer boćanje će od 2024. godini ući u obitelj olimpijskih sportova. Treba nam mladih boćara, novca i puno rada“, zaključuje predsjednik Grubišić.

Proslave jubileja osim spominjanja na Boćarskoj večeri koncem studenog, nije bilo, jer kako je istaknuo predsjednik Grubišić, nakon nastupa reprezentacije u Italiji i Kini, nije bilo novca.

Ivanu Galiću priznanje Olimpijskog odbora

Godinu na izmaku, odnosno godinu jubileja, boćari su obilježili vrijednim priznanjem. Naime, na osmoj po redu manifestaciji „Izbor sportaša godine“ u organizaciji Olimpijskog odbora Bosne i Hercegovine, boćar Ivan Galić, dobio je priznanje da najboljeg sportaša ili ekipu iz obitelji neolimpijskih sportova! Galić je na Europskom prvenstvu u Alassiju, u Italiji osvojio treće mjesto i brončanu medalju u disciplini pojedinac. Zanimljivo, bio je treći ukupno i u izboru Olimpijskog odbora, dok je za najbolju sportašicu u 2018-oj proglašena judašica Larisa Cerić. 

 

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...