Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Mate Grubišić predsjednik Boćarskog saveza BiH: Nemamo mladih igrača, to je veliki problem!“

Mate Grubišić predsjednik Boćarskog saveza BiH: Nemamo mladih igrača, to je veliki problem!“

by | 31. prosinca 2019. 14:14 | Vijesti

Boćanje je sport koji je niz sezona s velikih svjetskih i europskih natjecanja, donosio medalje, ove ih godine nije bilo, što potvrđuje da je prošlogodišnja europska bronca Ivana Galića ipak bila samo trenutačni bljesak. Osjetno bolje bilo je u regiji na petobojima nacija za juniore, prvi put i seniore, deseto natjecanje. Bilo je zanimljivosti i na domaćoj sceni, o čemu Mate Grubišić, predsjednik Boćarskog saveza BiH i izbornih bh. vrste, kaže:

Mi smo ove godine prešli na novi sustav natjecanja jesen – proljeće, kao i u ostalim sportovima. O tome se govorilo nekoliko godina ovog puta smo presjekli i prešli na novi sustav s dva ciklusa, kako sam rekao jesen i proljeće. Prije toga u prvoj polovice godine, odigrano je rekao bih ubrzano prvenstvo, prvak za 2019-tu je Neum. U jesenskoj polusezoni u Prvoj ligi, igralo je šest klubova, jesenski prvak su Gruda, Čapljina je druga, to su ekipe koje će se po svemu sudeći, boriti za prvo mjesto. Održano je i natjecanje u kupu, pobjednik je Čapljina, koja je u finalu ostala bez suparnika, jer su dva kluba – Dračevo i Ante Rozić, odustala. Očito je da i tu moramo nešto mijenjati. Izgleda u boćanju sve moramo mijenjati, pa i sustav natjecanja u kupu. Postoje varijante da se igra turnirski ili ljeti, očito je da to na način kakav je bio do sada ne ide. Čapljini čestitam, zasluženo je osvojila trofej, nisu krivi što u finalu nisu imali suparnika.

-Bilo je najava o pokretanju novih klubova, jesu li to bile samo želje ili ima nešto konkretno?

-Prva liga ima šest klubova, druga liga će igrati na proljeće. Prema našim sadašnjim saznanjima imat će četiri kluba. Bit će jedan novi klub u stvari stari klub koji će biti ponovo registriran, Sveti Stipan iz Sovića. Tu su još Napredak Willa iz Sarajeva, mostarski Ante Rozić, a mislim da će igrati i čapljinsko Dračevo“, navodi predsjednik Grubišić, te na upit – što mu kažu kroz kontakte kažu predstavnici klubova koji su zamrznuli rad, nastavlja:

Dosta klubova zamrznulo je rad, nekada smo imali dvadesetak klubova, sada igra upola manje, zvao sam predstavnike nekih od klubova koji se više ne natječu, na primjer Zenicu. Ljudi jednostavno nemaju rješenja za klub. Situacija u državi je bremenita problemima, što se odražava i na sport, a time i boćanje. Problema imaju i da tako kažem veliki sportovi, a boćanje je mali sport, nemamo ljudi, nemamo mladih igrača, to je veliki problem.“

-Uspjeli ste ipak osigurati sredstva za nastupe na svjetskom juniorskom svjetskom seniorskom prvenstvu?

Nama i statut Saveza propisuje da moramo nastupati na velim međunarodnim natjecanjima, htjeli ne htjeli. Financijsko stanje je takvo kakvo je, nikada nije bilo lako doći do para. Nastupili smo na svjetskom juniorskom prvenstvu u talijanskom Alassiu i svjetskom seniorskom prvenstvu u Mersinu u Turskoj, ali nije bilo medalja kao nekada. Imali smo petoboj nacija u Beogradu, gdje smo osvajanjem drugog mjesta ispred Slovenije, postigli veliki uspjeh. Ove godine smo imali i prvi petoboj nacija za mlade do 20 godina, čiji smo bili domaćini, osvojili smo četvrto mjesto što je s obzirom na slab priliv mladih i za nas uspjeh“, naglašava predsjednik Grubišić, te na upit može li savez angažirati nekog mlađeg boćara iz Hrvatske, poput nekada Markice Dodiga, da zaigra za BiH, kaže:

Mi možemo to uraditi, imamo par igrača već tu u Imotskom, braću Grančiće, koji mogu igrati za BiH, međutim naš primarni cilj je u našim klubovima stvoriti mlade igrače, da imamo što više mladog kadra u ligi, onda će ta liga iznjedriti nekog reprezentativca. Nije nama cilj angažirati nekog igrača sa strane, plaćati ga, a onda ćemo opet biti gdje smo bili. Mi moramo u klubovima raditi što više s mladima, uključiti mlade. Teško je to, pored nogometa, košarke, mobitela, video igara, ne znam ni ja čega sve ne, teško je privići mlade pogotovu u boćanje. Svaka čast tko privuče jednog mladoga igrača, to je čudo“.

-Boćarski klub Bura čiji ste utemeljitelj, svake godine organizira božićno-novogodišnji turnir, kakav je odziv, opada li interes?

-Ja ću vam reći, prvih godina kada se napravio boćarski dom u Posušju, 2003., 2004., bile su po 64 ekipe, ove godine imamo samo 24! Nema, otišli ljudi, mladih nema, nastupaju igrači iz Dalmacije, Dubrovnika, sve do Sinja, ali nema ekipa, palo je to i kod njih, nije kao kod nas, ali palo je i u Hrvatskoj. Turnir se održava, ali nije kao nekada“, zaključuje predsjednik Grubišić koji je ujedno i izbornik juniorske i seniorske reprezentacije.

Tekst i foto: D. Musa

 

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...