banerRC212

Petak, 20 Kolovoz 2021

Suša nastavila dizati cijene krumpira 0,6 do 0,9 KM i kupusa 1,0 do 1,3 KM, zelena salata 2,7 do 3,0 KM, cijena svježih smokava se sa 7 sunovratila na 2 do 3 KM, suhe smokve su 10 KM

   Suša nastavlja kreirati cjenovnu sliku na veletržnici u Tasovčićima. Ponovo je osjetno više poskupljenja nego pojeftinjenja. U toj skali poskupljenja posebice je zanimljivo da su cijene krumpira i kupusa nastavile lagani rast u prosjeku, po deset feniga. Krumpiri se tako cijene od 0,60 KM banjalučki, pa do 0,90 KM južnohercegovački, dok je kupus od 1,0 do 1,3 KM za kilogram. Od pregleda cijena u petak, 13-og kolovoza, poskupjeli su još zelena salata koja se cijeni od 2,7 do 3,0 KM, zatim rajčice čija se cijena kreće u rasponu od 1,0 do 1,5 KM. Interesantna je cjenovna slika rajčica, crvene i domaće sjeme – kavade, su 1,0 za kilogram, šljivar je 1,2 KM, dok su pink sorte do 1,5 KM. Za desetak feniga po kilogramu skuplje su i paprike koje su od 0,8 pa do 1,5 KM domaće sjeme. Skuplje su još tikvice 0,7 do 1,0 KM, te krastavci čija je cijena dostigla 1,3 do 1,5 KM za kilogram.

   U barometru cijena od 20-og kolovoza, registrirali smo i dva pojeftinjenja – patlidžana koji su od 0,30 do 0,70 KM i paprika roga čija je cijena neočekivano pala na 1,0 do 1,4 KM.

   Ostalo povrće zadržalo je cijenu crveni luk je i dalje od 1,0 do 1,3 KM, mrkva i cikla su od 0,8 do 1,0 KM, špinat, peršin, celer i prasa koja u ovom dijelu godine stiže iz srednje Bosne, cijene se po 3,0 KM za kilogram. Raštika je od 2,5 do 3,0 KM, rijetke brokule oko 2,5, bijeli luk od 5,0 KM refuza pa do 7,0 KM vijenci. Na cijeni su i mahune 4 do 5 KM.

   Voće, od pregleda cijena 13-og kolovoza, veliki pad cijene pretrpjele su svježe smokve koje su sa oko 7 KM, pale na 2 do 3 KM, jeftiniji je i bostan koji se trži za 0,7 pa do 1,0 KM. Skuplje su redom breskve 2,0 do 2,5 KM, nektarine 2,0 do 2,7 KM, šljive 1,2 do 1,5 KM, stolno grožđe 1,2 do 1,6 KM, pa i jabuke čija se cijena popela na 0,8 do 1,5 KM, kruške koje stižu iz Bosne, a cijene se od 1,2 pa do 2,0 KM. Skuplje su i lubenice koje se cijene 0,30 do 0,40 KM. Od prodavača smo doznali da je riječ uglavnom o lubenicama iz Semberije i okolice, dok je sezona južnohercegovačkih na izmaku. Nakon dužeg vremena nije bilo višanja, ali je zato bilo borovnica iz uzgoja koji su se cijenile od 8 do 10 KM za kilogram. Pojavile su se i prve suhe smokve, ukusno upakirane cijenile su se 10 KM za kilogram. Sve navedene cijene povrća i voća su na veliko.

   Na prilazu veletržnici u Tasovčićima, nema gužve kao u hladnijem dijelu godine, ali ima robe. Uz ostalo na jednom štandu bez prekida od veljače, nude se presadnice povrća – zelena salata, peršin i prasa cijene se po 0,10 KM, raštika je 0,20, a različite vrste kupusa 0,25 KM itd. Domaća jaja su od 0,23 do 0,30 KM komad, koke nosilje 13 KM, a pijetlovi i mladi purani 15 do 20 KM. U odnosu na prethodne tjedne smanjena je ponuda drva čija se cijena kreće u rasponu od 85 KM prostorni metar oblovine pa do 100 KM cijepana. Primijetili smo i bukova drva s velikim promjerom debla, koja su sigurno izvrsna za ogrjev.

   Riba se nudila na standardna četiri štanda, cijena se kretala od 6 KM somići i smrznuta srdela, pastrva iz uzgoja tržila se po cijeni od 9 KM, dok je šaran bio 11 KM za kilogram itd. Mliječni proizvodi nudili su se na ljetna tri štanda, a cijena se kretala od 6 KM mladi sir, pa do 20 KM suhi ovčji s Morina i livanjski u kolutovima. Dimljeni i vlašićki cijenili su se po 16 KM. Miješani ovčji i kravlji sir bio je 12 KM, kajmak iz mijeha 22 KM, dok se maslo cijenilo od 14 do 16 KM za kilogram. Dojam je da mliječni proizvodi imaju najstabilniju tražnju, što će reći da oni koji čuvaju ovce i krave ne trebaju brinuti oko plasmana svojih proizvoda.

D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Čapljina spremna za 22. međunarodni ljetni karneval: U subotu slijedi karnevalsko ludilo jače i od korone

   Nakon što je Čapljina prošle godine preskočila tradicionalni međunarodni ljetni karneval, ove unatoč odjecima pandemije, manifestacija će nastaviti svoj život. Međutim, ovogodišnji karneval 22-gi po redu razlikovat će se od svih prethodnih. Naime, zbog epidemioloških mjera dio karnevalskih sadržaja bit će u on- line izdanju. Tako će video predstavljanje imati - „Veseli old timeri” iz Rijeke, zatim”Amici del carnevale di Venezia” iz Italije, „Džalamari” Kavadarci iz Makedonije, „Koranti demoni” Ptuj i „Turističko olepšavalo društvo” Šoštanj, iz Slovenije, te neumske mažoretkinje. Od gostujućih karnevalskih skupina, u živo, će nastupiti - „Čivijaški karneval” iz Šapca, Srbija, zatim KU „Cirimigini” Solin, Hrvatska, te „Feštađuni” iz Budve u Crnoj Gori. Uz čapljinske mažoretkinje koje će imati četiri koreografije od domaćih snaga predstavit će se HKUD „Seljačka sloga” iz Trebižeta, karnevalsko društvo „Zora” iz Struga i Gorice, uz pojačanje iz Ljubuškog „Dream Team Babe”.

   Zagrijavanje za 22. međunarodni ljetni karneval u Čapljini, započelo dolaskom karnevalskog princa iz Slovenije još u četvrtak, a službeni karnevalski sadržaji nastavljaju se u petak navečer druženjem u restoranu „Storija” u Tasovčićima. U subotu, 21-og kolovoza, aktivnosti započinju u 12 sati karneval partyem na kupalištu „Jaz” u Strugama. Program na središnjem gradskom trgu, kralja Tomislava, kreće u 18 sati Dječjom radionicom, a nastavlja se prijemom kod gradonačelnika Čapljine u 19 sati. Zbog pandemije korona virusa umjesto promenade gradskim ulicama, održat će se kratki mimohod od parkinga kod Osnovne škole Vladimira Pavlovića, do pozornice na središnjem trgu, gdje će predstavljanje karnevalskih skupina – u živo i video projekcije, krenuti u 20 sati. Vrhunac tog dijela programa bit će krunjenje Kraljice karnevala i proglašenje njenih pratilja.

   Završni dio manifestacije bit će koncert grupe „Oscar” iz Čapljine. Karnevalski program vodite će kolege novinari Mia Lovrić i Ante Bender.

   Organizator čapljinskog karnevala je Turistička organizacija Čapljinka”, a pokrovitelji su Grad Čapljina – gradonačelnik dr. Smilja Vidić i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Kultura

U dolini Neretve nadolazi nogometna kvaliteta: Višići popravili kiks Čapljine, a „Trojanci” gledaju visoko

    Nova sezona u nogometu doline Neretve započela je u optimističnom ozračju, što je neočekivano s obzirom da je Čapljina poslije dvanaest godina iz Prve preselila u Drugu federalnu ligu. Zasluga za to ne pripada prioritetima NK Čapljine, koja je akcent u drugoj polovici godine bacila na infrastrukturu – izgradnju omladinskog kampa u Tasovčićima, nego prije svega klubovima s lijeve obale Neretve – Višićima i Neretvi 2020 iz Čeljeva. U taj štih uklapaju se i „Trojanci” koji su u novo prvenstvo krenuli suzdržano, mada bolje upućeni znaju da gledaju visoko, na Premier ligu.

   Akcije čapljinskog nogometa počele su rasti prošle, zbog rezultata Čapljine i GOŠK-a, na oko neuspješne godine, kampanjom za oživljavanje Nogometnog kluba Neretva 2020 u Čeljevu. Agitacija među Čeljevčanima bila je vrlo uspješna, pa je svoj potpis na oživljavanje kluba dalo čak 110 žitelja, odnosno članova novog kluba. Izlazak iza kulisa na nogometnu scenu dogodio se na turniru NK Višići, gdje je Neretva ne samo nastupila nego je u polufinalu čak izbacila drugoligaša Neum, a zatim u finalu tijesno 2:3 poražena od novog drugoligaša – Višića. Još prije spomenutog nastupa na turniru pala je odluka da se klub uključi u Treću, županijsku, nogometnu ligu. Do uređenja igrališta Mićin odboj u Čeljevu „gusari“ će igrati u susjednim Višićima.

   Drugi veliki pomak napravili su Višići, klub iz istoimenog naselja zavidne tradicije. Prije pet, šest godina Višići su po vlastitoj želji, a ne rezultatskim slabostima, odlučili iz Druge preći u Treću nogometnu ligu gdje su se uspješno natjecali proteklih sezona. U pandemijskoj godini marna uprava i popularni „malčeri“ uredili su stadion na kojem su uz ogradu i dio tribine instalirani i reflektori. Istina njihova snaga nije dovoljna za odigravanje službenih utakmica, međutim u vrelim noćima i više je nego dovoljna za treninge. Uslijed ljeta donesena je odluka da se nakon još jednom suvereno osvojenog prvog mjesta ide u Drugu ligu. S odigravanja utakmica za svoju dušu, bez treninga, prešlo se na ozbiljne treninge, pa se sada s nestrpljenjem očekuje start sezone.

   Ni u Čapljini koja se iz Prve preselila u Drugu federalnu ligu nema plakanja. Nakon dužih priprema započelo je uređivanje omladinskog kamp centra u Tasovčićima. Zaokupljeni poslom oko infrastrukture i potpisivanje ugovora s 12 juniora i kadeta, u klubu su selidbu u niži rang, prihvatili kao priliku za sređivanje „zaostalih poslova“. Dojam je da odgovorne u klubu ni izostanak ekspresnog povratka u viši rang ne bi posebice ražalostio ako se uredi okoliš igrališta u Bjelavama i teren u Tasovčićima.

   I najzad kao četvrti član čapljinskog nogometnog kvarteta, ostaje GOŠK iz Gabele. Poslije lošeg iskustva s najavama uoči prošle sezone kada se u prvom dijelu sezone umjesto za prvo mjesto borilo za opstanak, ovoga puta na Podavali mudro šute. Međutim, što misle lako će otkriti kada se započne razgovor o sezoni koja je počela. Zaključak „Trojanaca“ samo je jedan – prerasli smo mi Prvu ligu, moramo u viši rang, tj. Premier ligu. Sve skupa u čapljinskom nogometu „zdravija“ je slika na početku aktualne, nego uoči početka prošle sezone.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!