Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

ANKETA: Što građani misle o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru?

ANKETA: Što građani misle o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru?

by | 25. svibnja 2023. 20:24 | Aktualno, Vijesti

U nedjelju 28. svibnja  počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Radi se o Zakonu koji je usvojen krajem travnja prošle godine, a kojim se propisuje zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu, kao i u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Ovim se zakonom, u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, između ostalog, uređuju mjere za zabranu i ograničenje uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i zabranu njihovog reklamiranja, promocije i sponzoriranja, te sprječavanje pristupa maloljetnih osoba tim proizvodima.

Kako je navedeno u Zakonu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) bit će dužni na vidnim mjestima istaknuti znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Dakle, u razdoblju od kraja svibnja do studenog ugostitelji će morati potpuno prilagoditi svoje poslovanje shodno odredbama novog Zakona, no čini se da se puno toga neće promijeniti s obzirom na to da će ugostiteljski objekti koji služe samo piće moći odrediti svoje prostorije kao pušačke zone.
Tu je i pitanje što će se dogoditi s ugostiteljskim objektima gdje se puše nargile (vodene lule), ali i hoće li uređaji koji zagrijavaju duhan (IQOS) biti dozvoljeni ili zabranjeni u restoranima.

Za sve one koji ne budu poštovali Zakon, navedene su i kazne koje idu i do 15.000 KM. Pravna osoba koja ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizička osoba koja konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 maraka.  U tonskom prilogu poslušajte što građani Čapljine misle o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima;

 

 

Foto; FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...