Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

ANKETA: Što građani misle o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru?

ANKETA: Što građani misle o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru?

by | 25. svibnja 2023. 20:24 | Aktualno, Vijesti

U nedjelju 28. svibnja  počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Radi se o Zakonu koji je usvojen krajem travnja prošle godine, a kojim se propisuje zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu, kao i u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Ovim se zakonom, u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, između ostalog, uređuju mjere za zabranu i ograničenje uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i zabranu njihovog reklamiranja, promocije i sponzoriranja, te sprječavanje pristupa maloljetnih osoba tim proizvodima.

Kako je navedeno u Zakonu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) bit će dužni na vidnim mjestima istaknuti znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Dakle, u razdoblju od kraja svibnja do studenog ugostitelji će morati potpuno prilagoditi svoje poslovanje shodno odredbama novog Zakona, no čini se da se puno toga neće promijeniti s obzirom na to da će ugostiteljski objekti koji služe samo piće moći odrediti svoje prostorije kao pušačke zone.
Tu je i pitanje što će se dogoditi s ugostiteljskim objektima gdje se puše nargile (vodene lule), ali i hoće li uređaji koji zagrijavaju duhan (IQOS) biti dozvoljeni ili zabranjeni u restoranima.

Za sve one koji ne budu poštovali Zakon, navedene su i kazne koje idu i do 15.000 KM. Pravna osoba koja ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizička osoba koja konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 maraka.  U tonskom prilogu poslušajte što građani Čapljine misle o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima;

 

 

Foto; FENA

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!