Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Blagoslovljen Spomen park svehrvatskoga progonstva i pastoralni centar u Bobanovu selu

Blagoslovljen Spomen park svehrvatskoga progonstva i pastoralni centar u Bobanovu selu

by | 6. studenoga 2023. 9:48 | Aktualno, Vijesti

U nedjelju, 5. studenoga, biskup Petar Palić slavio je svečano misno slavlje u Crkvi Duha Svetoga na Bobanovu i blagoslovio temelje Spomen parka Svehrvatskoga progonstva i novoga pastoralnoga centra na Bobanovu.

”Cijela povijest hrvatskoga katoličkoga puka obilježena je stradanjima i progonstvima. Patnje, progonstva i pogibelji obilježili su svaki trenutak naše nacionalne i vjerske povijesti, što smo mi u Bosni i Hercegovini na poseban način iskusili. Nema niti jednoga, pa ni najmanjega mjesta, u Bosni i Hercegovini gdje su živjeli Hrvati – katolici, a da nisu doživjeli progonstvo i smrt svojih najbližih. Također, svjedočimo vremenu u kojem se brzo zaboravlja što nam se dogodilo. Napose, pogrešnim tumačenjem povijesnih činjenica brišu se činjenice da smo ikada i živjeli na pojedinim područjima naše domovine Bosne i Hercegovine. Od iznimne je važnosti da ne dopustimo da se povijesne činjenice izokreću i pogrešno tumače. Na nama je da otrgnemo zaboravu naša stradanja i patnje. Nitko se za nas neće boriti umjesto nas. Teška i žalosna je činjenica da djeca ne znaju rodna mjesta svojih roditelja. Kako bi se sve naše patnje i stradanja otrgnuli zaboravu rodila se ideja o izgradnji Spomen parka Svehrvatskoga progonstva”, poručili su iz ove župe.

Predviđeno mjesto za izgradnju je u crkvenom dvorištu na Bobanovom. Na kamenom postamentu u obliku križa postavio bi se brončani kip Gospe od zaštite, koja pod svojim plaštem skriva i štiti svoj narod. Križ i kip bi bili postavljeni u krug što simbolizira cijelu zemlju, jer Marija štiti cijeli svijet, a njezin Sin spašava. Ispred križa postavio bi se veliki mozaik u obliku vukovarskog vodotornja. Vukovarski vodotoranj znak je hrvatskoga zajedništva, otpora, žrtve i progonstva hrvatskoga naroda, osobito u Hrvatskoj. U svaki spomen kamen mozaika napisalo bi se župa i mjesto odakle su Hrvati protjerani u Domovinskom ratu iz cijele Bosne i Hercegovine.

”Tako bi se u obliku Vukovarskoga tornja ispisala sva mjesta progonstva Hrvata iz Bosne i Hercegovine, te na taj simboličan način ujedinila bi se žrtva svih Hrvata kako iz Hrvatske tako i iz Bosne i Hercegovine. Ujedno bi se otrglo zaboravu naša mjesta stradanja u Bosni i Hercegovini. Ovo je Spomen park svehrvatskoga progonstva za sva sela, mjesta i gradove iz cijele Bosne i Hercegovine bilo da smo se vratili na svoja ognjišta ili da živimo u drugim mjestima diljem svijeta.”, poručili su.

Foto/tekst: Grad Čapljina

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...