banerRC212

Petak, 03 Travanj 2020

Roditelji djece koja su upisana u Dječji gradski vrtić u Čapljini ne trebaju plaćati naknadu za mjesec travanj, za ožujak se plaća pola iznosa mjesečne naknade

Zbog pandemije koronavirusa, vrtići i škole u našoj županiji od 13. ožujka zatvorili su svoja vrata za učenike i djecu, dok opasnost od zaraze koronavirusom Covid-19 ne prođe.

Kad su u pitanju vrtići imali smo mnogo upita roditelja o načinu plaćanja.

Tim povodom razgovarali smo s Ivicom Matićem, ravnateljem vrtića. 

Proljetni mraz obrao plodne Dubrave

   Proljetni mraz obrao je plodne Dubrave, najvažniji voćarsko – vinogradarski rajon u Hercegovini. Mještani kažu da se temperatura u naseljima oko Neretve u četvrtak ujutro spustila na – 4 celzijeva stupnja, dok je na Dubravama bila još niža. Govoreći o štetama u svojim voćnjacima Šimun Palameta iz Opličića, kaže:

   „Što da vam kaže, bilo je – 6, a slično je bilo i u petak ujutro, ali meni je svega bilo dosta kad sam vidio voćnjake nakon prvog mraza. Ja osobno, radim dvadeset i koji dulum zemlje, imamo oko 1.000 stabala različitih vrsta voća, najviše bresaka. Šteta je totalna, sto posto, ništa nije ostalo. Obilazio sam cijeli dan, gledao, nije mi bilo lako”, ističe Šimun, polako izgovarajući riječi. Očito nije mu lako, pa nastavlja:

   „Na breskvi šteta je totalna, smokve petrovače su taman počele razvijati listove i one su stradale, kajsija je otišla totalno. Trešnje koje još nisu bile u punom cvatu isto je odnio mraz. Kad razvijete cvijet i laik vidi da je pocrnio, dakle neće biti ploda...”

   Međutim, sezona bez roda nije jedina šteta za poljoprivrednike, zato Šimun upozorava:

   „Sve voćke koje su stradale i ostale bez uroda, trebat će obrađivati isto kao da se očekuje puni urod. Ukoliko ih zapustite, doći će štetnici, što je prava katastrofa za voćnjake. Moji su stari između 10 i 15 godina. Poput mene pogođeni su i drugi proizvođači na Dubravama, stradalo je voće i povrće, loza mislim da nije, jer još nije krenula”, konstatira Šimun Palameta iz Opličića govoreći o toj neveseloj temi.

   Poljoprivrednici na očito je teško stradalim Dubravama, a slično je i u nekim drugim dijelovima čapljinske općine, očekuju pomoć za prevazilaženje nastalog stanja, odnosno ublažavanje šteta od proljetnog mraza.

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!