banerRC212

Ponedjeljak, 30 Ožujak 2020

AUDIO: KONFERENCIJA ZA NOVINARE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE HNŽ-A (Ponedjeljak, 30.3.2020.)

Redovitu konferenciju za novinare organizirao je krizni stožer HNŽ-a. Javnosti su se obratili Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNŽ, prof. dr. sc. Jurica Arapović, spec. infektologije – član Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ i prim. dr. Suzana Sokolović- Begić, ravnateljica Opće bolnice Konjic. Među ostalim istaknuto je da je nažalost prvozaražena osoba u Mostaru preminula. Većina donesenih zapovijedi stožera važit će do daljnjeg.U tonskom prilogu poslušajte dio konferencije:

Krizni stožer grada Čapljine donio novu zapovijed

Krizni stožer grada Čapljine, zbog zabrinutosti uzrokovane korona virusom te shodno pridržavanju svih mjera i preporuka nadležnih organa sastao se danas te donio zapovijed o novom reguliranju radnog vremena trgovinama prehrambenih proizvoda, kao i objektima u kojima se vrši prodaja higijenskih proizvoda i ljekarni koje djeluju na području Čapljine.

Naime na sastanku je donesena zapovijed da sve trgovine rade u radnom vremenu od 06:00 do 18:00 sati.

Također Krizni stožer grada Čapljine donio je priopćenje u kojem se daje  puna potpora dosadašnjem radu Stožera civilne zaštite

Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, predsjedniku Vlade HNŽ/K, dr. sc. Nevenku Hercegu, ministru u Ministarstvu unutarnjih poslova HNŽ/K, Slađanu Bevandi i ministru u Ministarstvu zdravstva rada i socijalne skrbi HNŽ/K, dr. sc. Goranu Opsenici, priopćeno je iz Gradske uprave Čapljina.

 

Miloš Jelčić izvršni direktor Europskog juniorskog prvenstva odbojkašica:„Mi smo spremni, a nadamo se da će prvenstvo biti održano u predviđenom terminu“

Odbojkaška natjecanja u BiH kao i u okolnim zemljama su u prekidu ili okončana. Podsjećamo, Odbojkaški savez Federacije BiH, prošloga tjedna proglasio je natjecanja pod svojom jurisdikcijom, završenim. Na razini BiH još se nadaju nastavku natjecanja, a valja istaknuti da je pred bh. odbojkom nikad bogatije ljeto – nastup ženske reprezentacije u Srebrenoj ligi, te europsko juniorsko prvenstvo koje zajednički organiziraju Odbojkaški savezi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Međutim, trenutačna pandemija virusa predstojeća natjecanja drži u neizvjesnosti. Govoreći o Europskom juniorskom prvenstvu Miloš Jelčić, njegov izvršni direktor inače predsjednik OK Čapljina i OSFBiH, kaže:

Trenutačna situacija je takva da ništa sa sigurnošću ne možemo tvrditi, međutim s obzirom na činjenicu da se prvenstvo treba održati u drugoj polovici kolovoza i početkom rujna, ja se nadam da će do tada ove nedaće proći. Već sada mogu reći da je manje-više sve spremo što se tiče prvenstva. Na razini oba Saveza posao je shvaćen ozbiljno, tako da oko organizacije natjecanja dvojbi nema. S obzirom da je to kraj druge polovice ljeta ja se iskreno nadam da će se natjecanje prvenstvo održati prema planu i programu“.

Dakle, sudeći prema riječima izvršnog direktora prof. Jelčića, oko same organizacije ne bi trebalo biti nikakvih problema. Što više ovaj dugogodišnji odbojkaš Čapljine ističe da je s ekipom uključenom u rad na organizaciji oba saveza „zadovoljstvo raditi“.

Podsjećamo, prema utvrđenom planu domaćini natjecanja bit će gradovi Zenici iz BiH i Osijeku iz Hrvatske. Natjecanje po skupinama u oba grada treba početi 22. kolovoza, a polufinale i finale igrat će se u Zenici, 2. rujna. Ugovor o organizaciji Europskog odbojkaškog prvenstva za juniorke s Europskom odbojkaškom konfederacijom potpisan poodavno. Prilikom potpisivanja ugovora Europska konfederacija je za organizaciju odobrila i nepovratna sredstva u iznosu od 100.000 eura, od kojih OS BiH ide 60.000, a Hrvatskom odbojkaškom savezu 40.000 eura. Valja istaći gestu OS Hrvatske koji je OS BiH prepustio 10.000 eura, pa je tako dioba odobrenih nepovratnih sredstava, obavljena u omjeru 60:40 posto u korist OS BiH.

Potpisanim pak, sporazumom između OS BiH i OS Federacije tehnički organizator predstojećeg europskog odbojkaškog prvenstva za U19, bit će Federalni savez. Prema utvrđenom proračunu ukupna organizacija Odbojkaški savez BiH koštat će oko 591.000. Tako je planirano, a kako će biti pokazat će narednih mjesec, dva.

 

  • Objavljeno u Sport

Blaga zima "istjerala" krumpire u Trebižatu

Sadnja krumpira u plastenicima još prije nekoliko godina u dolini Neretve, smatrala se neisplativim poslom, međutim u zadnje dvije, tri godine povrtlari su okrenuli ploču, krumpira u plastenicima sve je više. Da je taj potez bio opravdan ilustrira slika iz Trebižata, kraj Čapljine. Uz samu prometnicu Čapljina – Ljubuški u dva manja plastenika ponosno se šepure već odrasli krumpiri. Na osnovu izgleda i činjenice da smo na njima primijetili i pokoji cvijet, dojam je da će se moći 'vaditi' već koncem prve dekade travnja, odnosno narodski kazano do Uskrsa, 12. travnja. Jasno krumpirima je pogodovala blaga zima.

Inače, sve do polovice protekle dekade, čapljinskom veletržnicom u Tasovčićima, preko koje se uglavnom plasiraju, u travnju su vladali uvozni rani krumpiri, najprije francuski, a zatim ciparski, a onda egipatski krumpiri. Cijena se kretala oko dvije marke. U to vrijeme povrtlari doline Neretve forsirali su ranu proizvodnju krastavaca, rajčica i paprika, a rani krumpiri su se sadili isključivo na otvorenom i za blagih zima stizali su oko 1. svibnja. Kako su te kulture vremenom zbog prekomjernog uvoza sa svih strana postale neisplativa roba, dio povrtlara se okrenuo sadnji ranih krumpira u plastenike To se pokazalo dobrim potezom, pa su tržište Hercegovine u travnju počeli osvajati domaći krumpiri. Prošle godine cijena im se kretala od na kraju 1,5 pa do 2,5 KM na početku sezone. Dakle, cijenom su bili konkurentni uvoznim, a jasno da su ovdašnja voda i zemlja čistije od one u Egiptu i zemljama Magreba.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!