banerRC212

Srijeda, 02 Ožujak 2022

Šahovski turnir u Konjicu samo potvrdio kako je šah sve popularniji u Hercegovini

Na velikom međunarodnom blitz turniru u Konjicu, nastupila su četvorica Čapljinaca – majstorski kandidati Vladislav Prskako i Emir Lizde, te dvojica mlađih igrača Zvonimir Karlović i Josip Miličević. Najbolji plasman u konkurenciji 91-og natjecatelja iz 12 zemalja, bilo je 15-to Zvonimira Karlovića, koji je pored ostalih uspio pobijediti prvog nositelja Emira Dizdarevića na koncu tek 23-eg. Karlovićev rezultat vrijedan je pažnje i zbog činjenice da je među sudionicima bio tek 33-ći po rejtingu. Ugodno je iznenadio i kadet Josip Miličević koji je iz devet partija osvojio 3,5 poena što mu je bilo dovoljno za prve rejting bodove. Miličević je za 17 mjesta bio bolji od svog rejtinga tek 86-ti, a zauzeo je vrlo dobro 69-to mjesto. Emir Lizde je bio 39-ti, a Vladislav Prskalo 60-ti. Pobijedio je Rijad Burović Internacionalni majstor iz Sarajeva sa 7,5 poena.

Impresioniran sam pravim festivalom šaha u Konjicu koji je trajao ček pet dana. Prvi put smo nastupili, ja i kolega Ekrem Lizde, bili smo svojevrsna podrška našim mladim snagama Karloviću i Miličeviću, čijim rezultatima smo izuzetno zadovoljni. Iza sebe imam dosta nastupa, ali mogu reći da je turnir u Konjicu, bila je to prava revija poleta i iskustva. Mene je recimo, pobijedila jedna mala Kineskinja od nepunih 12 godina, igrala je nevjerojatno“, sumirajući dojmove, kaže Vladislav Prskalo predsjednik Šahovskog kluba Čapljina, pa ističe:

Turnir u Konjicu je još jedna potvrda razvoja šaha u Hercegovini. Sve je više mladih igrača, ne samo u Čapljini, nego i u Ljubuškom, Čitluku, dok su Široki Brijeg i Mostar poznati šahovski centri. S obzirom da je turnir u Konjicu bio 11-ti u nizu, što potvrđuje i organizacijske sposobnosti ovdašnjih klubova u ovom slušaju ŠK Igman“.

Konstatacija o napretku šaha u Hercegovini prije svega u njegovom omasovljenju među mladima sve je očitija. Vidi se to po Čapljini, Čitluku, a posebice Ljubuškom čiji je ŠK Kula u samo godinu dana rada organizirao nekoliko manjih turnira. Šahovski turnir u Konjicu, na sjeveru Hercegovine, samo je potvrda da šah ide u dobrom smjeru.

Od Vladislava Prskala inače majstorskog kandidata, doznali smo da je Sanja Bilić, prva dama čapljinsdkog šaha, pozvana na ženski turnir koji će se igrati u Istočnom Sarajevu. Inače, Sanja Bilić je bila prvakinja BiH u konkurenciji do 14 i do 16 godina.

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!