Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

BiH uvozi 65 posto hrane, a milijuni hektara ostaju neobrađeni

BiH uvozi 65 posto hrane, a milijuni hektara ostaju neobrađeni

by | 5. ožujka 2024. 13:51 | Aktualno, Vijesti

Predsjedateljica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Ermina Salkičević-Dizdarević izjavila je kako je neophodno podići svijest o važnosti podrške poljoprivrednim proizvođačima u Bosni i Hercegovini posebno imajući u vidu da BiH uvozi više od 65 posto hrane dok istovremeno milijuni hektara zemljišta ostaju neobrađeni.

Salkičević-Dizdarević je pred početak tematske sjednice o temi “Poljoprivreda Bosne i Hercegovine, stanje i izazovi neophodnih reformi” u organizaciji ove komisije rekla kako se radi o prvoj u nizu tematskih sjednica koje su definirali kao prioritet, a posvećena je poljoprivredi i poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini uzimajući u obzir važnost ove gospodarske grane.

-Svjedoci smo ogromnih klimatskih promjena, problema sa podrškom poljoprivrednim proizvođačima, problema sa proračunima institucija, ali ogromnim nedostacima naše države kada je u pitanju legislativa i priprema za pretpristupnu pomoć fondovima Europske unije. Iz tog aspekta ovu sjednicu želimo iskoristi kao sjednicu koja će podići svijest o neophodnosti da o ovoj temi pričamo otvoreno u cilju bolje pozicije poljoprivredne proizvodnje u BiH – dodala je Salkičević-Dizdarević.

Naglasila je kako posebno žele razgovarati i ukazati na nedostatak harmoniziranih propisa koji bi svojim postojanjem pomogli da naši poljoprivredni proizvođači imaju puno veću podršku i u financijskom smislu za svoje poslove.

– Cilj nam je da podignemo svijest o važnosti podrške poljoprivrednim proizvođačima na način kako institucije trebaju raditi. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nadležno je za vanjskotrgovinsku politiku i samim tim za kreiranje politike u oblasti poljoprivredne proizvodnje i u tom smislu ima ogromnu zadaću i veliki posao pred sobom kad je u pitanju poljoprivredna proizvodnja zajedno sa agencijama u okviru Ministarstva – dodala je Salkičević-Dizdarević.

Često se, prema njenim riječima, u medijima osim podrške poljoprivrednim proizvođačima spominje i nedostajuća IPARD struktura u smislu pretpristupne pomoći zemljama koje nisu članice Europske unije. Naglasila je da IPARD ne podrazumijeva samo financijska sredstva, nego ogromne promjene i posao kad je u pitanju zakonodavstvo u našoj državi.

– Mislim da imamo potencijal, sigurna sam da imamo ljude, ali trebamo im dati podršku i kao institucije i kao pojedinci bez ikakve politike nego jednostavno da radimo svako svoj posao – istaknula je Salkičević-Dizdarević.

Predsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH Dragan Pavlović je rekao kako je tematska sjednica bitna za sektor poljoprivrede.

– Poljoprivredni proizvođači iz FBiH i RS već 15 godina uporno traže način kako zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju i nismo uspjeli u tom napraviti ni milimetar pomaka. Nadam se nakon ove tematske sjednice institucije BiH pokušati iznaći moduse za zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje. Bez obzira koliko entiteti izdvajali novca za potpore, ukoliko ne zaštitimo domaću proizvodnju to nema efekta – istaknuo je Pavlović.

 

tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...