banerRC212

Petak, 27 Ožujak 2020

Corona nakon kupaca s veletržnice u Tasovčićima tjere proizvođače i stalne prodavače, prve jagode 8 - 10 KM

   Stanje nesreće koje je zbog pandemije coronavirusa u Federaciji BiH, proglašeno 16. ožujka, rapidno se odrazilo na stanje prodaje voća i povrća unutar veletržnice u Tasovčićima. U petak oko deset sati izjutra, otvorena su bila samo tri štanda stalnih prodavača, a u tom trenutku radila su i samo dva boksa. Zatekli smo nekoliko proizvođača povrća koji su nudili mladi kupus, prasu i zelenu salatu. Zadnjeg prodavača jabuka, krušaka i drugog voća iz Bosne zatekli smo u trenutku kada je zatvarao štand. Ipak i u takvoj destimulativnoj situaciji jedna zanimljivost, pojavila se manja količina jagoda koje su se cijenile 8 do 10 KM.

   Ponuda povrća bila je skromna, iako je coronavirus podigao cijenu krumpira koji se nude po cijeni od 0,95 KM do 1,0 KM. Krumpiri su domaći, uglavnom iz Gradiške, upakirani u vreće od po deset kilograma. Skuplji je još i crveni luk 2,0 do 2,2 KM, dok su cijene ostalih roba u padu. Mrkava je od samo 0,60 do 0,70 KM za kilogram. Zelena salata se cijeni od 0,60 do 0,90 KM, a zbog male tražnje prodaje se i po nižoj cijeni. Isto vrijedi i za blitvu koja se cijeni 0,70 do 0,90 KM, zatim špinat 0,70 do 1,10 KM, prasu koja je 1,0 do 1,2 KM. Peršin i celer su od 3 do 4 KM. Mladi kupus u glavicama je 1,0 do 1,2 KM, dok je stari kupus od 0,25 do 0,30 KM, mladi luk tzv. pera cijene se od 1,5 do 2,0 KM. Bilo je i domaćeg graha na prilazu veletržnici, koji se cijenio 5 KM za kilogram.

   Ispred veletržnice i dalje je petkom živo, ali ne tako kao prošlih tjedana. U ponudi prevladavaju presadnice povrća. Nudile su se na čak sedam štandova, a cijena se kretala 0,10 KM zelena salata, peršin i celer, po 0,20 KM bili su blitva i raštika, dok su se po 0,25 KM cijenile presadnice kupusnjača, a po 0,30 KM bile su presadnice rajčica i paprika, te patlidžana, dok su se po 0,50 KM cijenile lubenice, tikvice i jagode. Ponuda je obilna cijene kao i prethodnih godina, a s obzirom na situaciju poželjno bi bilo da svi koji mogu, zasade bar osnovne kulture kupus i raštiku.

   Broj prodavača ribe se prepolovio, a za razliku od prethodnih petaka u korizmi, ovoga puta prodavači su isticali vrlo slabu tražnju. Poslije dugo vremena bilo je jegulje koja se cijenila 40 KM za kilogram, dok su ostale vrste ribe imale uobičajenu cijenu – somići su bili po 6 KM, pastrva iz uzgoja 9, a šaran 10 do 11 KM, fileti su se cijenili 15 KM. Umjesto četiri, zadnjeg petka u ožujku, mliječne proizvode nudila su tri proizvođača, mladi sir se nudio po cijeni od 5 do 6 KM, kravlji obrani – tzv. torotan, bio je 8, masni 10 KM, a miješani ovčji kravlji, cijenio se od 10 do 12 KM. Najskuplji je bio ovčji livanjski sir u kolutovima, 20 KM za kilogram. Prodavačica peradi se pohvalila da tražnja raste, što znači da bi oko kuća u naseljima, uskoro moglo biti više peradi. Perad se cijenila od 8 KM mlade koke nosilje, pa do 25 KM pijetlovi. Vreća drva bila je 5 KM, a stajskog gnoja 4 KM. Štapovi za povrće tzv. kočići, bili su 0,40 do 0,70 KM komad itd. Dakle, ispred Veletržnice bar petkom, u doba koronavirusa, život teče smanjenim intenzitetom, dok je unutar ograde prodaja u padu, što zbog policijskog sata, što sloma turizma i svega ostalog što prati izvanredno stanje. Razlog je svima jasan – smanjen broj kupaca sa strane.

   Iz uprave veletržnice doznali smo da je u noći s četvrtka na petak obavljena dezinfekcija cijele veletržnice. Sukladno potrebama u dogovoru s čapljinskom tvrtkom, ID-Eko, verificiranom za taj posao, dezinfekcija će se vršiti sustavno prema stručnim procjenama.

 


D. Musa

   Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Crveni križ Čapljine proteklih dana proveo niz uspješnih akcija

Niz aktivnosti proteklih dana imao je čapljinski Crveni križ. Njegovi djelatnici i volonteri, dijelili su različitu pomoć od maski do hrane i drugih potrepština, potrebitima na cijelom gradskom području čapljine od Stanojevića na sjeveroistoku do Crnića na jugoistoku.

Valja istaknuti da je čapljinski Crveni križ, uz ostalo, u proteklom razdoblju, građanima podijelio 700 maski. Crveni križ je u tu svrhu osigurao materijal, a jedan čapljinskih krojački salon je volonterski odradio taj, u vremenima nestašice zaštitnih maski, za građane značajan posao.

Širi razgovor s Anitom Jović, predsjednicom Crvenog križa Čapljine, emitirat ćemo u utorak, 31-og ožujka u emisiji od 11 sati, a u tonskom prilogu poslušajte što je  predsjednica Crvenog križa Čapljine kazala o proteklim aktivnostima.

ZAMOLBA ZA POMOĆ U AKCIJI PRIKUPLJANJA OPREME I SREDSTAVA ZA SKB MOSTAR

Sveučilišna klinička bolnica Mostar u suradnji s Eronetom omogućila je svima koji žele pomoći mostarskoj bolnici da pozivom na broj 092-890-840 doniraju 2 KM na poseban
račun bolnice s kojeg će sredstva biti korištena za nabavku medicinske opreme potrebne za svladavanje pandemije koronavirusa i osiguravanja najbolje moguće njege svojim
pacijenticama, pacijentima kao i osiguravanja najboljih mogućih uvjeta za rad svog medicinskog i zdravstvenog osoblja.
Oni koji žele pomoći na druge načine ili donirati novac direktno na račun, iz BiH ili iz inozemstva, sve upute mogu pronaći na službenim stranicama bolnice – www.skbm.ba u
posebnoj kategoriji koronavirus.

 

 

Komunalci uređuju platane od Čapljine prema Mogorjelu

   Čapljinski komunalci rade punom parom. Nakon što su završili uređenje kružnog toka kod Novog mosta, preselili su se u zapadni dio grada, gdje uređuju gradske drvorede. Koncem tjedna zatekli smo ih kako uz prometnicu od Čapljine prema Mogorjelu, orezuju drvored platana. Rekoše da se kući pridržavaju svih mjera zaštite od coronavirusa, dok na poslu rade uobičajeno.

   „Uređenje stabala u alejama i drvoredima je naš redoviti posao u ovom dijelu godine. Trudimo se da grad bude što uredniji, a u okviru toga je i orezivanje stabala”, kažu marni komunalci.

   Dakle, komunalci se što je vidljivo i prolaznicima, trude da grad bude kao da je normalno, a ne izvanredno stanje u državi. Uz put radnici na održavanju gradskog zelenila, što će reći pluća grada, se požališe da im netko krade složena drva od grana orezanih stabala. Kako rekoše, to ih je u sadašnjoj situaciji iznenadilo.

AUDIO Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite HNŽ-a (petak 27.3.2020.)

Stožer civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije potvrdio je još pet slučajeva zaraze koronavirusom, čime je broj oboljelih u županiji porastao na 31. Tri su novo zaražene osobe iz Konjica, a po jedna iz Mostara i Čitluka.
Na Konferencija za novinare Kriznog stožera HNŽ. Javnosti su se obratili infektolog dr. Jurica Arapović, Nevenko Herceg premijer HNŽ-a, Fadil Tatar šef Civilne zaštite Konjica i Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar. U Tonskom prilogu poslušajte dio konferencije.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!