Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

AUDIO: Svjetski dan potrošača, glas potrošača mora se čuti, a njihova prava zaštititi

AUDIO: Svjetski dan potrošača, glas potrošača mora se čuti, a njihova prava zaštititi

by | 15. ožujka 2024. 14:17 | Aktualno, Vijesti

Svjetski dan prava potrošača obilježava se od 1982. godine, a svoje porijeklo ima u “Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača” koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine. U deklaraciji su navedena osnovna prava potrošača kao pravo na sigurnost roba i usluga, pravo na izbor roba i usluga, pravo na cjelovitu, istinitu i pravovremenu informaciju, pravo da se čuje glas potrošača  te pravo na naknadu štete i na zdrav okoliš, podsjećaju iz Federalnog ministarstva trgovine.  O pravima i zaštiti potrošača razgovarali smo sa Marinom Bagom, predsjednikom Udruge za zaštitu potrošača “Futura”.

 

Podsjetimo, od 15. ožujka počinje drugi val dobrovoljnog projekta Federalnog ministarstva trgovine, trgovaca, proizvođača, potrošača i sindikata ”Zaključavamo cijene” i trajat će do 16. lipnja ove godine.

Popis proizvoda sa sniženom i zaključanom cijenom proširen je sa 40 na 60 proizvoda. U novi popis uvršteni su i proizvodi koje koriste oboljeli od celijakije i dijabetesa. Također, postignut je dogovor da trgovinski objekti formata supermarketa i hipermarketa unutar objekta izdvoje jedan kutak pod nazivom ”Zaključavamo cijene” gdje bi radi lakšeg snalaženja kupaca na jednom mjestu bili proizvodi sa zaključanim cijenama, izuzimajući one proizvode koji ne mogu na taj način biti izloženi na polici poput mliječnih i mesnih proizvoda.

Foto: FENA

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...