banerRC212

Utorak, 31 Ožujak 2020

Čapljinci disciplinirani, iz Gradske ljekarne ističu da je trenutačno najteže nabaviti dezinfekcijska sredstva

U serijalu predstavljanja ustanova, organizacija i tvrtki i njihovom radu u doba pandemije korona virusa, Radiopostaja Čapljina je stigla do Gradske ljekarne Čapljina. Uz zdravstvene ustanove i ljekarne su u doba pandemije ustanove od posebnog značenja. Što više ljekarne su u žižu dospjele i prije proglašenja stanja nesreće u Federaciji BiH, jer su građani navalili kupovati zaštitne maske, rukavice, a nešto kasnije i sredstva za dezinfekciju. Odgovor na pitanje kako ovo vrijeme izgleda iz kuta ljekarnika, potražili smo od Milenke Bošković, direktorice Javnog poduzeća Gradska ljekarna Čapljina. Razgovor poslušajte u tonskom prilogu.

OBAVIJEST poljoprivrednim proizvođačima

Obavještavaju se poljoprivredni proizvođači da se rok  za ažuriranje podataka u Registru poljoprivrednih gospodarstava  i Registru klijenata  produžuje za 30
dana od propisanog. Znači, rok za predaju zahtjeva od strane poljoprivrednika je 30.04.2020. godine. Sve dodatne informacije možete dobit na broj telefona
036/ 805-052, lokal 216, ured Poljoprivrede i zaštite okoliša grada Čapljine.

 

Ilija Jurkovic, povrtlar iz Gabele: U poljoprivredi nema stajanja, sad hoćemo li imati kome prodavati, ne znam

   Dok su bila da ih tako nazovemo normalna vremena poljoprivrednike je malo tko primjećivao. Sada kada su neke djelatnosti stale, gradići opustjeli mada u odnosu na nekadašnja vremena rijetki, radnici na njivama poput visibaba pod kasnim snjegovima, djeluju kao glasnici „proljeća“ odnosno nekog boljeg vremena. Pandemija coronavirusa umrtvila je i čapljinsku veletržnicu u Tasovčićima, malo je domaće robe, a kupaca još i manje. Iliju Jurkovića iz Gabele, jednog od većih proizvođača povrća u čapljinskom kraju, zatekli smo u pretovaru robe. Za razgovor uvijek spremni Ilija, pojašnjava stanje:

   „Borimo se, slabi su utovari, slabo ima kupaca, ali ne damo se, ponešto se naruči vozi, ne zna se što će biti. Ovo je u sedam dana prva tura“, secirajući stanje u povrtlarstvu kaže Ilija, pa predstavljajući ponudu doline Neretve u ovom trenutku, nastavlja:

   „Imamo mladi kupus, salatu, prasu, spanake, blitvu, imamo sve, svake robe ima! Sad hoće li ljudi uspjeti sve to prodati drugo je pitanje. Kažem smanjeni su utovari, slabo narod dolazi na pijacu. Daj Bože da se sve to proda, koliko toga ima…“

   -Kažu, narod sad jede konzerve, jede zalihe stvorene prvih dana izvanrednog stanja, možda na red dođe i povrće?

   -Valjda, kada se potroše kućne zalihe, valjda će početi kupovati i ovu hranu. Ja mislim 'ko prasu, spanak i mladi luk… jede, slabo će korona nanj“, spremno ističe Ilija, pa na upit – što ovoga proljeća radi, nastavlja:

   „Malo sam smanjio, ne znaš kud će ovo okrenut'. Ove godine radim 3,5 hektara, ali radim sve - lubenicu, bostan, paradajz… Sad je osam radnika na njivi, trenutno. Šta ćeš, moraš radit i sadit. U poljoprivredi nema stajanja, moraš stalno radit, a hoćeš li imati kome prodavati to ćemo tek vidjeti“.

   Uglavnom, krah turizma, prorijeđeni kupci iz Bosne, opasno su zaljuljali i poljoprivredu. Mada su cijene pristupačne, primjerice stari kupus je samo 0,30 KM, nema kupaca, odnosno kako proizvođači kažu – nema utovara. Međutim, u poslu drži ih nada da će kako kažu „narod morati i nešto drugo jesti osim konzervi“.

Tekst i foto: D. Musa

AUDIO: Neki od novih slučajeva covid-19 U HNŽ-u ne mogu se svrstati u postojeće klastere

U protekla 24 sata na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) potvrđeno je deset novih slučajeva covida-19 - pet u Mostaru, četiri u Čitluku i jedan u Konjicu.
- Nemamo precizne podatke o pet novozaraženih na području Mostara i liječnici istražuju mogu li se oni svrstati u neki od postojećih klastera. Izgledno je da neke od njih nećemo moći svrstati u postojeće klastere što dodatno otežava trenutnu situaciju - istaknuo je na konferenciji za novinare savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a Darko Juka.
Na području HNŽ-a do sada su 54 osobe bile pozitivne na novi koronavirus. Trenutno su četiri osobe smještene u izolatorij Klinike za infektivne bolest SKB Mostar, tri su na respiratoru u teškom stanju, a jedna osoba prima kisik.

U tonskom prilogu poslušajte prilog s konferencije Kriznog stožera HNŽ-a.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!