banerRC212

Ponedjeljak, 23 Ožujak 2020

NOVE ZAPOVIJEDI ŽUPANIJSKOG STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE

Danas (ponedjeljak) u 13 sati održan je konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije novinarima su se obratili Darko Juka savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a, dr. Jurica Arapović član Stožera, Eugen Ćubela načelnik Stožera i Branko Drinovac načelnik Sektora uniformirane policije MUP-a HNŽ-a.
U tonskom prilogu poslušajte što su kazali.


 

Županijski stožer civilne zaštite donio je nove zapovijedi:

1. Zapovijeda se svim zdravstvenim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanske županije da otvore telefonske linije za građane, koje moraju biti javno objavljene i dostupne 24 sata, u svrhu pružanja zdravstvenog savjetovanja i psihosocijalne pomoći.

2. Zapovijeda se taxi vozačima na području Hercegovačko-neretvanske županije da u automobilima mogu prevoziti samo jednu osobu, s tim da ta osoba sjedi na sjedištu iza vozača uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu (maska i rukavice) za vozača i putnika.

3. Zapovijeda se zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području HNŽ (osim onkološkim i drugim težim bolesnicima kojima je potrebna redovita medicinska terapija u zdravstvenim ustanovama).

4. Zapovijeda se rukovodstvu Opće bolnice Konjic, da s obzirom na trenutačno epidemiološko stanje u Općini Konjic, osiguraju uvjete zbrinjavanja i liječenja lakših i srednjih oblika bolesnika u sklopu svoje ustanove, oboljelih od koronavirusa (COVID 19).

5. Zapovijeda se pravnim subjektima, koji su temeljem zapovjedi od 20.3.2020. godine izuzeti od zabrane rada, da su dužni organizirati radno vrijeme do 17:00 sati.

Odbojkaški savez Federacije BiH odlučio: Završeno natjecanje prvaci vodeće ekipe, Čapljina sačuvala status superligaša

   Nakon košarkaškog saveza, odluku o završetku natjecanja u ligama pod njihovom jurisdikcijom, donio je i Odbojkaški savez Federacije BiH. Shodno toj odluci vodeći klubovi proglašeni su prvacima. Najviše su pri tome profitirali klubovi iz tuzlanske i sarajevske regije.

   Na osnovu tijekom proteklog dijela sezone postignutih rezultata u sezoni 2019/20 godina za prvake su proglašeni:

   OK Bosna, Kalesija, Superliga za muškarce,

   ŽOK Igman, Ilidža, Superliga za žene, skupina Jug.

   ŽOK Bosna, Kalesija, Superliga za žene, skupina Sjever

   ŽOK Lukavac, Lukavac, Prva federalna liga odbojkašica, skupina A1

   OK Vogošća, Vogošća, prve federalna liga odbojkašica, skupina A 2.

   Odluku o završetku natjecanja u svim ligama OSFBiH za sezonu 2019/20., shodno članku 50. Statuta Odbojkaškog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, donio je Upravni odbor na telefonskoj sjednici održanoj u petak, 20. ožujka. Dakle, dosadašnji rezultati u svim ligama proglašeni su konačnim. Shodno tomu prvoplasirani klubovi automatizmom ulaze u viši rang u skladu s propozicijama natjecanja u tekućoj sezoni.

   Shodno članku šest, Odluke o završetku natjecanja u svim ligama OSFBiH za sezonu 2019/20., spomenuta odluka je punovažna danom donošenja, dok članak sedam propisuje da protiv spomenute odluke „nisu dozvoljeni pravni lijekovi“.

   „Pazite, nismo lomili preko koljena, svjesni činjenice da ovako rješenje nekim klubovima neće pogodovati, ali pratili smo i situaciju s pandemijom, te na kraju zaključili da je završetak natjecanja ipak najbolje rješenje. Vidite, na sastanak u Tuzlu nisu mogli doći svi članovi pa smo se konsultirali telefonski i na kraju odlučili da je završetak natjecanja u ovom trenutku najbolje rješenje“, ističe Čapljinac Miloš Jelčić, predsjednik OSFBiH, te dodaje:

   „Ispred Upravnog odbora zamolio bi sve klubove i sportaše da se pridržavaju uputa Kriznih stožera i da maksimalno poštuju upute nadležnih organa u Bosni i Hercegovini“.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Županijske poticaje za stare nasade smilja dobilo 190 uzgajicača, najviše Stočana 138, pa Čapljinaca 26...

   Poticaje za biljnu proizvodnju za 2019-tu godinu u Hercegovačko neretvanskoj županiji iz oblasti biljne proizvodnje, ostvarili su i proizvođači smilja – stari nasad. Uvjete za ostvarivanje poticaja ispunilo je čak 190 proizvođača, od čega dvije trećine 138 iz stolačke općine. Slijedi Čapljina gdje je poticaj ostvarilo 26 proizvođača, pa općina Čitluk 14, Neum 7 i na koncu grad Mostar odakle su poticaj ostvarila četvorica proizvođača. Zanimljivo, za 2018. godinu poticaj za smilje – stari nasad, dobilo je 211 uzgajivača, među kojima su najbrojniji bili Stočani 169, pa Čitlučani 20, zatim Čapljinci 19 itd.

   Visina isplaćenih sredstava kretala se od 200 pa do 500 KM. Sukladno Programu i Naputku o načinu i uvjetima za ostvarivanje potpora u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambenoj-proizvodnji za 2019. godinu obračun novčane potpore za proizvodnju smilja – stari nasad, vezano za raspoloživa sredstva izvršen je u iznosu od 100 KM po dulumu, odnosno 0,1 hektaru. Valja napomenuti da kako se ističe u odluci, klijenti su mogli ostvariti novčanu potporu do maksimalnog iznosa od 3.500 KM. Sukladno Programu i Naputku za klijente čiji zbirni iznos zahtjeva za Županijske novčane potpore premašuje 3.500 KM, obračun je umanjen do maksimalnog iznosa d 3.500 KM.

   Poticaje za biljnu proizvodnju – stari nasad smilja, u iznosu od 100 KM po dulumu, ostvarilo je osam proizvođača iz Bivoljeg Brda, po dvoje iz Domanovića i Opličića, te po jedan proizvođač iz Grada Čapljine, sa Zabrdalja, Šurmanaca, Dretelja, Čeljeva, Višića, Hotnja, Svitave, Gnjilišta, Bobanova Sela, Gorice, Doljana i Stanojevića.

   Poljoprivredne proizvođače podsjećamo da se u vezi promjena u proizvodnji u nadležni općinski odjel trebaju javiti do 31-og ožujka. Ukoliko ne prijave proizvodnju ne mogu računati na poticaje.

Na Sveučilištu u Mostaru počelo snimanje emisija za niže razrede osnovne škole

Snimanje emisija za osnovne škole kroz sustav SUMIT i SUM TV krenulo je u televizijskom studiju Sveučilišta u Mostaru.

U suradnji s ministarstvima obrazovanja, znanosti, kulture i sporta i zavoda za školstvo/obrazovanje u županijama u kojima se nastavni plan i program izvodi na hrvatskom jeziku snimljene su emisije za prvi i četvrti razred osnovne škole te se nastavlja za ostale razrede. Emisije će se emitirati na programu RTV Herceg Bosne koji će se moći pratiti preko zemaljskog prijemnika i putem Home TV-a te na webu skole.sum.ba.

"Snimanje nastave ide prema planu. Čeka nas obiman posao, ali smo spremni i tehnički i programski odgovoriti zadatku. U ovakvim vremenima pokazujemo našu organiziranost i spremnost na pomaganje obrazovnom sustavu na svim razinama," kazao je dr. sc. Franjo Takač,voditelj SUM TV

Pacijeni ambulanta obiteljske midicine u Višićima i Domanovićima preusmjereni u Čapljinu

Od danas (ponedjeljak)  Dom zdravlja Čapljina radi s raspoređenim poslovima i aktivnostima. Preusmjeravaju se AMBULANTA OBITELJSKE MEDICINE VIŠIĆI i AMBULANTA OBITELJSKE MEDICINE DOMANOVIĆI. Pacijenti pripadajućih ambulanti se javljaju telefonom u Dom zdravlja Čapljina na brojeve telefona: 036 808 155 i 036 808 590

Ostale ambulante rade uobičajenim raporedom. Povjerenstvo za bolovanje neće biti dostupno sljedećih 14 dana,stoga iz Dma zdravlja mole sve pacijente koji imaju upite i potrebe za istima da se jave svom liječniku obiteljske medicine.

Još jednom apeliramo na naše sugrađane i pacijente naše ustanove da ostanu kod svojih kuća. Molimo za razumijevanje i da se poštuju sve propisane procedure odnosno da se korisnici najprije jave telefonom u svoju ili zamjensku ambulantu obiteljske medicine ističu iz Doma zdravlja Čapljina.

OSTANITE KOD KUĆE, TAKO ČUVATE SEBE, SVOJU OBITELJ I LJUDE OKO SEBE.

 

 

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!