Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Berba vinskih sorti grožđa u Hercegovini, bilježi i presedane: Suša ubrzala berbu žilavke i blatine, a mraz odgodio trganje vranca

Berba vinskih sorti grožđa u Hercegovini, bilježi i presedane: Suša ubrzala berbu žilavke i blatine, a mraz odgodio trganje vranca

by | 23. rujna 2017. 7:35 | Vijesti

U ovogodišnjoj kampanji berbe vinskih sorti grožđa u čapljinskom vinogorju, bilježe se i pravi presedani. Jednom od njih prisustvovali smo na plantažama Vinarije „Vina Zadro“ u Domanovićima, gdje se ovih dana bere rana sorta vranac.

Blatina i žilavka obrani su prije desetak dana, umjesto da je obrnuto. Otkud ta inverzija, pojašnjava ing. Zdravka Palameta, tehnologinja Vinarije:
„Na tom lokalitetu gdje su nasadi vranca, vinograd je proljetos u potpunosti stradao od kasnog mraza. Nakon toga udarili su novi rodni pupovi i na njima grozdovi, pa je i zrioba uslijedila kasnije. Kvaliteta je dobra, ali urod je manji, grozdovi sitniji, jer je to ipak drugi rodni pup. Prvi pup je uvijek najbolji, najrodniji, ali ove godine prinose su dali i alternativni pupovi. U mojih dvadesetak godina iskustva, to je prvi put da se vranac bere poslije blatine i žilavke.“
Što se tiče ukupnog uroda u najvećoj čapljinskoj vinariji, procjenjuju da će zbog kasnog mraza i suše, biti manji za 30 – 40 posto. Berba još nije završena.
„Nakon vranca na red dolaze merlot i cabernet suvignone, ukoliko vremenske prilike dopuste, berbu ćemo završiti do kraja ovoga ili najdalje početkom idućega tjedna“, ističe tehnologinja vinarije iz Domanovića, koja je i ove godine od kooperanata, vršila otkup autohtonih sorti blatine i žilavke.
U odnosu na prošlu godinu ovogodišnja berba je ranija, završit će bar dva tjedna ranije nego prošlogodišnja, što u domanovićkoj vinariji procjenjuju po vremenu berbe najkasnije sorte koju imaju u nasadima – cabernet suvignona. Lani su berbu te sorte započeli 12-og listopada, a ove godine sve bi se trebalo završiti do 25-og rujna. Porazgovarali smo i s beračima, evo njihovih dojmova:
„Što se tiče grožđa dosta dobro je rodilo, kakva mu je bila godina, mraz i suša su ga uhvatili. Prvi put sam se susreo sa grožđem, brao sam na Buni i Tepčićima, ovdje mi je peti dan. Dobri su šefovi, a i društvo je fino. Ima nas ovdje sa svih strana, ali se lijepo slažemo, pomažemo jedni drugima. Posao nije težak, zadovoljan sam. Ovo mi je prva berba grožđa u životu“, ističe Novo Lažetić iz Nevesinja i najavljuje da se nada boljem urodu iduće godine kada u berače namjerava uključiti ženu , kćerku i sina.
Almi Šafro berba grožđa postala je uobičajeni posao zadnjih sezona: „Nije ovo težak posao, malo pažnje i posao ide, još ako je društvo dobro, problema nema. Ovdje je grožđe dosta dobro rodilo, na drugim plantažama je manje, kažu ubio ga mraz, led… U kvalitetu se ne razumijem, ali za jest je dobro“, naglašava Alma, što podrazumijeva da se unatoč nedaćama ipak mogu očekivati dobra vina.
Valja reći da su se ove godine na čapljinsko vinogorje sručile sve moguće vremenske nedaće, počelo je s kasnim mrazom, nastavilo se sušom, a u sezoni rijetkih padalina vinogradare je „obišla“ još i tuča. Sada pak, vode utrku s vremenom, grožđe je optimalno zrelo, ali učestale padaline usporavaju i otežavaju berbu. Tehnolozi poput Dražena Martinovića iz vinarije u Domanovićima, ističu da se više nema što čekati – grožđe jednostavno treba brati, jer se stajanjem na trsu uz veliku vlažnost i učestale padaline u inače sušnoj sezoni mogu pojaviti i problemi s tučom.
Tekst i foto: D. Musa

 

Grožđe vinskih sorti u Hercegovini od 0,9 do 1,5 KM
Urod grožđa će u Hercegovini biti značajno manji u odnosu na prosječne berbe. Međutim, na tržištu se to zahvaljujući uvozu u prvom redu makedonskog grožđa, to gotovo i ne osjeća. Ovih dana se grožđe kvalitetnih domaćih sorti može nabaviti po cijeni od 0,9 KM, pa naviše do 1,5 KM koliko se cijeni grožđe autohtonih sorti – blatine i žilavke. Makedonskog grožđa ima raznih sorti, a u ponudi je čak i žilavka, koja kako tvrde znalci po kvalitetu zaostaje za hercegovačkom. Cijena makedonskog grožđa uglavnom je od 1,0 – 1,10 KM (dmu)

{gallery}2017/galerija/trganje-2017{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...