Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Izvješće s 20. sjednice GV Čapljina

Izvješće s 20. sjednice GV Čapljina

by | 2. travnja 2024. 14:21 | Aktualno, Audio, Vijesti

Održana je 20. sjednica GV Čapljina u zgradi PU Čapljina.

Na početku je uslijedilo više vijećničkih pitanja i inicijativa. Oporbeni vijećnici uputili su inicijative za osnivanje Turističke zajednice grada, obnovu klupa na gradskim ulicama, upućena je inicijativa i za saniranje deponije u Višićkoj adi, zatražena je i jednokratna financijska potpora u iznosu od po 300 KM maturantima te oslobađanje plaćanja dokumenata koji su potrebni za promjenu podataka u adresnom sustavu.

Vijećnike je zanimalo i što se događa s radovima u ulici Ante Starčevića, upućeno je i pitanje zašto je dio trgovaca radio 1. ožujka. Postavljeno je i pitanje o nelegalnom vađenju šljunka iz korita rijeke Neretve. Te o radovima i cijepanju parcela na zemljištu u katastrskoj općini Gorica 429/27.

Nakon upita i inicijativa usvojen je predloženi dnevni red od 15. točaka.

Nakon usvajanja zapisnika sa 19. sjednice GV , uslijedila je rasprava o Izvješću Proračuna Grada Čapljina  za 2023. godinu. Kako je navedeno u dokumentu, Grad Čapljina je ostvario ukupne prihode u iznosu od preko 23 milijuna KM.  Što je više od 77 % u odnosu na planirane prihode za 2023. godinu.

Vijećnici su usvojili izvješće PS Čapljina o stanju javnog reda i mira za proteklu godinu. Treba istaknuti da su najčešća narušavanja JRM na gradskim ulicama uglavnom u dane vikenda. Ukupno su zabilježena 32 prekršaja po zakonu o javnom redu i miru.  Što se tiče Kriminaliteta kroz 2023. godinu zabilježen je veći broj prijavljenih kaznenih djela, kako lakših tako i težih, te su podnesena 43 izvješća nadležnom tužiteljstvu. Draženko Perić zapovjednik PS Čapljina  je kazao da se nada da će uskoro dobiti nova pojačanja. Što se tiče kamera za nadzor u gradu od kojih većina ne radi, Perić je kazao da je pokrenuta inicijativa da se kamere zamjenu s novim modernijim. A što se tiče problema s opojnim drogama Perić je istaknuo da se ta kriminalna djela rješavaju u suradnji s Krim policijom i SIPOM.

Između ostalog, donesena je odluka o komunalnoj naknadi. Ovom odlukom se utvrđuje obveza plaćanja komunalne naknade kao javnog davanja koje se koristi za financiranje komunalnih djelatnosti.  Prema podacima vidljivim u odluci  naknada za stan od 70 m2 u prvoj gradskoj zoni  trebala bi iznositi oko  12 KM.

Tonski zapis sa 20. sjednice GV Čapljina:

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...