Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Berba maslina u Hercegovine:Masline zdrave, ulje izvrsno, prinosi i randmani slabiji nego lani

Berba maslina u Hercegovine:Masline zdrave, ulje izvrsno, prinosi i randmani slabiji nego lani

by | 21. listopada 2017. 10:47 | Vijesti

U znaku iznimno lijepog vremena na jugu Hercegovine protječe početak kampanje berbe maslina. Sve tri uljare – uljara “Ramljak” u Tasovčićima kod Čapljine, pa uljara Poljoprivredne zadruge “Plodovi Mediterana” u Crnićima kod Stoca, kao i uljara tvrtke “Kiwi šport” na Mostarskim Vratima kod Ljubuškog, u punom su pogonu.

Govoreći o berbi i preradi maslina Zoran Andžić, tehnolog čapljinske uljare “Ramljak”, kaže:
„ Ove godine s radom smo počeli smo 9. listopada, strojevi su što se kaže ful u funkciji, prvi randmani su negdje 10 do 12 posto, nema problema u radu, ulje je izvrsne kvalitete, samo što ga nema količinski. Ni blizu kao lani ni količinski, ni randmanski. Lani je u ovo doba randmani su bili 13 do 14 posto”, naglašava Andžić pa na upit – što bi savjetovao maslinarima u pogledu berbe, nastavlja:
„Pa ako hoće baš kvalitetno ekstra djevičanske ulje vrijeme berbe je do kraja idućeg tjedna, a od kasnije berbe dobijete djevičanska ulja. Recimo kada su rane berbe, masline su najteže, tehnički gledano randmani su najmanji, što berete kasnije masline se isušuju imate manje kila, ali veći postotak ulja. Iz razgovora s maslinarima i agronomima, uočio sam da se masline pune “cirka” do 20-ti listopada, i to je kapak, za neke prosječne godine, više ulja nema, samo je razlika u kilima, u odnosu na randman.
-Što bi vi savjetovali maslinarima, brati prije ili kasnije?
– O ukusima je teško raspravljati. Neko voli ekstra pikantna ulja, recimo rane berbe daju pikantna ulja, u našem narodu se kaže palala ulja, ljuta ulja, dok recimo od kasnije berbe sladunjava su ulja, ali ne sadrže one vitamine i one tvari k’o što imaju ulja rane berbe maslina.
-Dakle, stvar je ukusa?
-Da, neka svatko odluči prema ukusu, neko voli ekstra djevičanska, netko djevičanska ulja, a netko maslinova ulja. To su kategorije koje zavise od vremena berbe. Sve troje su ulja koja se ne mogu nabaviti u trgovinama. U trgovinama su ulja većinom od prerađene komine što možete primijetiti kada kupite, piše na njima.
Bila su to razmišljanja tehnologa Zorana Andžića, dok Gojko Gadže jedan od maslinara koje smo zatekli u uljari, kaže:
„Pa, ove godine je malo slabije rodilo, ali čini mi se da je dobara kvaliteta, bar meni izgleda. Vidjet ćemo sada kad iziđe kako će ispasti. Slabiji je rod, moguće zbog vremenskih prilika u proljeće, kada se maslina oprašiva, bila je velika suša i ‘ko nije imao navodnjavanje loše je prošao, ostala je sitna, štura. Ja imam kap po kap, uspjelo je, ali najveće masline su mi stradale od mraza. Zimus niske temperature. Udarili su novu izdanci, ali nema maslina. Bar sto kila sam izgubio, zbog mraza.”
Da su masline slabije rodile potvrđuje i Slavko Ramljak, maslinar i vlasnik uljare koji kaže:
“Masline sam obrao, urod je puno slabiji nego prošle godine, konkretno nisam ubrao ni pedeset posto prošlogodišnjeg uroda, ali tako je to sada nam predstoji obrada, pa gnojidba maslinika, valja nam dalje raditi.”
Zanimljivo, maslinari ističu da je kvaliteta plodova iznimna, pa će tako i ulje biti iznimne kakvoće. Za očekivati je da Hercegovci i ove godine pokupe priznanja na različitim sajmovima.
D. Musa

{gallery}2017/galerija/maslin_uljara2017/{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!