banerRC212

Srijeda, 30 Ožujak 2022

Kad vatre stanu: Ostaje crna zemlja i Ornitološki rezervat bez ptica

    Iza požara koji je 18. ožujka, ove godine, poharao granično područje između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, odnosno naselja Crnići u BiH, te Pruda i Vida u Hrvatskoj, ostala je spaljena zemlja i Ornitološki rezervat Prud, bez ptica. S Orlova kuka iznad Crnića u BiH, ovaj dio delte Neretve, djeluje žalosno, kao da je netko desetke hektara površine prostrane močvare prekrio crnim velom. I nebo je ovih dana žalovalo nad prizorom, pa je tijekom našeg posjeta visovima koji se s bh. strane uzdižu nad Crnićima i močvarom, neka čudna koprena spriječila čiste slike.

   Svaki komentar na prizor je suvišan, od Ornitološkog rezervata koji se prostire s obje strane granice ostalo je tek nekoliko barica, sve ostalo je pepeo. O silini požara svjedoči podatak da je vatra na jednom mjestu preskočila prometnicu Prug – Vid – Ljubuški i „zagazila” u borovu šumu, gdje su je vatrogasci uspjeli zaustaviti, dok močvari nije bilo spasa. Iako je vatra poharala pretežito dio delte kojim pripada Hrvatskoj, i na bh. strani dovoljno je razloga za žal i osudu. Istina u ovakvim situacijama brojne nazovimo ih ekološke udruge se ne oglašavaju, ukazivanje na nevolju stvar je dobre volje pojedinaca i novinara.

   Rezultat požara u Paganiji (spominje u desertom stoljeću kao zemlja pogana), je nestanak ne samo flore i faune nego uništena ornitofauna i ihtiofauna. Zaštićenim, poharano područje koje se prostire na oko 250 hektara, proglašeno je još 1965. godine. Kako se u međuvremenu trska širila se i dijelove BiH, poput Crnićkog polja i Glibuše, dijela Gabela Polja. Uglavnom, u požaru je nestalo čapljice voljke, bukavaca, eje močvarice, patke njorke, brkate sjenice, kokošice, trstenjaka i drugih vrsta, njihovih gnijezda i jaja, zatim žaba, močvarskih zmija itd. Jednostavno, katastrofa na stotu! Bilo bi dobro saznati razloge nastanka ovoga katastrofalnog požara, počinitelj(i) su manje bitni.

Tekst i foto: D. Musa

 

U Čeljevu se priprema nogometna fešta: Otvaranje rekonstruiranog igrališta pa derbi protiv Kruševa

   Četiri dana uoči svečanog otvaranja posjetili smo stadion Mićin odboj u čapljinskom naselju Čeljevo. Kako se to kaže – na licu mjesta, zatekli smo desetak entuzijasta kamion i bager. Svatko je radio svoj dio posla, ali svi bez iznimke su tvrdili da će za svečanost otvaranja zakazanu u nedjelju 3. travnja, sve biti spremno. Osvrćući se na aktivnosti i nastavak sezone Staniša Karačić, predsjednik kluba, je rekao:

   „Dobro smo krenuli, u nedjelju smo u Stocu savladali Iskru, koja je pružila dobar otpor. Međutim, naši momci su bili bolji, koliko treniraju odlično igraju. Pobijedili smo s 3:1, što je dobar uvod za derbi protiv Kruševa. Moram reći da smo u Stocu imali podršku pedesetak naših navijača”, naglašava predsjednik Karačić, te razlaže:

   „U nedjelju ćemo imati dvostruki program, u 15,30 sati je svečanost otvaranja obnovljenog stadiona Mićin odboj, a u 16,30 je derbi sezone protiv Kruševa. Tko dobije vjerojatni je prvak prvak Lige Hercegovačko-neretvanske županije. Nismo opterećeni plasmanom, ali dobro bi bilo pobijediti. Kakva će to biti svečanost bez pobjede”, pita se predsjednik Karačić, te navodi dvije akcije kluba:

   „Pokrenuli smo akcije „Kupi stolicu” i akciju „Kupi dres”. Što se tiče akcije prodaje stolice to smo vidjeli i prepisali od Sloge iz Uskoplja. Tko želi, može i hoće, može kupiti stolicu čime će pomoći klubu”, konstatira Karačić.

   Istu svrhu ima i akcija – kupi dres, kao i treća akcija kupi majicu. Sredstva prikupljena u tim akcijama idu u klupsku kasu. Gledano sa strane dojam je da će akcije biti uspješne, jer u ovom trenutku Neretva ima najvatrenije navijače od četiri čapljinska nogometna kluba. Dobro se to vidjelo i u Ligi mjesnih zajednica, kada igra Neretva, Čeljevčani zauzmu pola tribine od nepunih tisuću mjesta. Inače, tradicionalna boja čeljevskih gusara je žuta.

   Valja reći da je Neretva uz GOŠK iz Gabele, najstariji klub na čapljinskom području koji je aktivan od 1948. godine. Natjecao se u različitim ligama, a do stanke u radu kluba došlo je 2008. godine. Međutim, poslije stanke od dvanaest godina „gusari” se opet bude 2020. godine. Zanimljivo zaslužnim za oživljavanje kluba drže pandemiju korona virusa. Naime, u vrijeme lock downa mještani su šetali prostorom uz nogometni teren, dok bi se djeca i mlađi igrali, pa su došli na ideju da ožive klub i urede stadion. 

Tekst i foto: D. Musa

 

 

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!