banerRC212

Ponedjeljak, 06 Travanj 2020

AUDIO Preminuo muškarac iz Čapljine zaražen koronavirusom

U "covid bolnici" Sveučilišne kliničke bolnice Mostar sinoć je preminula muška osoba (1934.) iz Čapljine, što je četvrti smrtni slučaj od koronavirusa u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite HNŽ-a.

Preminuli muškarac prije nego je obolio od covida-19 imao je više zdravstvenih tegoba, od nepokretnosti do težih tegoba u respiratornom sustavu.

Tonski prilog konferecije za novinare Stožera civilne zaštite HNŽ-a poslušajte ovdje.

Boćari na čekanju: Umjesto početka prvenstva – izolacija

   Sudbinu ostalih sportova dijeli i bosanskohercegovačko boćanje. Prema kalendaru natjecanja drugi dio prvenstva trebao je početi 5. travnja, međutim sada je sve na čekanju. Što više boćari nisu uspjeli održati ni redovitu godišnju skupštinu koja se bila zakazana za početak ožujka. Međutim, zbog početka pandemije u tom terminu nije održana, jer bi se s obzirom na razvoj situacije, svejedno, opet morala sazivati.

   Podsjećamo, od sredine prošle godine boćari su kao i većina ekipnih sportova, odlučili preći na sustav natjecanja jesen – proljeće. Prvi dio je odrađen prema rasporedu, odigrano je svih pet kola jesenske polusezone, da bi se u nastavak umiješale „više sile“. Jesenski prvak su Grude koje su iz pet utakmica osvojile 9 bodova, slijedi Čapljina 7 bodova, na trećem mjestu je Rastok s 5 bodova, četvrti je Neum s 4 boda, petoplasirani Široki ima 3 boda, a zadnja šesta, Bura samo dva boda. Jasno da se od Bure koju predvodi Mate Grubišić, inače, predsjednik Boćarskog saveza BiH, očekivalo više, međutim veće razočarenje je Neum koji brani lani osvojeni naslov prvaka. Ugodno iznenađenje je Rastok, koji je u ovom trenutku i najveća nada bh. boćanja. Ima petnaestak igrača, pa praktično može nastupati s dvije ekipe, te nekolicinu mladih. Jedini mu je problem natkrivanje boćališta.

   Što se tiče, čela ljestvice, Grude, Čapljina i Neum su se smatrani favoritima i prije početka natjecanja. Međutim, očito je da reprezentativac Josip Glavinić koji se nakon sezone u matičnom Neumu, ponovo otisnuo prema Dubrovniku, ekipi puno značio. U takvoj situaciji, Grude i Čapljina su praktično, ostali jedini konkurenti za naslov prvaka, pa kad god se prvenstvo nastavi.

   Uz nastavak prvenstva u Prvoj boćarskoj ligi, trebali su startati i drugoligaši. Prema najavama u tom rangu su trebali biti sarajevska Napredak Willa, Dračevo iz Dračeva kod Čapljine i Sveti Stipan iz Gorice kod Gruda. Za sada se po svim tim pitanjima iz boćanja, nitko ne oglašava. Sve je na čekanju boljih, odnosno zdravijih, dana.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Na čapljinskom području: Vatrena nedjelja i početak tjedna – 12 intervencija vatrogasaca

   Čak 12 intervencija imali su pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe Čapljine u 24 sata, od nedjelje u sedam, do ponedjeljka u sedam sati. „Izgleda da je narod bukvalno shvatio da se za visokih temperatura virusi ne šire, pa je palio na sve strane”, sarkastično komentiraju vatrogasci.

   „Imali smo zaista neuobičajeno veliki broj intervencija. Gorjelo je na sve strane od Crnićkog polja na krajnjem jugozapadu općine, pa do Dubrava na istoku. Sjekose, Karaotok, Gnjilišta, pa deponija u Adi, koje se ponovo aktivirala u ponedjeljak izjutra. Najveće opožareno područje je u Crničkom polju gdje je gorjela trska i močvarno raslinje. Vatra je iz močvarnog dijela polja gdje ju bilo nemoguće gasiti, krenula prema Slanoj dragi i naselju Dolac, ali smo je na vrijeme uspjeli presjeći i suzbiti dalje širenje”, rezimira Mate Jurković, zapovjednik čapljinskih vatrogasaca, za vatrogasce neuobičajeno živahnu nedjelju.

   Jasno širenje vatre podržavala je jaka bura, p je utoliko bilo teže gašenje.

D. Musa

Uz komunalce aktivni i građevinari

   Nakon kratkotrajne stanke poslu su se vratili građevinari koji izvode radove na novoj prometnici u Pelinama, te zgradama u izgradnji. Građevinari rekoše, da poduzimaju sve preventivne mjere što se tiče pandemije koronavirusa, a posao ne može čekati.

   Valja reći da su svo ovo vrijeme od proglašenja Stanja nesreće u Federaciji BiH, vrlo aktivni čapljinski komunalci. Oni rade kao da je stanje redovito i na tome im javnost treba zahvaliti, jer da oni ne rade, možemo zamisliti kakav bi izgledao grad. Dakle, komunalci su naravno uz zdravstvene radnike junaci ovoga vremena, a građevinari, poljoprivrednici daju svoj obol da gospodarstvo u cijelosti ne stane.

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!