banerRC212

Petak, 05 Studeni 2021

Načelnik Šimunović o riješavanju prometne izoliranosti Ravnog: Prekategorizacija regionalne ceste od Dračeva i magistrala Neum - Stolac

Nikad kraja prometnoj izoliranosti površinski najveće južnohercegovačke lokalne jedinice, općine Ravno. Prije stotinu i kusur godina zahvaljujući uskotračnoj pruzi, za to vrijeme iznimno dobro prometno povezano Ravno, od njezinog ukidanja 1976. godine, još čeka prave putove. S Federacijom BiH kojoj pripada, Ravno je povezano i dalje trasom uskotračne pruge na kojoj asfaltni sloj nije širok ni tri metra. S takvom prometnom infrastrukturom, odnosno odsječenosti od doline Neretve s kojom je nekada bila povezana trasom uskotračne pruge, iluzorno je govoriti o razvoju, pa i o turizmu. Andrija Šimunović načelnik Ravnog govoreći o problemima prometne izoliranosti i vizijama za njegovo rješavanje, kaže:

Tko pamti povijest ukidanja željeznice i u to vrijeme odsijecanje čitavog prostora prema Hutovu, Trebinji i Slanom, u startu je bio totalno izoliran. Tek presvlačenjem asfaltnim slojem trase uskotračne pruge, sedam osam godina nakon njezinog ukidanja, stvorilo je neku alternativu. Činjenica da se kroz 35 – 40 godina, stanje nije puno promijenilo i dalje od Ravnog preko Hutova do doline Neretve, odnosno Čapljine, Mostara…, ide se istim tim putom. Završetkom ceste Neum – Stolac, otvara se mogućnost za vezu i Ravnog i dijela općine Neum koji je spoj prema Ravnom. Rješavanjem kvalitetne veze od Ravnog do Hutova, odnosno dalje spoja s Dračevom preko Cerovice, sada je prioritet, jer to cesta koja bi skoro okomito išla na ovaj pravac i otvorila bi mogućnost cijelom tom prostoru, odnosno ljudima koji tu žive, normalno funkcioniranje.

Mi smo s tom idejom zajedno – grad Čapljina, općine - Neum i Ravno, pokrenuli inicijativu prekategorizacije regionalne ceste Dračevo – Hutovo i Hutovo – Ravno, u magistralnu cestu. To još nije prošlo vladu, ali se nadamo da hoće, imamo i obećanja, mislimo da postoje svi preduvjeti da se ta cesta prekategorizira jer je to jedina veza općine Ravno teritorijem Županije na dolinu Neretve, odnosno Čapljinu, Mostar i dalje, kao i buduće čvorište autoceste kod se pređe Neretva, kod Domanovića. To je projekt koji ne skraćuje samo putovanje nego i otvara mogućnost razvoja šireg prostora i Čapljine, i Neuma, i Stoca, i Ravnog“.

-Kada je riječ o povezivanja Ravnog i Neuma s doline Neretve, postoje dvije alternative, sadašnja prometnica građena za potrebe HEČ Čapljina, koja je iz tri razloga nepovoljna zbog uspona, čak 21 krivine, te činjenice da je veći dio godine kolnik mokar ili osunčanom padinom i prometnicom građenom u doba Austrougarske, od Dračeva.

-Sada se vjerojatno, struka uključila i promatra prijedloge i rješenja, jasno i ukupne troškove. Mi bi naravno, kao i svatko koje bude koristio tu cestu, željeli da ona bude sigurnija i kvalitetnija. Na kraju će struka odlučiti koji će to pravac biti naravno u suglasnosti s ministarstvom prometa.“

Vrijeme je pokazalo da su sadašnje prometnice oko Ravnog, dušu dale za odlaske, pa tako danas ova općina s površinom od oko 323 četvorna kilometra, teritorijalno veća primjerice od gradova Čapljine i Ljubuškog, ima desetak puta manje stanovnika. Ravno je u stvari, površinom najveća južnohercegovačka općina uz Čapljinu i Ljubuški, veća je i od Stoca i Neuma, međutim ako dobrim djelom mreže putova s kojom raspolaže ne mogu prometovati veći kamioni, jasno je da govora o razvoju, pa i značajnijem turizmu ne može biti.

Tekst i foto: D. Musa

GOŠK nakon Gornjeg Rahića izgubio prvo mjesto predsjednik Lujo Ilić kaže: Možemo biti zadovoljni s četiri boda na dva uzastopna gostovanja

Imao je posla delagat Irfan Budimlić iz Cazina, nakon utakmice 12-og kola Prve nogometne lige Federacije BiH, Zvijezda – GOŠK u Gornjem Rahiću, gdje je utakmica igrana zbog suspenzije stadiona u Gradačcu. Glavni sudac ove utakmice Marijo Pejić iz Gruda, podijelio je čak 15žutih kartona, među koje su „upala” i dva crvena. Domaću je podijelio devet žutih kartona od čega Kenanu Lugaviću dva, pa je u 90 + 4 minuti morao izvan igre. Gabeljani su „inkasirali” šest žutih kartona od kojih je dva dobio Nikola Šunjić, koji je u 86-oj minuti morao izvan igre. Osvojeni bod nije bio dovoljan da Trojanci zadrže prvo mjesto, pali su na drugu s bodom manje – 28, od Igmana.

Bila je to teška, tvrda utakmica, teren je sličio na oranicu, pa je umjesto igre bilo samo nabijanje, tako smo i primili gol, zbog terena i greške nekih naših igrača. Jednostavno nije se moglo igrati. Bilo je i nekih spornih situacija, penal za nas i pogodak pred kraj susreta, bilo pa prošlo, tome se ne bi vraćao. Međutim, da nam je netko ponudio četiri boda uoči dva gostovanja kod Zvijezde i prije toga Travnika, kvalitetnih ekipa kojima gori pod nogama, rado bi to prihvatili”.

-Slijedi utakmica protiv trećeplasiranog Bratstva GOŠK-u, poslovično neugodnog suparnika?

-Bratstvo nam je u ovoj ligi najteži suparnik, pored toga oni su uz nas najbolja ekipa u ligi, ekipa koja se nadigrava. Pozivan navijače da u nedjelju u 13,30 sati dođu na utakmicu, bit će sigurno dobrog nogometa, igrači imaju veliki motiv, očekujem da ćemo se vratiti pobjedama.

-Nakon Bratstva, slijedi gostovanje kod Budućnosti koja je trenutačno četvrta, izazov do izazova u završnici?

-Mi u Banovićima uvijek dobro igramo, utakmice budu teške, ali imamo bolji učinak nego protiv Bratstva. Nakon toga u zadnjem kolu nam dolazi Simm Bau. Ja se nadam da ćemo mi u tim utakmicama osvojiti bar sedam bodova.

-Bez obzira na suzdržanost u GOŠK-u, borba za prvo mjesto i viši rang se sama po sebi nameće, u dva navrata kada ste ulazili u Premijer ligu, 2010. i 2016., osvajali ste po 56 bodova, kako je krenulo ove godine za prvo mjesto trebat će znatno više.

-Očito, Igman i mi se pratimo, nismo opterećeni rezultatom, idemo od utakmice do utakmice vidjet ćemo što će na kraju ispasti. Mislim da ove sezone za plasman u Premijer ligu neće biti dovoljno ni 66 bodova”, zaključio je Lujo Ilić predsjednik NK GOŠK. 

Valja reći da je GOŠK u proteklom dijelu sezone već postavio teško dostižan klupski rekord 12 prvenstvenih utakmica bez poraza, ostvarili su nogometaši GOŠK-a u tekućoj sezoni. Ipak poslije 12-og kola na čelu je Igman s 29 bodova, dok je GOŠK uz osam pobjeda i četiri remija, drugi s 28 bodova.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!