banerRC212

Subota, 04 Travanj 2020

Na Veletržnici u Tasovčićima bolja prodaja ribe i sira, ekipatski crveni luk 2 KM, jagode 5 do 7 KM

Na veletržnici u Tasovčićima prvog petka u travnju nešto bolja situacija nego koncem prošloga mjeseca, kad to kažemo u prvom redu na umu imamo prodavače ribe, mliječnih proizvoda i peradi ispred veletržnice kod kojih se tražnja stabilizirala. Unutar veletržnice za nijansu življe nego zadnjeg petka u ožujku. Prvo ovogodišnje voće – jagode, nešto su jeftinije, cijena je 5 do 7 KM. Od domaćeg voća registrirali smo tek manju količinu krušaka s Kupresa koje se cijene 3 KM za kilogram. Uvozne jabuke su od 1,2 KM makedonske, pa do 2 KM austrijske, ponuda je odlična. Drugog domaćeg voća prvog petka u travnju, nije bilo.

   Povrće, obilna je ponuda krumpira iz Gradiške cijena je pala s marku na 0,90 KM. Od zadnjeg pregleda jeftiniji su još mladi kupus 0,8 do 1,0 KM, stari kupus je i dalje 0,30 KM, te isključivo uvozni crveni luk, austrijski je 1 KM, a egipatski tzv. pogačar, 2 KM za kilogram. Skuplji su još špinat 0,8 do 1,4 KM i mrkva 1,2 do 1,4 KM. Raštika je i dalje 2 do 2,5 KM, a prasa uglavnom debele stabljike 1,2 KM Cijenu su zadržali zelene salata 0,6 do 0,9 KM, blitva 0,7 do 0,9 KM, te peršin i celer koji su i dalje od 3 do 4 KM. Domaći grah u zrnu ispred veletržnice cijeni se 5 KM za kilogram.

   Kratko u cijenama uvoznog povrća. Turske rajčice su oko 2 KM, albanski krastavci 1 do 1,2 KM, tikvice su 1,7 do 2,0 KM, a paprike 4,0 do 4,3 KM.

   Ispred veletržnice obilje presadnica čija je cijena uobičajena, zelena salata, peršin i celer su 0,10 KM komad, raštika je 0,20 KM, različiti kupusi 0,25, rajčice i jabuke 0,30 KM komad, patlidžani su 0,40, a presadnice jagoda 0,50 KM za kilogram. Prvog petka u travnju dobra je bila i ponuda ribe koja se cijenila od 6 KM somići, 9 KM bila je pastrva iz uzgoja, a 10 KM šaran, dok su fileti bili 15 KM. Jegulje nije bilo. U ponudi peradi novina su poodrasli pilići čija je cijena 4 KM komad, mlade koke su od 8 do 12 KM, a pijetlovi od 12 do 25 KM. Domaća jaja se cijene 0,20 do 0,30 KM komad. Mliječni proizvodi, daleko najviše je sira koji se cijeni od 5 KM mladi, pa do 20 KM kupreški ovčji u kolutovima. Kajmak se cijenio od 16 do 18, dok je maslo bilo 14 do 16 KM za kilogram. Vreća drva cijenila se 5 KM, a stajskog gnojiva 4 KM itd. Uglavnom, ispred veletržnice ponuda je dobra mada više nema proizvođača preko 65 godina.

D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!