Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Novčane potpore proizvođačima povrća u plastenicima: Čapljincima glavnina poticajnog ‘kolača’

Novčane potpore proizvođačima povrća u plastenicima: Čapljincima glavnina poticajnog ‘kolača’

by | 15. siječnja 2019. 15:49 | Vijesti

   Bili manje ili više zadovoljni, odnosno nezadovoljni proteklom godinom, proizvođačima povrća u plastenicima, koncem prošle godine stigla je ugodna čestitka u vidu isplate poticaja. Poticaje je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, primilo ukupno 277 povrtlara, od čega prema očekivanju, glavnina 232 iz čapljinske općine. Iza Čapljinaca slijede Stočani, gdje su potpore dobila ukupno 42 proizvođača, a simboličan po jedan proizvođač s područja Mostara, Prozor Rame i Neuma dobio je također, novčanu potporu. Iznosi potpora kreću se od minimalno 550 KM, pa do maksimalno 2750 KM.

   Kako se ističe u Odluci o odobravanju isplate novčanih potpora klijentima koji su ispunili uvjete za dodjeli novčane potpore – biljna proizvodnja – proizvodnja povrća u plastenicima, koju je potpisao ministar Donko Jović, obračun novčane potpore za proizvodnju povrća u plastenicima izvršen je u iznosu od 0,55 KM po prostornom metru, odnosno 55 feninga po ‘kvadratu’.

   Kad je riječ o čapljinskoj općini opet prema očekivanju, većina proizvođača je s područja mjesne zajednice Višići ukupno 77, odnosno trećina ukupnog broja koji otpada na čapljinsku općinu. U značajnijem broju zastupljeni su proizvođači iz naselja Čeljevo, Svitava, Gabela, Opličići i druga. Uglavnom, bez obzira na visinu iznosa koji su primili isplaćeni poticaju povrtlarima su dobro došli u razdoblju kada planiraju sjetvu, odnosno sadnju za predstojeću sezonu.

Propustili ste? Poslušajte!