Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Svete mise i posebni ugođaj za blagdane – Svih svetih i Dušni dan

Svete mise i posebni ugođaj za blagdane – Svih svetih i Dušni dan

by | 2. studenoga 2020. 15:47 | Vijesti

   Blagdansko dvodnevlje blagdan Svih svetih i Dušni dan, pučki Dan mrtvih, 1-og i 2-og studenog, jugu Hercegovine dali su poseban blagdanski ugođaj i kolorit. Naime, prvoga dana mjeseca studenog svake godine slavi se blagdan Svih svetih. Tog dana Katolička crkva slavi sve one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života. Kako se poimenice ne zna za sve one koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila blagdan Svih svetih, kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate. Blagdan Svih svetih katolički vjernici slavili su u nedjelju 1-og studenog. Kako je ove godine na blagdan bila nedjelja, neradni dan povodom blagdana za katolike U BiH, prenijet je na ponedjeljak, pa je za zaposlene u javnim ustanovama, institucijama i poduzećima neradni dan.

   Dušni dan svake godine salvi se 2-og studenog, kada se katolički vjernici sjećaju svojih dragih pokojnika. Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere. Na Dušni dan vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetim misama i molitvama. Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih, je izraz kršćanske nada i vjere u zagrobni život.

   Vremenom su ova dva blagdana zbog obilaska posljednjih počivališta dragih pokojnika, praktično spojena, jer se misna slavlja odnosno pohodi grobovima i grobljima, protežu na oba dana. Pojednostavljeno moglo bi se reći da je to logična posljedica činjenice da manje više sve župe imaju veći broj groblja, pa se mise ne mogu služiti za jedan dan.

Tako je manje više bilo i ove godine, u svim čapljinskim župama i na grobljima su služene prigodne blagdanske mise. Za ovih blagdana jug Hercegovine, a slično je i diljem svijeta gdje žive katolici, dobiva posebne sadržaje, svijeće, upaljene lampione i cvijeće. Posebice je to dojmljivo za vedrih noći kada posljednja počivališta osvijetle desetine, stotina, a veća groblja i tisuće svijeća.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...