Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Mato Jogunica tajnik Boćarskog kluba Neum: Pokušat ćemo ući u Ligu prvaka, mladi su stasali

Mato Jogunica tajnik Boćarskog kluba Neum: Pokušat ćemo ući u Ligu prvaka, mladi su stasali

by | 18. siječnja 2022. 11:38 | Vijesti

  Boćarski klub Neum jedan je od najstarijih bosanskohercegovačkih boćarskih klubova. Dugo vremena u natjecanjima igrali su može se reći sporedne uloge, da bi u zadnje tri, četiri godine bljesnuli, izrasli su u jedan od vodećih klubova. Trenutačno su aktualni prvaci Bosne i Hercegovine, a i favoriti su za obranu titule u tekućoj sezoni čiji nastavak slijedi u travnju. Govoreći o usponu neumskih boćara Mato Jogunica tajnik kluba i još uvijek aktivni igrač kaže:

   „Boćarski klub Neum je prije tri sezone 2019. godine postao prvak BiH. Poslije toga dio igrača ispunivši svoj san oprostio se od igranja, pa smo silom prilika morali pomladiti ekipu. To se pokazalo iznimno dobrim. Nakon stanke 2020. godine, prošle sezone smo ponovo osvojili naslov. U play offu najprije smo eliminirali Grude, zatim u polufinalu Buru, a onda u finalu ekipu Rastoka pobjedama u obje utakmice i tako po drugi puta u tri godine, postali prvaci. I ove sezone dobro stojimo u pet utakmica ostvarili smo isto toliko pobjeda“, kaže tajnik Jogunica, te na opasku da su razigravali i za plasman u boćarsku Liku prvaka, nastavlja:

   „Igrali smo kvalifikacije međutim, pošto nemamo svoju dvoranu bili smo domaćini u Posušju. Protivnici su bili prvaci Srbije – Sombor i Crne Gore – Maini iz Budve. Na žalost izgubili smo obje utakmice. U četvrtom mjesecu ponovo ćemo razigravati za boćarsku Ligu prvaka. Domaćin će biti prvak Crne Gore. Mladi su nam igrači stasali, pa se nadamo da ćemo ovoga puta bolje proći, odnosno ući u Ligu prvaka. S obzirom da je Maini prošle godine zauzeo čak šesto mjesto u Ligi prvaka, nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme i mi postići zavidan rezultat.

   -Pronašli ste originalan način za popunu ekipe mladim igračima?

   -Organiziramo svake godine najmanje tri turnira po selima i naseljima na kojima sudjeluje po tridesetak ekipa. Na njima sudjeluju i mladi igrači pa se neki zainteresiraju i za ekipne nastupe, tako smo krenuli, sada imamo osam mladih igrača. Ima rezultata i to zavidnih, naš Josip Joko Glavinić je prošle godine na svjetskom prvenstvu u disciplini pojedinac klasično osvojio brončanu medalju. Na svjetsko prvenstvo u Francusku do 23 godine, trebao je ići Jurica Konjevod, međutim zbog obveza na fakultetu nije išao. Josip Obradović je trebao s reprezentacijom ići na petoboj nacija do 18 godina u Crnoj Gori, ali i on je odustao zbog škole. Nadamo se da u ovoj godini neće biti prepreka za njihove nastupe na velikim natjecanjima“, kaže Jogunica.

   Boćari su najuspješniji klub iz općine Neum, jedino su oni do sada, osvajali naslove državnog prvaka.

   „Da, da jedino smo mi za sada bili prvaci naše države. Hoće li još netko to uspjeti vidjet ćemo, mi se nadamo da ovo nije zadnja naša riječ.

   Boćanje u Neumu ima duboke korijene, klub je osnovan prije rata. Govoreći o početcima tajnik Jogunica kaže:

   „Klub je osnovan 1985. godine, kada je grupa entuzijasta na čelu s prvim predsjednikom Lukom Šanjom i Vjekoslavom Krvavcem pokrenuli klub koji je igrao tadašnju jugoslavensku ligu koja je sezala od Mostara do Makarske i Dubrovnika. Nismo imali nekih zapaženijih rezultata, ali se igralo. Onda smo se 1996. godine preregistrirali i startali u natjecanje 1997. godine. Do 2000. godine baš se ne možemo pohvaliti rezultatima. U početku nismo imali ni svoje terene, pa smo se snalazili. Onda smo 1998. godine, uspjeli napraviti terene u Neumu i krenuti s Ligom Herceg-Bosne“, kaže tajnik Jogunica, te navodi i jedan tragičan događaj iz prošlosti kluba.

   „Na žalost imali smo jedan tragičan slučaj gdje nam je najbolji igrač u tom trenutku Ranko Savić umro na terenima u Čitluku. Deset godina organizirali smo memorijalni turnir „Ranko Savić“. Na jednom od tih turnira sudjelovali su tadašnji svjetski prvaci Beaković i Ivančić, ali nisu bili pobjednici turnira ispali su u polufinalu. U to vrijeme to je bio najjači turnir od Dubrovnika do Splita“, naglašava Jogunica.

   Uglavnom, neumski boćari su vidno pomladili ekipu i s pravom u narednim godinama pucaju na visoko.

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...