Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

AUDIO Neobični putnik u društvu magarca, psa i desetak ovaca i koza u potrazi za mirom na putu prema Siriji prošao kroz Čapljinu

AUDIO Neobični putnik u društvu magarca, psa i desetak ovaca i koza u potrazi za mirom na putu prema Siriji prošao kroz Čapljinu

by | 16. travnja 2018. 15:59 | Vijesti

Novinarska znatiželja bila je dovoljna da upoznamo ovog putnika-pastira i njegovu družinu. U tonskom prilogu poslušajte što nam je o sebi i svom putovanju kazao Federico Delise.

{mp3}PUTNIK_ZA_SIRIJU{/mp3}

 

Mladić duge kose i brade u tridesetim godinama, magarac, desetak ovaca, koza i pas neobična je ekipa koja je izazvala veliku pozornost na čapljinskim ulicama. Većina građana je sramežljivo promatrala iz svog sigurnog prikrajka, mnogi su fotografirali i pitali se kakva je to neobična družina.

Putovati u 21. stoljeću s magarcom i ovcama zaista jest neobičan i u najmanju ruku avanturistički poduhvat, posebno kada tome dodamo i odredište putovanja. Danas kada milijuni zbog ratova bježe iz Sirije u Europu, ići u suprotnom smjeru u potrazi za mirom zaista jeste najblaže rečeno čudno putovanje.
Zato i ne čude brojni komentari, koji čak i nisu zlonamjerni više su pokušaji humora proizašlog iz neznanja, “nije normalan poješće’ i njega i magare i ovce”, zatim standardni epiteti u našem kraju za svakog tko je drugačiji tipa luđak, čudak, čoban i td.

Međutim nakon razgovara s Federicom uistinu se morate zapitati čija su mjerila poremećena naša ili njegova? Što to mi radimo na ovom svijetu, čemu težimo i u kojem pravcu idemo? Prosječan čovjek u Europi, čak i kod nas na Balkanu, ima sve. Dobar automobil, mobitel, najmodernije košulje i robice,…, trčimo za materijalnim bogatstvom. A kad se jednog dana umorimo, stanemo i zbrojimo sve, shvatimo da nemamo ništa.
Neobična družina uživa na svom putovanju a treba im jako malo. Fedrico ističe da ima jako puno dobrih ljudi, sepet na magarcu i moderni rusak na Federicovim leđima bio je pun pa na izlazu iz Čapljine nije primao hranu, kaže trenutno magarac i on ne mogu nositi više ni grama, a novce ne treba i ne želi.

Gdje mira i blagostanja ima više?, na Bliskom istoku ili u srcu Europe ni sami niste sigurni nakon što upoznate Federica i njegovu neobičnu družinu.

Zavapiti da je bar više ljudi kao Federico bilo bi suludo. Nikad ih nije bilo niti će ih biti, takvi su i u 1. i u 21. stoljeću bili rijetki. Međutim sigurno bi ovaj svijet bio ljepše i mirnije mjesto da je bar malo više vrlina i pogleda kakvih ima ovaj “neobični putnik”. Možda Federico u takvom svijetu ne bi bježao u Siriju u potrazi za svojim mirom a brojni Sirijci pred užasom rata ne bi bježali u Europu.

{gallery}2018/Federico_Delise_putnik_za_Siriju{/gallery}

 

 

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...